Aamodt lanserer ny vri på alpin-VM: – Kan løfte interessen

4 months ago 34


TOPPMØTE: Stortingsrepresentant Mona Nilsen (til venstre), Narvik-VMs daglige leder Erik Plener, Kjetil André Aamodt, kulturminister Lubna Jaffery, næringsminister Cecilie Myrseth, Narviks kultursjef Lena Hope, statssekretær Erlend Hanstveit og Narvik-ordfører Rune Edvardsen på kakefest. Foto: Foto: Øyvind Herrebrøden

Det var trangt om plassen og romslige smil da Norges siste VM-triumf i alpint ble feiret hos kulturministeren.

  • Bilde av Øyvind Herrebrøden
Kulturdepartementet fredag 7. juni kl. 09:18

Kortversjonen

  • Narvik skal arrangere alpin-VM i 2029, landets første alpin-VM.
  • Skilegenden Kjetil André Aamodt foreslår å legge mesterskapet senere i sesongen for å øke interessen.
  • Mesterskapet har ifølge arrangøren en total kostnad på over 700 millioner kroner.

Tirsdag kveld ble Narvik slått til arrangør av VM i alpint for 2029. Torsdag ble Kulturdepartementet omgjort til en miniversjon av Nord-Norges hus for å markere tildelingen.

Der var blant annet tidenes medaljealpinist Kjetil André Aamodt (52), som har vært sentral i arbeidet med å skaffe tidenes første alpin-VM på norsk snø.

Skilegenden med 20 medaljer i OL og VM mener mesterskapet i Narvik bør legges senere i sesongen.

– Mitt forslag er at verdenscupkula deles ut 28. februar, så er man i gang med VM 1. eller 2. mars, sier Aamodt til VG.

Så sent på vinteren har ikke alpin-VM gått på 70 år. I 1966 var VM i august, men da foregikk det i Chile.

Ellers har det har vært vanlig at VMs første disiplin er blitt kjørt i starten av februar annethvert år. Det blir gjerne etterfulgt av VM i nordiske grener, som tradisjonelt går siste uken i februar og første uken i mars.

Dersom Aamodts ønske blir oppfylt, må trolig det planlagte Lahti-VM i 2029 begynne tidligere enn normalen.

– Argumentet er at når VM eller OL er over rundt 20. februar, er det ikke så mye interesse for skisport. Alt halveres – som bonusene til utøvere, det er færre tv-seere, selv om det er en måned igjen av sesongen. Så selv om det går litt senere, tror jeg det i sum kan løfte interessen for sporten over hele sesongen, proklamerer Kjetil André Aamodt.

FJORD OG FJELL: Dette er VM-traseen i 2029. Foto: Foto: NTB

I 2023/24-sesongen har snømangel preget skisporten. Flere renn er blitt utsatt, flyttet og avlyst. Senest under verdenscupfinalen i østerrikske Saalbach i mars.

Ifølge ordfører Rune Edvardsen (Ap) vil ikke det by på problemer i nordlandsbyen.

– Nei, mars er kanskje den fineste tiden i Narvik, sier ordføreren under statsrådsbesøket.

Han kaller det en «lagseier» at den sjette norske søknaden om alpin-VM endelig fikk tilslag. Men Ap-ordføreren hadde også et team utelukkende bestående av verdensmestere for å presentere Narvik overfor styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS):

Kjetil André Aamodt (fem VM-gull) Thor Hushovd (sykkelverdensmester på landevei) og Ragnhild Mowinckel (trippel juniorverdensmester).

VANT KAMPEN OM NARVIK: Hushovd (til venstre), Mowinckel, skipresident Tove Moe Dyrhaug og Aamodt på scenen i Reykjavik etter «VM-triumfen». Foto: Norges Skiforbund / handout / NTB

– Jeg satt der med tårer i øynene, beskriver Narvik-ordføreren om formidlingen.

Aamodt la blant annet vekt på Norges råsterke meritter og tradisjoner i alpint.

– Det er deilig at det er Norge sin tur, at vi kan vise frem Norge, Nord-Norge og Narvik. Vi trenger store mesterskap til Norge. Det er viktig for den oppvoksende generasjon å se at vi har stjerner på hjemmebane som presterer på høyt nivå, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

Staten bidrar med 342 millioner kroner. I tillegg kommer det drøyt 440 millioner kroner i tilskudd fra FIS. Arrangøren mener prisen ligger på vel 700 millioner.

– Går et slikt arrangement på bekostning av å arrangere et nytt vinter-OL i Norge?

– Nei, det er det ikke. Jeg vet det stadig diskuteres i idretten om man skal søke OL. Jeg har sagt overalt at så lenge idretten blir enig om sted og tid, så synes jeg det er fint. Vi ønsker store mesterskap til Norge og mener Norge må ta ansvar for å arrangere de store mesterskapene. Det er viktig at vi bidrar, sier kulturministeren.

Les også: Narvik skal arrangere VM i alpint i 2029

Read Entire Article