Vil speede opp behandlingen av syke

1 month ago 10


Erna Solberg jublet over at hun nådde 250 meter på ro-maskinen før partikollega Peter Frølich. Men hun måtte innrømme en ganske stor tyvstart. Foto: Gisle Oddstad / VG

Erna Solberg vil gi det norske folk en pakke, som du får håpe at du ikke får.

Rapporterer fra Haugesundtorsdag 29. august kl. 09:10

Kortversjonen

  • Høyre-leder Erna Solberg ønsker å gi pakkeforløp for revmatikere, folk med muskel- og skjelettsykdommer og demente.
  • Pakkeforløp er et nasjonalt og standardisert forløp som gir pasienten en rask og effektiv vei gjennom utredning og behandling.
  • Over en million nordmenn har ulike former for muskel- og skjelettsykdom.
  • Pakkeforløpene vil koste, men Solberg mener at raskere forløp og behandling vil gi besparelser for samfunnet.

Fordi da er du syk:

Høyre-lederen sier de vil følge opp suksessen med pakkeforløp for kreftpasienter:

– Vi ønsker at nye og store pasientgrupper skal få en skreddersydd pakke, som gjør at de får en plan og oppfølging, som igjen gjør at de får raskere behandling, sier Solberg:

  • Revmatikere.
  • Folk med muskel- og skjelettsykdommer.
  • Demente.

Et pakkeforløp er et nasjonalt og standardisert forløp som gjør at sykehusene må holde frister for utredning, behandling og oppfølging av pasienten.

Litt utdyping finner du her

Pakkeforløpene gir pårørende og pasienter mer forutsigbarhet og bedre helsehjelp (fordi variasjon mellom sykehus reduseres). Pakkeforløp for revmatisme vil ikke bare omfatte sykehustjenester, det skal også omfatte helsetjenester i kommunene.

Solberg rakk også å være litt turist på sin tre dagers «ett år før valget-valgkamptur» på Vestlandet. Her foran Furebergsfossen som renner ut i Maurangerfjorden, som er en arm av Hardangerfjorden. Foto: Gisle Oddstad / VG

165 milliarder kroner

– Det som er viktig med pakkeforløp er at det lages en forpliktende plan, som gir pasienten en rask og effektiv vei gjennom utredning og behandling, sier Solberg.

Det er store grupper Solberg nå vil gi mer effektiv behandling:

Over en million nordmenn, nesten en av fem innbyggere, har ulike former for muskel- og skjelettsykdom, det inkluderer 300.000 med revmatisk sykdom.

Tall fra demenskartet.no anslår at 101 000 personer hadde en demenssykdom i 2020 og at tallet vil øke til 116.500 personer innen 2025.

– Høyre klager på Ap for ikke å gjøre nok for å holde de offentlige utgiftene nede: Dette vil koste?

– Dette er den største enkeltårsaken til sykefravær i Norge. Bare kostnadene som er forbundet med bare rygg- og nakkeplager beløper seg til 165 milliarder kroner årlig, ifølge Oslo Economics, sier Solberg:

Solberg på besøk ved Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Ja, det vil gi noen økte kostnader, men med raskere forløp og behandling, er det ingen tvil om at mange vil komme seg raskere tilbake i jobb. Da går regnestykket ganske raskt i pluss både for samfunnet og ikke minst for den enkelte som er syk. Vi snakker om enorme besparelser for samfunnet vårt.

Hun legger til:

– Det er ikke alltid gitt at bedre organisering koster mer.

– En del kan ikke komme tilbake til jobb, eksempelvis demente?

– Det er helt riktig, men raskere diagnose, trening og medisinering vil kunne gjøre at mange får et mye bedre liv før de blir tungt dement. Det vil gi økt livskvalitet både for dem og for de nærmeste, som får beholde sine kjære slik de egentlig er lenger.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Hun sier at mange opplever stor frustrasjon over tidstap når de blir alvorlig syke og trenger rask behandling.

– Ofte tar det tid å finne ut hva du sliter med. Du må først til fastlegen for prøver og så videre til ulike undersøkelser. Det vi fikk til med pakkeforløp for kreftpasienter, var at færre ble kasteballer i systemet. Ved mistanke og bekreftet diagnose, så blir det satt tidsfrister for når du skal få hjelp hos spesialisthelsetjenesten til videre undersøkelser og eventuelt operasjon.

Mer om kreft-pakkeforløpet her

Her er informasjon om pakkekreftløpet for 26 ulike krefttyper.

Antall personer som lever med kreft eller tidligere har hatt kreft: 300.000. Kilde FHI.no.

Over 38.000 nye krefttilfeller ble diagnostisert i 2022.

Antall pakkeforløp for kreft: 26.
Det ble innført i 2015.

klde: Helse-Norge

Solberg sier hun er godt kjent med romaskinen. - Det hender jeg bruker den i trimrommet på Stortinget, sier hun. Her avbildet i treningsrommet til Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hun sier at pakkeforløp til nå har vært en statlig oppgave via helseforetakene/sykehusene, men at pakkeforløp for revmatisme og demens også er naturlig å involvere kommunene og NAV.

– Det hele organiseres av en koordinator, som sørger for at tidsplanen følges.

Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus er et privat/ideelt sykehus.

– Du ønsker at private aktører skal få mer plass?

– Pakkeforløp må være et offentlig ansvar, men vi må bruke de private der vi kan. De som kan bidra til raskere behandling, må brukes til å avlaste og utfylle det offentlige tilbudet, uten at folk må betale noe selv.

Money, money, money

Administrerende direktør Kari Nådland ved Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus er positiv, men har en liten pekefinger, som heter penger.

Nådland Foto: Gisle Oddstad / VG

– Jeg applauderer pakkeforløp, men man må klare å levere de tjenestene man da forplikter seg til: det kreves ressurser.

Read Entire Article