Vil du ha denne heiagjengen, Simen Velle?

5 days ago 5


 Terje Pedersen / NTBKRITISK: «Det er fint at Velle presiserer at politikken til FrP ikke stemmer med holdningene i kommentarfeltet, men han bagatelliserer likevel den enorme strømmen av kommentarer», skriver Endre Vangen-Lønne. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kommentarfeltene på TikTok fylles opp av «Stem FrP». Det er ikke så uskyldig som det ser ut som.

tirsdag 1. oktober kl. 15:12
Bilde av ENDRE VANGEN-LØNNEENDRE VANGEN-LØNNE

Student

Dette skjer ofte på videoer som omhandler politiske spørsmål, men vel så ofte også på videoer som ikke handler om politikk i det hele tatt.

Det er viktig å vite at fenomenet gjerne forekommer under videoer som handler direkte eller indirekte om mennesker med innvandrerbakgrunn eller andre minoriteter

For eksempel en video der 23 år gamle Bilal smaker på en appelsin. I kommentarfeltet florerer det av kommentarer som «Stem FrP», «FrP» og «Når er det valg?». Det samme så vi skje under videoene av at Youtube-stjernen iShowSpeed var i Norge i juli.

De som legger igjen slike kommentarer er både brukere med tilknytning til FrP og FpU - og folk som ikke er medlem av partiet.

Medieforsker Steffen Krüger mener at utsagnet i mange tilfeller blir brukt som et kodespråk for fremmedfiendtlighet.

Kommentarene kan tilsynelatende virke uskyldige, og det er hele poenget, ifølge forskeren.

 Xueqi Pang og Stian Bråhten (design), VGFYLLES OPP: «Stem FrP»-kommentarer popper opp både på Instagram og TikTok både under videoer med og uten politisk innhold. Foto: Xueqi Pang og Stian Bråhten (design), VG

For en ung og politisk engasjert fyr på TikTok kommer ikke dette som en overraskelse.

Da leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Simen Velle, ble konfrontert med dette svarte han at «Hvis du er en rasist, og du vil få gjennomført rasistisk politikk i Norge, så er ikke det forenlig med «stem Frp».

Han erfarer at det alltid er enkelte råtne egg i kurven, og oppfordrer dem til å lese seg opp på partiets program, eller finne seg andre partier.

Likevel ser ikke Velle noe negativt i at det blir skrevet «Stem FrP» i utallige kommentarfelt.

«At det har blitt en trend at folk oppfordrer hverandre i en lang rekke forskjellige kommentarfelter til å stemme FrP, ser jeg ikke på som et problem», sa han til VG.

Det er fint at Velle presiserer at politikken til FrP ikke stemmer med holdningene i kommentarfeltet, men han bagatelliserer likevel den enorme strømmen av kommentarer.

Det er viktig å poengtere at jeg ikke mener det er Fremskrittspartiet som har dyrket disse holdningene. Dette er et symptom på noe  langt større.

Men å si at kommentarene ikke er et problem blir en ansvarsfraskrivelse, da dette er en velgermasse FrP og FpU i stor grad påvirker.

FrP vant skolevalget overlegent i fjor, og partileder Simen Velle i FpU sies å være en av grunnene til at partiet suser opp på målingene. At unge engasjerer seg politisk er selvsagt en god ting, særlig når vi vet at de som stemmer minst, er unge mellom 18-24 år.

Men selv om Sylvi Listhaug og Simen Velle kanskje har lyst til å tro at de tar unge med storm fordi FrP ønsker å avvikle formuesskatten, er ikke det nødvendigvis tilfellet.

Jeg sier gjerne høyt ifra hvis noen kaller FrP et rasistisk, eller kvinne- og homofiendtlig parti, men jeg tror dessverre dette er oppfatningen blant flere av deres unge velgere.

 Xueqi Pang / VGKRITISK: «Men å si at kommentarene ikke er et problem blir en ansvarsfraskrivelse, da dette er en velgermasse FrP og FpU i stor grad påvirker», skriver Endre Vangen-Lønne. Foto: Xueqi Pang / VG

Selv om dette ikke er FrPs skyld, er det nå en del av FrPs ansvar.

At FrPs ordfører i Lyngdal nekter ansatte å flagge med pride-flagget blir av noen av de unge velgerne tolket og hyllet som homofiendtlighet.

På samme måte blir FrP sin strenge innvandringspolitikk tolket og hyllet som rasisme av enkelte på TikTok.

Se for eksempel kommentarfeltet til FpU sin TikTok-video der Simen Velle sto i Pride-paraden i 2023 og pratet om terroren på London Bar: Hatkommentarene florerer, og mange av følgerne er tydelig skuffet og overrasket over at Velle ga sin støtte til det skeive miljøet.

Det er svært alvorlig, og viser tydelig hvordan mange fans har null forståelse for hva FrP og FpU står for - og har hatt en forventning om at partiet ikke skulle ta avstand fra hatkriminalitet.

I en tid hvor politikk, debatt og diskusjon blir stadig mer polarisert, særlig blant unge menn, er det viktig at FrP tydelig klarer å formidle sine faktiske standpunkt til nye velgere.

De må presisere overfor nye velgere at det finnes grenser for hva som er lov å mene og si, og de må legge ned en skikkelig innsats slik at samfunnet vårt kan fortsette å ta steg framover.

Simen Velle og resten av FpU, ballen er deres.

Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article