Mens helsekøene, kriminalitet og utfordringene i økonomien har vokst, har Støre-regjeringen brukt tre år på å reversere og se bakover. I budsjettet på mandag må vi rette kursen fremover.
Erna Solberg
Leder i Høyre
Tina Bru
Finanspolitisk talsperson og 2. nestleder i Høyre
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
Bak oss ligger en unik periode i historien, hvor Norge ble rikt på fred, handel og naturressurser. Nå har utviklingen snudd, og vi har hatt flere krevende år med dårligere økonomi. Vi tror 20-tallet vil bli husket som et vendepunkt. Enten fordi vi tok grep og skapte nye bein som velferdssamfunnet kunne stå på, eller fordi vi lot problemene vokse seg større.
Akkurat nå står over 260.000 mennesker i helsekø. Ventetidene er historisk lange. Hver femte elev fullfører ikke skolen og hver tredje mangler grunnleggende ferdigheter som å kunne lese, skrive og regne skikkelig. Kriminaliteten øker kraftig og flere kjenner på utrygghet. Alt blir dyrere, og alle merker at de sitter igjen med mindre enn før.
Samtidig står flere hundretusen i arbeidsfør alder utenfor arbeidslivet mens både bedrifter og det offentlige skriker etter arbeidskraft. Verdiskapere og gründere flytter ut, fordi Norge har blitt et mindre attraktivt land å skape arbeidsplasser og investere i.
Konsekvensene av alt dette er at vi alle blir fattigere. Når Norge blir fattigere som land, har vi mindre å bruke på velferd og vekst for våre barn og barnebarn.
Støre-regjeringen har brukt sin tid og dine penger de siste årene på reverseringer og symbolprosjekter som ikke løser de utfordringene Norge står overfor nå og i fremtiden. De har brukt milliarder på å lage nye fylkeskommuner, polititjenestesteder politiet selv ikke har ønsket seg, og grendeskoletilskudd som belønner bygg og ikke kvalitet. Det har gått på bekostning av å ruste gatene våre med flere politifolk, få ned helsekøene og prioritere læring i skolen.
Regjeringens løsning har så langt vært å fortelle oss at ting går bra, mens utfordringene i realiteten har vokst. Problemet med regjeringens budsjetter har ikke vært mangel på penger, men vilje til å prioritere, legge bort ideologiske kjepphester og finne pragmatiske løsninger som virker.
Mandag legger regjeringen frem sitt siste statsbudsjett før valget. Det budsjettet må løse flere utfordringer samtidig.
Vi må gi folk økonomisk trygghet i urolige tider. Folk må få beholde mer av egen inntekt gjennom lavere skatter. Totalt har vi foreslått 16 milliarder kroner mer i skattelette og barnetrygd enn regjeringen de siste tre årene. Det ville gitt folk bedre hverdagsøkonomi.
De rekordlange helsekøene og ventetidene må ned. Vi må ta alle gode krefter i bruk for å gi folk behandling raskere. Vi må tenke nytt og innovere. Høyre har foreslått å følge opp suksessen med pakkeforløp for kreft, med tilsvarende for demens og muskel- og skjelettsykdommer. Og vi må sikre at sykehusene finansieres på en måte som gjør at de har incentiver for å behandle flest mulig pasienter. Ordningen Fritt behandlingsvalg kunne med stor fordel også fått leve videre.
For det tredje må vi legge et bedre grunnlag for vekst, arbeidsplasser og verdiskaping. Regjeringens skatteskjerpelser de siste årene har bidratt til økt politisk risiko og uforutsigbarhet for de som vil investere i Norge. Det er en erkjennelse selv Arbeiderpartiet har kommet til når de nå går til valg på å fryse skattenivået, fordi det vil true verdiskapingen om den blir høyere. Skattene for bedriftene våre burde ikke bare fryses, de bør senkes, slik at norsk næringsliv kan vokse, og få flere bein å stå på i årene fremover.
Vi må bekjempe den økende ungdoms- og gjengkriminaliteten med sterkere lut enn i dag. Vi trenger flere, ikke færre synlige politi i gatene. De siste årene har vi fått over 600 færre politifolk i gatene. Og nyansettelsene Støre skrøt av tidligere i høst viste seg å bare være sommervikarer. Vi må ha strengere straffer for ungdomskriminelle, og innføre et hurtigspor i domstolene for straffesaker som gjelder ungdom. Vi må kraftig skjerpe straffenivået for ulovlig våpenbesittelse. Og vi må for alvor slå beina under gjengene, blant annet ved å gjøre det enklere å inndra verdier og det gjengene har tjent på kriminelle handlinger. Alt dette kunne vi laget flertall for nå, hvis Arbeiderpartiet og Senterpartiet var interessert.
Alt dette må vi også gjøre uten å bruke for mye penger. Fordi vi må kunne betale de regningene vi pålegger oss selv ikke bare i dag, men også i årene fremover slik at ikke fremtidige generasjoner må gjøre store og ubehagelige kutt i velferden eller øke skattene massivt.
Les på E24+