Forrige uke kom Riksrevisjonen med en knusende rapport om innføringen av Helseplattformen ved St. Olavs hospital og i Trondheim kommune.
De mener at innføringen av journalsystemet har truet pasientsikkerheten og redusert effektiviteten i pasientbehandlingen.
Nå tar tillitsvalgte ved St. Olavs til orde for at styret i Helse Midt-Norge bør kastes.
– Rapporten bør få konsekvenser, slik at vi kan få gjenopprettet tillit i regionen.
Det sier hovedtillitsvalgt Vivi Bakkeheim i Overlegeforeningen ved St. Olavs til NRK.
Det var Adresseavisen som omtalte saken først.
Sendte brev til Helseministeren
Søndag kveld sendte flere fagforeninger ved sykehuset et samlet brev til helseminister Jan Christian Vestre (Ap). Der ber de han sette et nytt styre i Helseforetaket.
– Riksrevisjon har påpekt manglende kompetanse hos beslutningstakere, manglende vektlegging av pasientsikkerhet og dårlig koordinering av styrene, sier Bakkeheim.
– Med dette som bakgrunn vil det være naturlig å se på sammensetningen av det øverste ansvarlige styret i regionen. Slik at vi framover er sikret god kompetanse til å ta de valgene og prioriteringene som er nødvendige.
Konserntillitsvalgt for Akademikerne i Helse Midt-Norges styre, Lindy Jarosh- von Schweder, sier flere av deres medlemmer mener det samme.
– Det er mange av våre medlemmer som tar til orde for å gjøre endringer i styret til Helse Midt, eller forventer endringer etter Riksrevisjonens rapport.
– Det er imidlertid Helse- og omsorgsdepartementet som avgjør om sittende styre har riktig tillit og kompetanse, sier hun.
Slaktet systemet
Riksrevisjonens overordnende vurdering av Helseplattformen var «sterkt kritikkverdig», som er den sterkeste kritikken de kan komme med.
– Planlegginga, organiseringa og innføringa av Helseplattformen i Midt-Norge er sterk kritikkverdig. Det er Riksrevisjonens alvorligste kritikk, og vi bruker den sjelden, riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
– Kun når vi finner alvorlige svakheter, feil og mangler som vil kunne få svært store konsekvenser for enkeltmennesker eller samfunnet.
Riksrevisjonen har undersøkt saken sammen med kommunerevisjonen i Trondheim.
– Vi har gjort flere urovekkende funn knyttet til pasientsikkerhet i innføringen av Helseplattformen, sier direktør for Trondheim kommunerevisjon, Per Olav Nilsen.
– Systemet oppleves som lite intuitivt, komplekst og tidkrevende å bruke, og ansatte bruker mye tid på å lete etter informasjon
Helseplattformen er i dag i drift i 28 kommuner og på sju sykehus, og to nye sykehus og seks kommuner står straks for tur. Over 33.000 brukere jobber i systemet hver dag. Jeg forholder meg til eier, og det er Helse- og omsorgsdepartementet.
Styrelederen peker på departementet
Styreleder i Helse Midt-Norge RHF, Odd Inge Mjøen erkjenner mangler ved innføringen av journalsystemet.
– Det har vært for dårlig planlegging, organisering og gjennomføring av prosjektet. Det avdekket også den eksterne granskingsrapporten som vi bestilte i fjor, sa han til NRK etter at rapporten ble lagt fram.
– Du har vært sentral som styreleder for Helse Midt -Norge. Vil du vurdere din stilling?
– Det er ikke opp til meg å vurdere. Det er en eier, Helse – og omsorgsdepartementet, som har oppnevnt meg, og de får ta stilling til det, sa han.
Mandag hadde han samme kommentar da NRK kontaktet ham igjen.
Publisert 28.10.2024, kl. 15.23 Oppdatert 28.10.2024, kl. 15.39