– Det er stjålet land!
Det sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, om selskapene som opererer og tjener penger i israelske bosetninger på det okkuperte Vestbredden.
Reiseselskapene Airbnb og Booking.com er blant disse som reklamerer for ferieturer og overnatting i israelske bosetninger. De israelske bosetningene er brudd på folkeretten
, har FN slått fast.– Israel har langt på vei lykkes å integrere folkerettsstridige områder til å bli en integrert del av deres økonomi. Og vi som da handler og kjøper der, blir en del av okkupasjonsøkonomien, sier Johnsen.
Norsk Folkehjelp ønsker at alle norske bånd til okkupasjonen i Palestina skal brytes.
– Boikott av selskaper er israelske myndigheter ekstremt kritisk til. Ville det ikke vært bedre med dialog?
– Vi ønsker en dialog, men det er å fortsette å handle og investere i selskaper som opererer på Vestbredden er å si at det er greit for dem å tjene penger på stjålet land, så det er dét som blir det moralske spørsmålet.
Johansen og Norsk Folkehjelp påpeker at dersom man benytter seg av disse reiseoperatørene, gir man også økonomisk støtte til en bedrift som tjener penger på okkupasjonen på Vestbredden.
– Men bør man få dårlig samvittighet hvis man bruker disse selskapene til å bestille en ferie til Paris?
– Absolutt ikke. Vi ønsker ikke å «name and shame», men å påpeke dette. Så får naturligvis folk trekke sine egne konklusjoner. Men det å være bevisst som forbruker og reisende, tror jeg er veldig viktig.
– Bestiller du sommerferie fra disse selskapene i år?
– Nei, og så blir det sommerferie i Valdres, så det slipper jeg.
Å boikotte eller ikke boikotte
En undersøkelse fra januar viste at nær halvparten av Norges befolkning ønsket en boikott av Israel.
Norsk Folkehjelp ønsker ikke en boikott av Israel, men de ønsker at Oljefondet
skal trekke seg ut av investeringer i bedrifter som har aktivitet knyttet til de ulovlige bosetningene på Vestbredden.Dette har også vært en av de viktigste kampsakene til palestinaksjonister som i månedsvis har demonstrert i Norge.
Det norske oljefondet eier 0,69 prosent i Airbnb og 1,38 prosent i Booking.com.
I en uttalelse til VG, skriver Booking.com at de mener det er opp til de reisende selv å bestemme hvor de vil dra. De sier at de derfor tillater overnattingssteder så lenge de overholder gjeldende lokale lover.
– Dersom vi blir varslet om advarsler knyttet til at en oppføring på vår plattform kan være koblet til spesifikke negative konsekvenser for menneskerettighetene, eller at stedets beliggenhet ikke er korrekt identifisert, vurderer vi situasjonen umiddelbart og tar nødvendige tiltak.
Airbnb har ikke svart på VGs henvendelse, men i 2018 fjernet de overnattingssteder i okkuperte områder. Avgjørelsen fikk massiv kritikk fra israelsk hold, og de omgjorde så avgjørelsen.
«Vi vil fortsette å tillate overnatting over hele Vestbredden, men Airbnb vil ikke ha noen fortjeneste fra denne aktiviteten i regionen.», het det i en uttalelse den gang. De hevdet så at inntektene ville bli donert til humanitær hjelp.
Siden 7. oktober har volden på Vestbredden økt dramatisk, der palestinere utsettes for systematisk undertrykkelse og vold fra bosettere, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner.
VG har tidligere dokumentert hvordan bosettere tar over stadig mer palestinsk område og hvordan 15-år gamle palestinere blir skutt.
Okkupasjonen på Vestbredden har fått mindre oppmerksomhet etter krigen i Gaza, som nå har krevd livene til over 37.000 palestinere. 1200 i Israel ble drept i Hamas-angrepet 7. oktober.
– Gaza er et helvete på jord. 7. oktober var en terrorhandling begått av Hamas, men det betyr ikke at man kan gjøre alt i navn av selvbeskyttelse, sier Johansen.
Og legger til:
– Jeg er veldig bekymret for det økte hatet mot jøder. Jeg skjønner den mentaliteten israelerne har etter det som skjedde 7. oktober, men problemene startet ikke da. Okkupasjonen har vart i tiår etter tiår.
– Den eneste løsningen nå er en tostatsløsning
, og da kan det ikke være sånn at man okkuperer og tjener penger på det etterpå, sier Johansen.Les også: Rekordmange kriger og konflikter