Vraket fra Venstres liste: - Jeg er overrasket

3 weeks ago 9


 Lars Martin Hunstad / VGOla Elvestuen har sittet på Stortinget for Venstre siden 2013. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Nominasjonskomiteen har vraket Ola Elvestuen (V) på toppen av lista før Stortingsvalget i 2025. Oslo-byråd Marit Vea står på 3. plass.

mandag 16. september kl. 14:47

Den endelige lista vil bli valgt av medlemmene på Oslo Venstres nominasjonsmøte 19. oktober.

Oslo Venstre har i dag 3 representanter på Stortinget: Partileder Guri Melby, leder av fylkeslaget Grunde Almeland og Ola Elvestuen.

Elvestuen har vært innvalgt på Stortinget siden 2013. Men i nominasjonskomiteens innstilling som ble klar fredag, er han vraket fra topp-tre plassering.

I tillegg til Melby og Almeland, er det Oslo-byråd Marit Vea som står de tre første plassene.

«På 3. plass er det fremmet en mindretallsinnstilling på Ola Elvestuen av Else Marie Dahlll», heter det i innstillingen.

Kampvotering

Elvestuen varsler at han ikke gir seg, og at det blir kampvotering på møtet 19. oktober.

– Det er riktig at avgjørelsen tas i et nominasjonsmøte i Oslo.

Han sier han mener neste års valg er avgjørende for gjennomslagene partiet vil kunne få når det kommer til klima, naturavtalen og sikkerhetssituasjonen Norge og Europa står i.

– Jeg er overraska over at man i så liten grad har fulgt prøvenominasjonene i bydelene i Oslo. De har gitt en tydeligere anbefaling, også med meg på tredjeplass.

– Takket nei

Nominasjonskomiteens leder Haakon Riekeles sier til VG at han men mener Marit Vea er en sterk kandidat som profilerer partiet på viktige saker, og at hun er et «navn for fremtiden».

– Så er det viktig at Venstre flere stortingsperioder på rad har hatt en veldig mansstung gruppe, og det tas mer på alvor at det fremmes kvinner på plasser som kan bli valgt inn, sier nominasjonskomiteens leder Haakon Riekeles.

– Hvorfor har dere vraket Elvestuen?

– Dette en ikke en innstilling mot Elvestuen, men en innstilling for Marit Vea, sier Riekeles, og legger til:

– Vi ville gjerne hatt Elvestuen på 4. plass, men den plassen takket han nei til.

Avisa Oslo omtalte nominasjonskomiteens innstilling først.

 Terje Bringedal / VGMarit Vea (i midten) med Abid Raja og Guri Melby under partiets valgvake i 2019. Foto: Terje Bringedal / VG

Marit Vea er i dag byråd for miljø og samferdsel, en stilling hun har hatt siden det blå-grønne byrådet vant kommunevalget i 2023. De tok da makten fra Ap, MDG og SV, som hadde styrt sammen i åtte år.

Vil ha Stortingsplass over byråd

– Det er et stort privilegium å være miljøbyråd i Oslo. Jeg er utrolig stolt av det Venstre får til her. Vi er godt i gang med å gjøre hovedstaden både grønnere og mer liberal. Det er nettopp den rollen jeg ønsker at Venstre skal ta nasjonalt, skriver Vea i en SMS.

Vea skriver at Venstre i Oslo har vist at de kan vinne valg.

– Jeg stortrives som byråd, og jeg kommer til å kjempe Oslos sak også på Stortinget. Når et flertall i nominasjonskomiteen ønsker meg på tredjeplass, sier jeg selvsagt ja til det. Nå er det opp til partiet å bestemme hvordan den endelige lista skal se ut, skriver hun.

Read Entire Article