Kritisk til drastisk grep: – Ledelsen gambler

2 hours ago 3


– Det er jo litt med signaleffekten det sender ved å ta ut tre stykker og å gå fra ni til tre på et landslag. Det er selvfølgelig uheldig, sier Espen Bjørnstad til NRK.

Etter kombinertåpningen på Beitostølen, benyttet Bjørnstad og Kasper Moen Flatla anledningen til å rette en kraftig pekefinger mot landslagsledelsen.

Foran VM på hjemmebane i februar, har antall landslagsplasser blitt kuttet fra 13 til kun seks utøvere. Fordelt på begge kjønn.

Til sammenlikning var det hele ni herreløpere å se i landslagsdrakt i fjor.

Vi sliter jo litt med å få opp noen nye bak de beste, akkurat nå. Det burde satses litt mer, så det er synd at det er sånn, sier Bjørnstad til NRK.

2022 Winter Olympics, day 13, Nordic Combined, Team Gundersen 4 x 5 km

UTE: Espen Bjørnstad (t.h) feirer OL-gullet på stafett sammen med Jørgen Graabak. Nå er han ute av A-landslaget.

Foto: BILDBYRÅN

Både han og Moen Flatla har havnet på B-landslaget denne sesongen. Sistnevnte forteller at forskjellene ble tydelig da han var på samling med Kollenhopp tidligere denne sesongen.

– Vi var på Lillehammer i sommer, og da var vi 15–16 utøvere fordelt på én trener. Mens landslaget var tre-fire utøvere fordelt på sju stykker i støtteapparatet. Hvordan den ressursbruken der er, er ikke helt heldig i mine øyne, sier Moen Flatla.

Frykter for rekrutteringen

Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hagen, Mari Leinan Lund, Jarl Magnus Riiber og Lurås Oftebro skal nok sørge for norsk jubel i VM-løypene denne vinteren.

Hvordan man skal fylle på etter våre aller største stjerner, gir grunn for bekymring. I hvert fall om man spør utøverne selv:

– Den siste som kom opp var Jens (Lurås Oftebro) og før det var det vel meg. Da bør det brukes litt mer ressurser på de bak og. Og vi må få opp noen flere lag, sier Bjørnstad til NRK.

Lagkamerat Moen Flatla svarer slik på spørsmål om hva han frykter konsekvensene blir:

– Det er at når Jørgen gir seg og Jarl har vel ytret at han gir seg etter 2026, og kanskje en del av de bak som også teller litt på knappene nå, gir seg, så er det ganske langt ned til den neste som da holder på.

Han fortsetter:

– Det er vel det som er den største faren, at vi om to-tre år står igjen med veldig få løpere og at de kanskje sliter med å ta poeng i kontinentalcupen. Det er vel den største bekymringen jeg har, sier Moen Flatla.

Kombinertløperne sier de har forsøkt å ta problemstillingen opp med landslagsledelsen.

– Vi prøvde vel å ta det opp litt sånn forsiktig på et møte her tidligere i høst, men da fikk jeg vel beskjed om at teamene måtte jobbe litt bedre for å få et bedre opplegg, sier Moen Flatla.

Kasper Moen Flatla

ELITE B-UTØVER: Kasper Moen Flatla er nå en del av Elite B.

Foto: BILDBYRÅN

– Hvem ga deg beskjed om det?

– Eh, nei, ingen kommentar.

Har ikke nok ressurser

NRK tok opp problemstillingen med kombinertsjef Ivar Stuan på Beitostølen. Han peker blant annet mot ressursene de rår over som bakgrunn for de store kuttene inn mot VM-sesongen på hjemmebane.

– Vi ønsker å legge et lag felles med guttene og jentene, og ønsker å spisse satsinga enda mer. I fjor var vi ti gutter, inkludert (Kristjan) Ilves (estisk kombinertløper, vår anm.), på herrelaget, og det syntes vi var for mye. Ikke fordi det er noe galt med noen av de utøverne som var der, for de var fantastisk bra, men vi har ikke nok ressurser til å dra gjennom ti utøvere på en landslagssatsing. Da fant vi ut at vi spisser enda mer, sier Stuan.

Ivar Stuan

SJEF: Ivar Stuan forsvarer grepet de har tatt rundt landslagene denne sesongen.

Foto: NTB

Utøverne på B-landslaget har reagert på ressursbruken tidligere denne sesongen. Stuan skjønner at de på utsiden ønsker seg inn i varmen, men påpeker samtidig at satsinga har gitt resultater.

– Når det gjelder hoppinga, tror jeg det har vært kjempelurt noen ganger. Fordi vi har fått veldig fokus på det vi jobber med, med både utstyr i form av hoppdresser og det tekniske utstyret. For de utøverne som har vært her, har det vært fantastisk, sier han.

– Men hvis det er noen som er utenfor landslaget, så kan det være ti løpere på én trener, og så er landslagsløperne helt motsatt. Hvordan tror du det oppleves?

– For de som står utenfor, har de lyst til å være inni der. Det virker på meg som de utøverne som er på «Elite B», som vi har kalt det, er ganske fornøyd med det opplegget de har hatt i Oslo (Kollenhopp), Lillehammer (Team Olympiaparken) og i Trondheim (Trønderhopp). I sum tror jeg det er bra, men vi må ta en evaluering på dette, akkurat som vi gjør på andre områder.

– Det er veldig spesielt inn mot en VM-sesong på hjemmebane. Vi skulle gjerne hatt plass til 100 mann, men det har vi ikke. Men vi skulle gjerne hatt plass til flere.

Mener ledelsen gambler

NRK-ekspert Magnus Moan synes de drastiske kuttene inn mot Ski-VM i Trondheim er umusikalske.

Han peker på at det i siste instans er laget som blir skadelidende.

– Jeg stusser jo på det. Jeg stusser på at de har tatt ut bare tre på herresida, og tre på damesida. For i kombinert er det avgjørende å ha et naturligvis godt lag, og det er det, men også for den neste generasjonen som skal komme opp, altså rekrutteringa. Signaleffekten er kanskje ikke den aller beste når det er så få på et lag, sier Moan.

Magnus Moan under nasjonal åpning på Beitostølen 2024

EKSPERT: Magnus Moan er kritisk til landslaget har færre plasser. Her avbildet under sesongstarten på Beitostølen.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

Avgjørelsen mener han framstår som ren gambling:

– Ja, det synes jeg faktisk at landslagsledelsen har gjort i år. Jeg synes de har gamblet. Spesielt med et VM på hjemmebane. Det skal være noe spesielt med å være på et lag. Og ja: Jarl, Jens og Jørgen er frontfigurene. Det er de som har prestert best, sammen med Ida Marie og Gyda blant jentene. Men åpne den døra da, til de neste beste. Jeg mener de bommer når de ikke gjør det, sier han.

Han frykter at landslagsledelsens grep går utover rekrutteringen.

– Det blir veldig vanskelig, og konsekvensene er at du ikke har noen å ta av, egentlig. Utøvere som står mellom siktet, om de skal satse på eventuelt kombinert eller hopp for eksempel. Det har skjedd før. Hvis de ser at i hopp jobbet det annerledes. Ja vel, men da går de til hopp, sier han.

Gukild: – Jeg skal aldri tilbake hit 01:52

Publisert 28.11.2024, kl. 16.07

Read Entire Article