Å forby Gen Z å kjøpe røyk kan redde millioner av liv

1 month ago 11


Å nekte folk født mellom 2006 og 2010 å kjøpe tobakk, kan redde svært mange liv. Det viser en ny studie publisert i The Lancet Public Health.

Ifølge en ny modell forskere har utformet, kan et forbud hindre omtrent 1,2 millioner dødsfall, knytta til lungekreft, innen slutten av århundret.

Mikkel Angelo er bosatt i Trondheim. Han er 27 år og røyker ikke sjøl, men tror heller ikke et forbud vil fungere særlig godt.

Mikkel Angelo har hodetelefoner på hodet. I bakgrunnen ser man store bygninger.

Selv om et forbud kan spare millioner av liv, tror ikke Mikkel Angelo det vil fungere godt i praksis.

Foto: Privat

– Jeg er imot røyking og tobakksindustrien, men jeg synes fortsatt ikke man burde forby gen Z å kjøpe sigaretter. Mest fordi det vil gi sigaretter et ulovlig element, som igjen gjør det kulere å prøve.

Han tror en ulovliggjøring vil gjøre vondt verre.

– Det kan skape et nytt fotfeste for kriminelle gjenger. De kan etablere seg og få mer penger og makt. Jeg tror konsekvensene av å forby dette kan skape et problem som blir vanskeligere å håndtere, sier Angelo.

De nyeste tallene fra Norge viser at antall unge røykere stadig blir flere.

– Sterkt inntrykk

Gen Z består av omtrent 650 millioner mennesker. Og om man ikke gjør noe med problemet, vil mest sannsynlig 3 millioner av disse dø grunnet tobakksbruk før år 2100.

– Selv om vi allerede vet hvor farlig røyking er, gjør det sterkt inntrykk å se denne nye studien som viser hvor mange ekstra liv vi kan redde gjennom et forbud. Dersom færre starter og flere slutter å røyke, vil vi kunne forebygge millioner av krefttilfeller fremover.

Det sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til NRK.

Den nye studien skal være den første som prøver å vurdere hvilken virkning en tobakksfri generasjon vil ha på fremtidig helse.

Burde det være ulovlig for folk født mellom 2006 - 2010 å kjøpe tobakk?

Kan forebygge to av tre dødsfall

Forskerne har hentet ut data om kreft og dødsfall fra 185 land.

Via modellen fant de blant annet at over 45 prosent av dødsfall knytta til lungekreft blant menn kan forhindres. Blant kvinner ligger det samme tallet på 31 prosent. Disse tallene gjenspeiler totalen i studien.

– Forskjellen er knyttet til industriens kjønnsmålrettede markedsføring de siste tiårene, sier forsker Isabelle Soerjomataram.

En mann som holder i en røyk og blåser røyk ut av munnen.

Røyking er årsaken til omtrent 85 prosent av alle tilfeller av lungekreft, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

Men noen steder, som i Nord-Amerika og deler av Europa, Australia og New Zealand, så viser modellen at et forbud kan hindre flere dødsfall blant kvinner enn menn.

– Lungekreft er svært dødelig. Og omtrent to tredjedeler av disse dødsfallene kan forebygges. Det sier forfatter bak studien, Julia Rey Brandariz. Hun er ansatt ved Universitetet i Santiago de Compostela i Spania.

Hater lukta og føler på press

Tuva Finsrud er 20 år og studerer sosiologi. Hun synes et forbud er en god idé.

– Hadde tobakk blitt funnet opp i 2024, hadde det ikke vært lovlig, særlig ikke for så unge mennesker. Det er ikke bare ekstremt helseskadelig og avhengighetsskapende, men også veldig uhyggelig for folk rundt, sier studenten.

Selv sier hun at hun hater lukta av røyk.

– Den setter seg på klær, i hår og andre steder, selv om man selv ikke røyker. Jeg klarer ikke nyte utelivet på byen med vennene mine fordi det lukter helt forferdelig røyk på barer og klubber.

Hun sier også at hun opplever røykepress.

Tuva Finsrud er 20 år og studerer sosiologi.

Tuva Finsrud tror man i stedet for å forby unge å kjøpe røyk, så burde man forby selve handlingen. Ellers vil man klare å skaffe seg det på ulovlige måter.

Foto: Privat

Flere unge i Norge røyker

I august i år publiserte SSB nye tall som viser at unge i Norge røyker mer.

Det er gruppen som oppgir at de røyker «av og til» som vokser. Blant unge menn har tallet steget til nærmere 20 prosent.

– Vi har hatt en positiv nedgang i daglig røyking blant unge over tid, men de siste tallene uroer oss. Nå øker den daglige røykingen, og så mange som hver femte unge røyker daglig eller av og til her i landet.

At ingen unge røyker lenger, mener vi er en livsfarlig myte. Og det understreker behovet for å fortsette det gode arbeidet i Norge med å få ned tobakkstallene.

Det sier Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Hun sier de har tatt til orde for et generasjonsforbud en rekke ganger, slik som politikerne i Storbritannia og New Zealand.

– Å slutte å selge tobakk til nye generasjoner er noe av det viktigste vi kan gjøre for at ikke dagens unge skal bli avhengige av røyk, snus og e-sigaretter.

Portrett av Ingrid Stenstadvoll Ross. Hun står ute, og har på seg en svart kåpe.

I tillegg til forbud trengs flere tiltak, sier Ingrid Stenstadvoll Ross. Som for eksempel røykeslutthjelp, høye avgifter og flere røykfrie uteområder.

Foto: Jorunn Valle Nilsen

New Zealand har sagt nei

I 2022 ble New Zealand det første landet i verden som forbød sigarettsalg til personer født etter 2008. Men sent i fjor kunngjorde landets nye, konservative regjering at tiltaket kan bli opphevet.

Også deler av Australia og USA har forsøkt det samme.

I Storbritannia har også politikere vært positive til å forby salg av sigaretter til alle født etter 2009.

Kunne et forbud vært aktuelt i Norge?

– Det har ikke vært konkrete forslag som har blitt diskutert tilstrekkelig, sier Rødt-politiker Seher Aydar.

Hun er medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Og mener modellen New Zealand innførte, er spennende.

– Dette er et land vi kan sammenligne oss med, og det er derfor ikke unaturlig å vurdere lignende løsninger her. Vi må diskutere nøye om det er den modellen som passer best til Norge før vi konkluderer.

Seher Aydar i Rødt

Seher Aydar i Rødt sier utviklingen i Norge også er noe man må ta på alvor. Hun mener det trengs flere tiltak for å begrense bruken av tobakk.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Forfatterne bak den nye studien tar forbehold om at det finnes andre årsaker til lungekreft og død enn tobakk. De nevner både luftforurensing og det å bli eksponert for passiv røyking.

I tillegg er de tydelige på at et slikt forbud ikke vil hjelpe mot dødeligheten for voksne røykere.

Publisert 18.10.2024, kl. 18.40

Read Entire Article