Zeshan Shakar: Sa opp jobb og forlag på samme dag

1 month ago 28


 Mattis Sandblad / VGZeshan Shakar forlater forlaget som har utgitt suksessbøkene «Tante Ulrikkes vei», «Gul bok» og «De kaller meg ulven» Foto: Mattis Sandblad / VG

Stjerneforfatter Zeshan Shakar (41) går fra Gyldendal forlag og jobben i Oslo rådhus. Nå starter han eget forlag med rapperen Don Martin (45).

torsdag 5. september kl. 12:06

Kortversjonen

  • Zeshan Shakar går fra Gyldendal til Bonnier – og sier også opp sin faste jobb som spesialrådgiver.
  • Forfatteren starter eget forlag, Avtrykk, med rapperen Don Martin som et underforlag til Bonnier forlag.
  • Forlaget skal fokusere på å utgi bøker og lydbøker med stemmer utenfor det etablerte.

– Jeg har hatt veldig behov for å tenke nytt, både som forfatter og som arbeidstager, sier Zeshan Shakar til VG.

Det er gått syv år siden han brakdebuterte med «Tante Ulrikkes vei» – som er solgt i over 160.000 eksemplarer – og siden har han fulgt opp med bestselgerne og kritikerroste «Gul bok» og «De kaller meg ulven».

Selv har han omtalt det som en trilogi om hans Oslo. Om Groruddalen, klassereise og utenforskap.

– Det har vært et eventyr, sier Shakar om de tre bøkene og samarbeidet med forlaget Gyldendal.

Men i går ga han beskjed om at det var over.

– Jeg har bare fine ting å si om Gyldendal. Og det mener jeg helt genuint! Det føles vemodig å forlate forlaget, men sånn er livet noen ganger. Plutselig kommer det muligheter man må ta.

– Så her handler det om de nye mulighetene, ikke egentlig om at jeg forlater noen, mener Shakar.

 Tore Kristiansen / VGI 2022 mottok Zeshan Shakar Bokhandlerprisen for «De kaller meg ulven» (overrakt av daværende kulturminister Anette Trettebergstuen). Foto: Tore Kristiansen / VG

For nå går han til Bonnier forlag der han både skal skrive egne bøker og starte et eget underforlag sammen med sin kompanjong Don Martin aka Martin Ahzami Raknerud.

– Når vi nå starter et eget forlag hos Bonnier, er det naturlig at også mine egne utgivelser kommer ut der, oppgir Shakar som en av årsakene til at han går fra Gyldendal.

 Mattis Sandblad / VGZeshan Shakar og Don Martin starter forlag sammen. Foto: Mattis Sandblad / VG

Beskjeden til Gyldendal var ikke den eneste litt tunge samtalen Zeshan Shakar tok onsdag:

Han sa også formelt opp jobben på Oslo rådhus – der han har arbeidet som spesialrådgiver i byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap i 10 år.

– Jeg har helt siden jeg holdt på med «Tante Ulrikkes vei» kjent på at jeg har hatt to jobber. Jeg har jobbet på rådhuset hele veien – og det har vært kjempefint – men jeg har lenge hatt lyst til å jobbe med tekster på heltid.

– Både mine egne og andres tekster, forklarer han.

Starter Avtrykk forlag

For i forlaget Avtrykk, som blir et såkalt imprint hos Bonnier, er planen å utgi bøker og lydbøker med stemmer utenfor det etablerte.

Sammen skal Shakar og Don Martin bringe litteratur ut til nye grupper, men også bringe nye grupper inn til litteraturen.

– Jeg har jobbet med Martin på ulike ting, sist med boken vi ga ut i vår, og vi har begge hatt lyst til å fortsette å jobbe sammen. Han har noen kvaliteter som fyller ut ting jeg er dårlig på.

– Han er kreativ, god til å jobbe med lyd og ulike format – og til å tenke nytt og annerledes.

Zeshan Shakar forklarer at ideen om å starte et forlag vokste frem gjennom dialog med Bonnier – som var forlaget som ga ut Shakar og Don Martins bok «Kan du høre byen puste ut» – som fikk terningkast 6 i VG.

Les anmeldelsen her: Vil bare ha mer!

Og de to får vi definitivt høre mer fra i tiden fremover:

 Christopher Helberg / Bonnier Norsk ForlagDon Martin (t.v.) og Zeshan Shakar (t.h) sammen med Bonnier-sjefen Alexander Even Henriksen. Foto: Foto: Christopher Helberg / Bonnier Norsk Forlag

– En slags kjerne for vårt nye forlag blir å løfte frem de stemmene som kanskje ikke nødvendigvis har vært så synlige i litteraturen før.

– Og sette avtrykk – skal vi tro forlagsnavnet rett?

– Ja, det er det vi går for.

Shakar sier til VG at han på mange måter går inn i en helt ny fase av livet nå:

– Jeg får fra en jobb jeg har hatt i nesten ti år og tre bøker. Men jeg hadde ikke hoppet inn i dette om jeg ikke hadde hatt stor tro på det.

Om han skriver på ny roman?

– Nei, faktisk ikke. Jeg starter nå bokstavelig talt med blanke ark.

Administrerende direktør Alexander Even Henriksen i Bonnier er henrykt over det nye samarbeidet.

– Jeg har latt meg imponere over guttas drivkraft og engasjement – ikke minst engasjementet for å løfte andre mennesker frem, sier Henriksen og legger til:

– Zeshan og Martin sitter med et enormt nettverk av talentfulle og skapende mennesker som ikke vanligvis finner veien til bok. Jeg gleder meg til å være med på å løfte disse stemmene frem.

Read Entire Article