Vil ikke la Oljefondet investere i unoterte aksjer

5 months ago 43


Finansdepartementet vil fortsatt ikke la Oljefondet investere i aktive eierfond.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Saken oppdateres

Finansdepartementet vil ikke la Oljefondet investere i unoterte aksjer.

Det fremgår av Finansdepartementets årlige melding om forvaltningen av Statens pensjonsfond, som legges frem fredag.

Meldingen omtaler både Statens pensjonsfond utland (SPU), eller Oljefondet, og Statens pensjonsfond Norge, som forvaltes av Folketrygdfondet.

– Regjeringen ønsker ikke å åpne for unoterte aksjer nå, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Dette er en stor og viktig beslutning, som vi må ta oss tid til å vurdere grundig. Vi ønsker å etablere et uavhengig ekspertråd for SPU, og med innspill fra rådet vil vi få et bedre kunnskapsgrunnlag og en bredere debatt om alle sidene ved investeringer i unoterte aksjer, sier finansministeren.

Fjerde gang

Norges Bank, som forvalter fondet, har tidligere rådet Finansdepartementet til å la Oljefondet investere i unoterte aksjer, i første rekke gjennom aktive eierfond, såkalt private equity.

Bakteppet er at en voksende del av verdiskapningen skjer utenom børs, og før selskapene børsnoteres, mener Norges Bank.

Tilsvarende ønsker om å åpne Oljefondet for unoterte aksjer har blitt avslått, sist i 2018, så i 2010 og i 2006.

«En åpning for unoterte aksjer vil medføre investeringer som må forvaltes på en måte som er vesentlig forskjellig fra dagens forvaltning. Finansdepartementet ønsker derfor å innhente mer kunnskap om både de finansielle og ikke-finansielle sidene ved slike investeringer», skriver regjeringen.

«Departementet legger opp til at det i løpet av 2024 skal etableres et nytt, eksternt ekspertråd for SPU, slik Sverdrup-utvalget foreslo. Ett av oppdragene for rådet vil være å se nærmere på ulike sider ved unoterte aksjer, skriver regjeringen.»

Det var i 2022 at Sverdrup-utvalget anbefalte å etablere et uavhengig råd.

«Rådet kan få oppgave å overvåke, utrede og vurdere ulike sider ved fondet, herunder geopolitiske problemstillinger, og anbefale tiltak overfor Finansdepartementet knyttet til håndtering av SPUs risikobilde», skrev utvalget.

Administrerende direktør Nicolai Tangen i Oljefondet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Fondsmeldingen skal behandles i Stortinget i løpet av våren, og flertallet kan gjøre endringer i regjeringens forslag.

Kun KrF har i forkant tydelig støttet å ville åpne Oljefondet for investeringer i unoterte aksjer, mens Høyre har gitt uttrykk for skepsis.

– Oljefondet lever og dør ved sitt omdømme og legitimitet, både her hjemme og uti verden. Det er ikke en privat investor, men et fond som forvalter verdier på vegne av Norge og det norske folk, sa Høyres Mahmoud Farahmand til E24 i forrige måned.

De fleste partiene, inkludert Høyre, imøteser en bredere debatt i Stortinget.

Vil tappe urørt sparegris

I stortingsmeldingen foreslår regjeringen også et opplegg for å tappe penger fra Statens pensjonsfond Norge (SPN), som forvaltes av Folketrygdfondet.

Mens regjeringen tar ut penger av søsterfondet Oljefondet, så tar ikke regjeringen ut penger av Folketrygdfondet. Dette er for tiden på 354 milliarder kroner.

Folketrygdfondet har i stanget i taket for hvor mye aksjer det kan eie på Oslo Børs. De siste årene har regjeringen derfor vurdert om den bør begynne å årelate fondet noe.

«For å løse denne utfordringen, legger regjeringen opp til å etablere en regel for årlige uttak fra SPN, fra og med statsbudsjettet for 2025. De årlige uttakene skal ikke være større enn det som er nødvendig for å håndtere eierandelsutfordringen», skriver Finansdepartementet.

– Det er bred enighet i Stortinget om at SPN er en finansiell investor. Eierandelsgrensen på 15 prosent er viktig for at fondet forstås nettopp slik. Regjeringen løser nå eierandelsutfordringen for SPN, sier Vedum.

Støtte

Landets største forvalter, Storebrand, har tidligere gått ut med støtte til å åpne Oljefondet for unoterte aksjer.

– Vår erfaring er at god kostnadskontroll, organisering og en tålmodig investeringsstrategi gir gode muligheter for å lykkes. Frykten for manglende åpenhet og transparens er etter vårt syn overdrevet, skrev Storebrand Asset Management-sjef Jan Erik Saugestad i en kronikk i E24 i forrige måned.

Spørsmålet skiller også akademia.

Les også

Folketrygdfondet eier «for mye» på Børsen: Kan måtte tappe Norges urørte sparegris

Splittet

Blant tilhengerne er NHH-professor Trond Døskeland, som sammen med professor Per Strömberg ved Handelshøyskolen i Stockholm, anbefaler å åpne for private equity-investeringer.

– Det vi skal gjøre nå er å sikre oss at vi skal ha kunnskapen om noe som kan bli viktig for verdiskapningen for bedriftene i fremtiden, sa Døskeland til E24 i forrige måned.

Andre, som Dartmouth College-professor Bjørn Espen Eckbo og NHH-professor Karin S. Thorburn, er kritiske.

De mener at Oljefondet heller kan oppskalere sine investeringer ved å øke aksjeandelen fra 70 prosent eller inkludere flere børsnoterte selskaper.

Les også

Skepsis til å åpne Oljefondet for unoterte aksjer: – Lever og dør ved sitt omdømme og legitimitet

Les på E24+

Skal Oljefondet få investere i «private equity»? Her er argumentene for og imot

Les også

Storforvalter mener Oljefondet bør få investere i unoterte aksjer

Les også

Professor frykter Oljefondet kommer bakpå: – Det kan ta ti år å bygge opp

Les også

Investering i unoterte aksjer kan gjøres på en god og åpen måte

Les også

Folketrygdfondet eier «for mye» på Børsen: Kan måtte tappe Norges urørte sparegris

Read Entire Article