AI-legen Ishita Barua: – Kunstig intelligens kan redde liv

4 months ago 33


Kunstig intelligens vil prege utviklingen innenfor helse, sier lege og forsker Ishita Barua som er ny spaltist i E24.

Lege og forsker Ishita Barua. Foto: Anna-Julia Granberg

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Man kan spille Super Mario på Nintendo og få hjelp til å runde spillet og finne alle gullmyntene. Men som lege har man ikke så mange slike verktøy som gjør at vi kan prestere enda bedre i jobben vår. Men det er her kunstig intelligens kan gjøre en forskjell.

Ishita Barua er lege med doktorgrad i kunstig intelligens på medisin. Hun har vært gjesteforsker på Harvard i USA, har skrevet bok og jobber nå med helseteknologi.

Nå er hun også aktuell som ny fast spaltist for E24.

– Det sa pang!

Barua jobbet som lege på sykehus da hun kom over et forskningsprosjekt som handlet om bruk av teknologi i medisin. Fagfeltet hennes var tarmkreft, et område hvor riktig og tidlig diagnostikk er avgjørende for sykdommens utvikling og behandling.

– Dette var før AI-bølgen hadde tatt av og flere av mine kolleger mente det var uklokt å satse på det de anså som en umoden teknologi.

Barua trosset rådene og gikk fullt inn i forskningen. Hun var blant annet gjesteforsker ved Hardvard Medical School i USA.

Les også

Les kronikken: Glem ChatGPT – fremtidens vitenskapelige gjennombrudd kommer med AlphaFold

– Jeg leverte avhandlingen i mai 2022 og måtte fortsatt forklare folk utenfor faget hva denne teknologien gikk ut på. Spol så fremover til november 2022 og lanseringen av ChatGPT, da sa det bare pang! Nå var plutselig nysgjerrigheten vekket hos alle, og veldig mange var begeistret over hvor bra språkmodellen hadde blitt.

Høsten 2023 ga Barua ut boken «Kunstig intelligens redder liv – AI er legenes nye superkrefter».

– Som forsker skrev jeg om kunstig intelligens for et lite publikum bestående av andre forskere. Men jeg ville skrive om mulighetene kunstig intelligens representerer innen helse, og det for et mer allment publikum. Teknologiens bidrag innen helse er for viktig til at forskere skal snakke om dette.

– Et paradigmeskifte

I dag jobber Barua i startupselskapet Livv Health som utvikler en app med AI-modeller der pasienter kan samle egne helsedata og ha det tilgjengelig uavhengig av hvor de er i verden.

Hun tror folk flest vil merke økt bruk av kunstig intelligens blant annet innenfor diagnostikk og behandling. Det vil ta kortere tid å få svar på prøver, mens man vil også merke at legene tar notater raskere.

– På sikt vil man nok også kunne lage nye medisiner med AI. Forskere vil oppdage nye antibiotikatyper, som kan være med på å løse de store utfordringene vi har med antibiotikaresistens i dag. Det vil utvikles nye legemidler som kan få stor betydning for millioner av liv i fremtiden.

I Norge har man begynt å ta i bruk AI i vurdering av røntgenbilder, og etter hvert vil man se økt bruk blant annet innen kreftdiagnostikk, sier Barua.

– Det er mye som foregår nå både i sykehusene hvor man har kommet langt med å implementere kunstig intelligens i pasientbehandling, men også innenfor legemiddelutvikling der kraftige AI-modeller hjelper forskere med å effektivisere produksjonen og samtidig oppdage nye måter å behandle sykdom på.

- Som spaltist i E24 vil jeg bidra med innsikt i hva som er nytt på AI-fronten spesielt innen helse og naturvitenskapelige fag, men jeg vil også skrive om generell forskning, entreprenørskap og innovasjon, Jeg tror vi kommer til å se banebrytende fremskritt som gjøres ved hjelp av kunstig intelligens i årene som kommer og dette må vi alle snakke mer om. 

Les på E24+

Tror på opptur for «verdens kjedeligste selskaper»

Les også

Venter kraftig AI-vekst i Norge: Disse jobbene kan ryke

Read Entire Article