20 selskaper vil ikke delta i ny innsynsportal

4 months ago 43


Fra fredag kan hvem som helst se alle aksjonærer i de børsnoterte selskapene på Oslo Børs – med noen unntak.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Daglige lister over aksjonærene i 279 selskaper på Oslo Børs vil bli tilgjengelig fra fredag, ifølge Oslo Børs.

Listene blir gjort tilgjengelig gjennom en ny innsynsportal som skal være gratis og åpen for alle.

– Selskapene som deltar gjør det betydelig enklere å gi innsyn i deres eierregister, og det er til fordel for både selskapene og allmennheten, sier Christian A. Viken, direktør for data og analyse i Euronext Securities, i en pressemelding.

Christian Viken

Direktør for data og analyse i Euronext Securities. Foto: Euronext

Euronext Securities het tidligere Verdipapirsentralen (VPS). De som vil se listene må logge inn med BankID, men tjenesten er ellers gratis. Nettsiden for portalen er aksjeeierregisteret.no.

Mange eiere

Viken har tidligere sagt til E24 at den store oppmerksomheten rundt politikere og deres nærståendes aksjer i 2023 er deler av grunnen til at løsningen kom i gang.

– 2023 var et ekstraordinært år, med betydelig interesse rundt transparens og innsyn, sa Viken til E24 i mars.

Alle har rett på innsyn i et selskaps «aksjeeierbok» – en liste over alle eiere. Men tidligere måtte man ta kontakt direkte med et selskap, som deretter måtte hente ut listen for deg. Med denne portalen vil denne prosessen bli langt enklere.

Mange børsnoterte selskaper kan ha flere titalls tusen aksjonærer.

–Den digitale portalen understøtter regjeringens ønske om å gjøre det enklere å finne informasjon om hvem som eier aksjer i norske selskaper, sier Nicholas A. Schulz, direkt for produkt i Euronext Securities.

20 selskaper reserverer seg

Alle selskaper på Oslo Børs er i utgangspunktet en del av portalen. Men det er 20 selskaper som har reservert seg mot å åpent dele aksjonærlisten gjennom portalen.

På listen over selskaper som ikke har ønsket å dele de daglige listene finner vi flyselskapet Norse, handelskjeden Kid, forlaget Gyldendal og kryptoselskapet Norwegian Block Exchange.

Avdekket storstilt aksjehandel

Gjennom sommeren og høsten i 2023 avdekket E24 flere ganger at politikere eller deres nærstående hadde handlet aksjer, noe som førte til habilitetsproblemer for politikeren.

I juli 2023 skrev E24 at daværende forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe hadde kjøpt aksjer i våpenselskapet Kongsberg. Borten Moe sa den gangen at han gjennom aksjehandelen hadde brutt habilitetsreglene, og gikk av samme dag som E24 publiserte saken.

I august samme år innrømmet daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt at mannen hennes hadde handlet aksjer samtidig som hun var utenriksminister, og at dette skapte problemer for hennes habilitet. Huitfeldt fortalte om dette til VG, to uker etter at E24 stilte henne spørsmål om mannens aksjehandler. Huitfeldt ble senere byttet ut av Støre-regjeringen, der aksjehandlene var en del av begrunnelsen.

I starten av september omtalte E24 flere ganger at tidligere statsminister Erna Solbergs mann Sindre Finnes hadde handlet aksjer samtidig som kona var statsminister. Det fulle omfanget ble først klart da Solberg etter flere artikler om aksjehandlene la frem en liste over aksjehandlene, som viste at Finnes hadde gjort over 3.000 aksjehandler i de åtte årene Solberg var statsminister. Aksjehandelen hadde gjort Solberg inhabil i en rekke saker hun behandlet som statsminister.

Read Entire Article