Mpox er blitt dokumentert i DR Kongo i ti år. Men i det siste har antallet tilfeller økt betydelig, sa leder for Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse onsdag kveld.
– I fjor økte antallet tilfeller betydelig. Og allerede i år har antallet rapporterte tilfeller overskredet totalen i fjor, sa han.
Han understreket at WHO lenge har bekymret seg over situasjonen. I forrige uke ble det innkalt til krisemøte.
– I dag har krisekomiteen møttes og gitt meg råd om at de mener at sykdommen er en folkehelsekrise av internasjonalt omfang, sa Tedros.
Sprer seg til nye land
Kunngjøringen kom ikke som en overraskelse på alle.
– Dette har vi ventet ville komme, sier Preben Aavitsland, fagdirektør i Folkehelseinstituttet til NRK.
Årsaken er økningen i smitte og spredningen til andre land.
Det er særlig DR Kongo i Sentral-Afrika som er hardt rammet. Ifølge WHO er det registrert flere enn 14.000 tilfeller og flere enn 500 dødsfall i år.
Det er også registrert tilfeller i flere naboland. I Burundi, Kenya, Rwanda og Uganda er det ikke registrert tilfeller tidligere.
– Det er først og fremst alvorlig for landene i Afrika som er rammet. De har en utfordring med å prøve å stoppe dette utbruddet. De trenger vaksiner og støtte til å drive testing og smittesporing og informasjon til befolkningen, sier Aavitsland.
Enkelttilfeller
Ifølge FHI er det ikke registrert at sykdommen skal ha smittet til Europa.
– Vi vil neppe merke noe av dette i Norge. I verste fall kan det komme et enkelttilfelle eller to som blir fanget opp og tatt hånd om, sier FHIs fagdirektør.
Han forteller at de likevel skal gå gjennom anbefalingen til WHO og se om det er noen ytterligere tiltak som skal innføres i Norge.
– Den viktigste oppfordringen som kommer, er at landene i Afrika trenger støtte til å få ting under kontroll, sier Aavitsland.
Også sommeren 2022 erklærte WHO at utbruddet av mpox var en internasjonal folkehelsekrise sommeren 2022. Erklæringen ble opphevet i mai 2023, etter en betydelig nedgang i antallet tilfeller.
Mpox ble tidligere kalt apekopper. Det er en smittsom virussykdom som er i slekt med kopper. Sykdommen er sjelden i Europa og sjelden dødelig.
Interessert i utenrikssaker? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 14.08.2024, kl. 19.49 Oppdatert 14.08.2024, kl. 20.06