Karsten Warholm (28) tviler på at han blir med i Michael Johnsons nye Grand Slam Track.
lørdag 22. juni kl. 09:57Kortversjonen
- Karsten Warholm tviler på deltakelse i Michael Johnsons nye Grand Slam Track.
- Johnsons turnering tilbyr betydelige pengepremier og fire ekstra stevner, men Warholm er skeptisk til å endre sitt opplegg.
- Warholm mener økonomisk gevinst ikke er motiverende nok for å delta.
– I utgangspunktet sliter jeg med å gjøre om på hele måten vi har drevet. Men vi har ikke tatt noe konklusjon, det må vi gjøre. Akkurat nå heller jeg mot å gjøre det på måten jeg alltid har gjort, sier Warholm i forbindelse med lansering av en ny sponsor
til VG.Den amerikanske friidrettshelten Michael Johnson har lenge vært kritisk til at friidrett ikke får ut sitt potensial kommersiellt.
Derfor starter han neste år sin egen serie med stevner, kalt Grand Slam Track. Det vil bli et tillegg til Diamond League, som nå står bak de største konkurransene utenom mesterskap.
Dette ble kjent på lanseringen denne uken:
- Det skal være fire stevner, som går over tre dager, i året med start i 2025. Los Angeles, OL-vert i 2028, skal huse ett av dem.
- Stevnene vil kun være for løpsøvelsene - sprint, hekk og mellom-/ langdistanseløping. Utøverne deles opp i seks kategorier (se faktaboks).
- 30 millioner dollar er samlet sammen fra investorer og partnere. Premiepengene ligger på 100.000 dollar til vinnerne og nedskaleres til 10.000 dollar til 8. plass - i tillegg til startpenger.
- Premiepengene Johnson varsler er langt høyere enn i et ordinært Diamond League-stevne. Der får vinneren 10.000 dollar, mens en 8. plass gir 500. For de største stjernene er derimot startpengene langt høyere.
De seks kategoriene
- Korte sprinter (100m/200m)
- Korte hekker (100 eller 110m hekk/100m flatt)
- Lang sprint (200m/400m)
- Lange hekker (400m hekk/400m flatt)
- Kortdistanse (800m/1500m)
- Langdistanse (3000/5000m)
I løpet av et stevne på tre dager, skal da utøverne konkurrere i begge øvelsene.
– Johnson åpner døren for noe som har vært et problem i friidretten med tanke på at pengene ikke har sittet så løst. Det ser du han fremprovoserer allerede med prispengene i OL, EM og Diamond League, sier Warholm.
- I OL i Paris betaler World Athletics 50.000 dollar til vinnerne. Det har ingen grener gjort før i OL.
- Også i EM i Roma var det for første gang pengepremie på 50.000 euro hver til de ti gullvinnere med best prestasjon.
Den store problemstillingen for Warholm er at han isåfall må øke antall konkurranser kraftig - med fire ekstra stevner der han må løpe både 400 meter hekk og 400 meter flatt på tre dager.
Hittil i år har han løpt tre konkurranserDiamond League i Monaco før OL.
- og han er foreløpig kun bekreftet til– Hans konsept er litt imot vår måte å gjøre det. Vi liker å springe veldig fort så få ganger som overhodet mulig. Det er en fysisk anstrengelse som er vanskelig å forklare, men påkjenningen av å springe så fort og være i form til konkurranser er ganske stor.
– Konseptet er vanskelig for meg å svelge. Og det økonomiske er ikke en motivasjonsfaktor for oss heller, fordi vi klarer oss så bra med opplegg fra før.
Foreløpig har Sydney McLaughlin-Levrone, som har verdensrekorden på 400 meter hekk, signert en avtale med ligaen som det første store navnet. Hun blir blant 48 utøvere