PORSGRUNN (E24): Mandag åpnet statsministeren et anlegg hos Yara som baner vei for grønt gjødsel.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Saken oppdateres.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk mandag en omvisning på anlegget.
– Det er en pionervirksomhet som Yara her legger for dagen, sier Støre.
Anlegget skal erstatte hydrogen produsert fra gass uten rensing med hydrogen produsert utslippsfritt ved hjelp av ren strøm.
– De gjør noe først, og det har Enova vært med på å støtte. Jeg var med å legge ned grunnsteinen på denne satsingen, og at jeg skal få komme igjen og se at dette blir virkelighet, det er stort, sier Støre til E24.
Statsministeren mener Yara er med på å bane vei for viktige løsninger for Europa.
– Dette er starten. Hydrogen kommer til å være en del av Europas svar på den jobben det er å gjøre seg uavhengig av fossile energikilder. Industrien i Europa kommer til å trenge hydrogen, og Yara går foran, sier Støre.
– Banebrytende
En fornøyd Yara-sjef Svein Tore Holsether omtaler anlegget som en milepæl.
På Herøya næringspark produserer Yara nå fornybart hydrogen og ammoniakk ved hjelp av det nye anlegget på 24 megawatt.
– Dette er et banebrytende prosjekt, sier Holsether.
Anlegget skal levere nok hydrogen til å produsere rundt 20.500 tonn ammoniakk per år.
Dette kan igjen konverteres til mellom 60.000 og 80.000 tonn grønt gjødsel. Det blir del av en ny produktkategori selskapet har opprettet, kalt Yara Climate Choice.
De første tonnene med grønt gjødsel er allerede levert til næringslivsselskapet Lantmännen. Det eies av svenske bønder, og selger blant annet gryn under merkevaren Axa og bakevarer under merkevaren Hatting.
– Vi er glade for å ha levert de første tonnene med lavkarbongjødsel til Lantmännen, et konkret eksempel på hvordan samarbeid på tvers av hele verdikjeden for mat er nødvendig for å avkarbonisere, sier Holsether.
Les også
Yara-sjefen etterlyser plan for kraftsluk
283 millioner i støtte
I 2021 bestemte statlige Enova seg for å støtte Yara-prosjektet med inntil 283 millioner kroner.
Anlegget er skal kutte Yaras utslipp med rundt 41.000 tonn i året. Det er levert av tyske Linde, med elektrolysører fra ITM Power. Anlegget leverer rundt 10,4 tonn hydrogen per dag, og vil stå for fem prosent av ammoniakkfabrikkens behov.
Det betyr at 95 prosent av behovet fortsatt vil bli dekket med grått hydrogen. Dette er produsert fra naturgass uten CO₂-fjerning, og medfører fortsatt store utslipp.
Slipper ut mer enn Norge
Yara har store planer for klimakutt både i Norge og i utlandet. Anlegget som nå er åpnet, er bare en brøkdel av det som trengs for å kutte de årlige utslippene på 800.000 tonn her i Porsgrunn.
Ifølge selskapets årsrapport sto gjødselprodusenten totalt for utslipp av 58 millioner tonn CO₂ i fjor. Det er mer enn Norges utslipp samlet.
Det å produsere hydrogen fra fornybar energi og vann (elektrolyse) er én løsning for å kutte utslipp. En annen er å fange og lagre CO₂ (CCSCCScarbon capture and storage, eller fangst og lagring av CO2) fra anleggene.
Yara vurderer nå å bygge en til to nye ammoniakkfabrikker i USA med fangst og lagring av CO₂. I tillegg skal selskapets ammoniakkfabrikk i nederlandske Sluiskil fange CO₂ og skipe den til Equinor, Total og Shells norske CO₂-lager, Northern Lights. Dette skal kutte utslippene i Sluiskil med 800.000 tonn i året.
– Fornybar ammoniakk er en viktig del av puslespillet når det kommer til avkarbonisering, men det tar tid å utvikle dette i stor skala, sier administrerende direktør Hans Olav Raen i Yara Clean Ammonia.
Les også
Yara-sjefen trenger støtte til grønn ammoniakk i Porsgrunn: – Vi snakker om et stort prosjekt
Etterlyser rammevilkår
– Verden må handle raskt på flere fronter for å nå målene i Parisavtalen, og CCS er et kritisk springbrett for å avkarbonisere raskt og lønnsomt, sier Holsether.
Han påpekte allerede i 2020 at det vil kreve statsstøtte hvis selskapet skal bygge enda større hydrogenanlegg for å kutte alle utslippene i Porsgrunn. Dette vil også kreve rundt 2,5 prosent av Norges kraftproduksjon.
– Det grønne skiftet vil kreve investeringer, forutsigbare rammebetingelser, massiv utbygging av fornybar energi og nett, kontinuerlig utvikling av teknologi og et modent marked der tilbud og etterspørsel utvikles parallelt, sier Yara-sjefen.
– Bedriftene som tar dette på alvor vil ha et konkurransefortrinn. I Yara har vi allerede redusert utslippene våre med 45 prosent siden 2005, sier han.
Foreslo nytt klimamål
Noen av Yaras eiere mener at selskapets klimaplaner ikke går langt nok.
På selskapets generalforsamling nylig foreslo en gruppe eiere at selskapet skulle sette seg mål om å kutte alle indirekte klimagassutslipp - såkalte scope 3-utslipp.
Forslaget kom fra ShareAction, Cardano Asset Management, Ethos Foundation, Greater Manchester Pension Fund og PGGM Investments.
Men forslaget ble nedstemt, etter råd fra Yara selv. Også staten, som eier rundt 36 prosent av selskapet, stemte mot.
– Frem til det er større klarhet i hvordan målene faktisk vil se ut, mener Yara at vi er bedre rigget til å kutte utslipp effektivt ved å fortsette arbeidet vi allerede er i gang med, sa Yara-sjef Svein Tore Holsether til E24 etter generalforsamlingen.
Les også
Yara-aksjonærer stemte ned klimaforslag: – Svikter samfunnet
Les også
Yara-sjefen trenger støtte til grønn ammoniakk i Porsgrunn: – Vi snakker om et stort prosjekt
Les også