Vil doble verdens flypark: – Galskap

4 months ago 30


Airbus har nylig oppgradert sin 20-års etterspørselsprognose, og spår en leveringer av 42.230 nye fly innen 2045.

Det er en oppgang på 4 prosent siden forrige prognose. Økningen skyldes ifølge flyprodusenten en modernisering av langdistanseflåter og Asias voksende økonomi.

– Vi ser spesielt sterk vekst i Asia og Midtøsten, ledet av India og Kina.

Det sier Bob Lange, leder for markedsanalyse og prognoser i Airbus.

En dobling av flytrafikken skremmer miljøforkjempere, som ser mørkt på å nå klimamålene hvis prognosene til verdens største flyprodusent stemmer.

– Jo mer vi flyr, jo vanskeligere blir det. Det er den enkle konklusjonen, dessverre, sier Holger Schlaupitz, fagsjef i Naturvernforbundet.

En oversikt over flygninger i Europa i sanntid, tirsdag 16. juli

En oversikt over flyginger i Europa i sanntid, tirsdag 16. juli.

Bidrar til klimaendringer

Siden kommersielle flyginger bokstavelig talt tok av på 60-tallet har de globale CO₂-utslippene fra luftfarten firedoblet seg.

Luftfarten står for omtrent 2,5 prosent av de globale CO₂-utslippene, men dens samlede bidrag til klimaendringer er enda høyere.

I tillegg til å slippe ut CO₂ fra forbrenning av drivstoff, påvirker fly også konsentrasjonen av andre atmosfæriske gasser og forurensninger.

Fagsjef i Naturvernforbundet, Holger Schlaupitz, smiler inn i kamera

Holger Schlaupitz i Naturvernforbundet sier det er vanskelig nok å nå klimamålene med den flytrafikken vi allerede har i dag.

Foto: Ane Øvrebø / Naturvernforbundet

Det faktiske bidraget fra luftfarten til global temperaturstigning er derfor 4 prosent, anslår en studie.

Schlaupitz sier det er tydelig at Airbus ikke har skjønt alvoret når de varsler en dobling av flyparken.

– Dette er en måte å undergrave Parisavtalen og målet om 1,5 graders økning på, som er veldig bekymringsfull, sier han.

– Galskap. Det er ikke mulig å doble verdens flytrafikk, sier SVs energi- og miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken.

1,7 milliarder nye flyreisende

Flyprodusentens spådommer bygger på økonomiske prognoser som tyder på at 1,7 milliarder mennesker vil slutte seg til middelklassen innen de neste 20 årene.

Det betyr at over 40 prosent av verdens befolkning vil ha råd til flyreiser innen 2045, som er en dobling sammenlignet med dagens 20 prosent.

En gruppe passasjerer venter på Indra Gandhi internasjonale lufthavn i New Delhi, India, onsdag 3. mai 2023.

En gruppe passasjerer venter på Indra Gandhi internasjonale lufthavn i New Delhi i India. I 2023 reiste 190 millioner indere med fly, en enorm økning sammenlignet med året før.

Foto: Piyush Nagpal / AP

Blant annet vil Kina gå forbi USA, som har det største kommersielle flymarkedet med over 666 millioner flyreisende i 2021.

Lars Haltbrekken, Sosialistisk venstreparti

Lars Haltbrekken (SV) mener det må bli dyrere for oss å fly, og at flere miljøvennlige løsninger må på plass for å demme opp for flytrafikken i Vesten.

Foto: Tale Hauso / NRK

Ifølge en ny studie er nordmenn på tredjeplass for klimautslipp fra luftfarten per innbygger. Vi ligger bare bak USA og Australia.

Haltbrekken mener derfor Vesten har et særskilt ansvar, og at flytrafikken må reduseres.

– Vi kan jo ikke forsvare vårt høye flyforbruk og samtidig nekte resten av verden et tilsvarende høyt flyforbruk. Men det sier seg selv at det å fordoble verdens flytrafikk, det går ikke.

Publisert 16.07.2024, kl. 18.26

Read Entire Article