Kaski om milliardær-flørting: – Kleint

2 hours ago 5


Om regjeringen flørter mer med Sveits-milliardærene, er det ikke sikkert SV vil stemme for mandagens statsbudsjett. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) ber SV om å slappe av.

Cecilie Myrseth (Ap) strakte ut en arm til milliardærene i mai. SVs Kari Elisabeth Kaski advarer mot mer milliardærflørting. Foto: Cornelius Poppe/NTB, Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Jeg håper at regjeringen ikke er så uklok at de nå driver og tilrettelegger for å ta opp kampen mot skatteparadiser på skattenivå, men heller konsentrerer seg om å løse de virkelige utfordringene.

Les på E24+

Full oversikt: Dette tjente 790 partnere i EY, PwC, KPMG, Deloitte og BDO i 2022

Det sier finanspolitisk talsperson i SV Kari Elisabeth Kaski.

Onsdag kom Sveits-utflytterne Jens Rugseth og Kjartan Aas med kraftig kritikk mot regjeringen. Til E24 sa de at de hadde null tro på at de ville få noen gode grunner til å flytte hjem når statsbudsjettet legges frem mandag.

Noen dager i forkant planter Kaski flagget: Hun synes ikke det er nødvendig å flørte mer med milliardærene.

Mener stuntet var kleint

Etter en periode med en svært sur tone mellom Sveits-utflytterne og myndighetene, forsøkte næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) før sommeren en mer forsonende tone med milliardærene da hun stilte opp på Gardermoen med «velkommen hjem»-skilt.

Det mener Kaski var unødvendig.

– Jeg synes det er kleint å stå på Gardermoen med flagg og ønske de velkommen hjem. Jeg synes det er viktigere at vi fører en aktiv og god næringspolitikk for de som velger å bli i Norge, sier Kaski.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Regjeringen har ikke flertall, og er avhengig av støtte om de skal få godkjent statsbudsjettet. Her er SV deres sterkeste kort.

– Så hvis det kommer noen justeringer på exit-skatten eller den såkalte monsterskatten, så blir det vanskelig å samarbeide med dere?

– Ja. Altså, vi må jo se på det, jeg skal ikke forskuttere det. Men det er klart at en veldig svekket exit-skatt, det vil jo vi mislike sterkt. Det er et SV-gjennomslag og hele poenget er rettferdig beskatning. Sånn at hvis den blir svekket for mye og utvannet, så vil det jo ikke være i tråd med hensiktene som har vært å få mer rettferdig beskatning, sier Kaski.

Næringsminister Myrseth ber SV slappe av litt, og mener det går bra i Norge.

– Nå får SV vente til budsjettet kommer på mandag. Norsk næringsliv går godt. Det skapes mange nye bedrifter. Det som er viktig for regjeringen er å føre en aktiv næringspolitikk, med stabile og forutsigbare rammebetingelser, som bidrar til trygge arbeidsplasser og verdiskaping over hele landet, sier Myrseth.

Hun vil ikke å svare på om de kommer til å myke opp skatteregimet for å lokke hjem milliardærene.

Les også

Sveits-utflytterne har ingen tro på statsbudsjettet: – Det er så jævlig bra i Sveits

Vil ikke spille etter milliardærfløyten

Kaski lot seg irritere da hun leste at milliardærene Jens Rugseth og Kjartan Ass fortalte om hvor «jævlig bra» de har det i Sveits.

– Det er så jævlig bra her i Sveits. Det funker så smooth. Jeg kan snakke med skattemyndighetene, og de er på tilbudssiden. Alt er så lettvint her, sa Kjartan Aas til E24.

Rugseth mener han opplever mindre innblanding fra myndighetene i alpelandet.

– Sveits har et fantastisk klima, et behagelig skattenivå, sterk økonomi og politikere som ikke blander seg inn i livet ditt, sa han.

Partileder i SV Kirsti Bergstø skapte overskrifter da hun ba Kjell Inge Røkke «ryke og reise». Kaski ønsker ikke å gå så langt, og skulle ønske milliardærene ble værende.

– Folk skal få lov til å bo hvor de vil. Jeg legger meg ikke opp i det, men jeg synes det er synd at de som har flyktet til Sveits for å unngå skatteregninger, ikke tar større samfunnsansvar ved å komme tilbake til Norge og bidra til å løse de store oppgavene vi står ovenfor, sier hun.

 Kirsti Bergstø klemte til mot milliardærene på SVs landsmøte i 2023. Foto: Alf Simensen / NTB

Hun er likevel lei av at milliardærer sier at de som ikke tilrettelegger for dem er imot norsk næringsliv.

– Og at det kan ikke være sånn at bare fordi at de ønsker å betale skatt, så har de fasiten på hva som er fornuftig økonomisk politikk og fornuftig skattepolitikk, sier hun.

Faktisk mener Kaski det går helt fint i Norge uten milliardærenes formue.

– Investeringene er høye. Hvis du har et lønnsomt prosjekt du trenger kapital til, så får du den kapitalen. Det er min påstand. Kapitaltilgangen er god. Det går fint at de har reist til Sveits.

– Jens Rugseth pekte blant annet på lengre helsekøer og andre utfordringer som også beskrives i perspektivrapporter. Tar han bare feil?

– Det er ingen tvil om at velferden vår både trenger flere ansatte og bedre økonomi. Svaret på det er jo ikke at vi skal senke skatten. Svaret på det må jo være at landets aller rikeste bidrar mer til fellesskapet.

– Kan han ryke og reise?

– Haha, nei, jeg mener ikke at han kan ryke og reise. Han kan få bo i Sveits hvis han vil, eller han kan gjerne komme tilbake til Norge hvis han vil, sier Kaski.

Read Entire Article