Viktige jobbtall kan skyve på rentehåpet: – Fed har tatt feil før

4 months ago 55


Amerikanske jobbtall kan skyve på forventningene om rentekutt i USA, men det er prisveksten som bekymrer Storebrand-forvalter Olav Chen.

Storebrand-forvalter Olav Chen tror ikke Fed vil kutte renten i september. Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Arbeidsmarkedet i USA har gang på gang overrasket på oppsiden de siste året, og sammen med andre sterke tall bidratt til å utsette rentekutt fra Federal Reserve (Fed)Federal Reserve (Fed)den amerikanske sentralbanken.

I april snudde det. Da kom antall jobber skapt utenfor landbruket, som rapporteres gjennom rapporten «Nonfarm payrolls», inn lavere enn ventet. Fredag ettermiddag norsk tid kommer tallene for mai.

– De er fortsatt et av de viktigste makrotallene vi får fra USA, spesielt med tanke på renteforventninger, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til E24.

Les på E24+

Børsene surfer inn i sommeren

– Vanskeligere å analysere

Økonomene i en Bloomberg-undersøkelse venter at antall nye jobber i USA forrige måned vil summere seg til 185.000. Det er 10.000 flere jobber enn det ble skapt i april, men 55.000 færre enn estimatet for samme måned.

– Får man et veldig sterkt tall, så tror jeg det potensielt kan skyve forventningene om rentekutt ytterligere ut i tid, slik det har blitt gjort i et år nå, sier Chen.

Han tror imidlertid at tallene vil komme inn noenlunde i tråd med konsensus.

– Det som har vært veldig vanskelig etter pandemien, er hvordan arbeidsmarkedet har reagert på høy immigrasjon. Det har gjort det vanskeligere å analysere jobbtallene opp mot arbeidsledigheten.

Chen forklarer: Med høy immigrasjon kan man ha høy jobbskaping og økonomisk vekst, samtidig som man får økt arbeidsledighet fordi tilsiget av arbeidere øker mer enn etterspørselen.

– Det har ført til at jobbmarkedet i USA har kunnet holde seg sterkt, samtidig som lønnsveksten har avtatt noe fordi det er mange lavtlønnede i denne gruppen.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP / NTB

– Tok bort hele oppsiderisikoen

I en morgenrapport skriver Handelsbanken at det har kommet flere nøkkeltall den siste tiden som kan peke mot rentekutt ved slutten av sommerferien.

– Dommen i markedet er at det er stigende tiltro til rentekutt fra Fed i september, skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov.

Chen tror det er for optimistisk, i hvert fall før han har sett fredagens jobbtall. Storebrand-lederen holder foreløpig en knapp på rentekutt i november.

– Men det skal renne mye vann under broa før september. Arbeidsmarkedstallene og inflasjonstallene fremover blir avgjørende. Min største frykt er at inflasjonen holder seg høy. Ser du på den såkalte «superkjerneinflasjonen»«superkjerneinflasjonen»ser bort fra prisene på mat, energi og husleie, så har den steget tre måneder på rad.

Ved forrige rentemøte i USA sa sentralbanksjef Jerome Powell at han trodde det var lite sannsynlig med en ny renteheving, til tross for at Fed pekte på manglende fremgang ned mot inflasjonsmålet på to prosent.

– Markedene festet seg veldig ved dette. Det tok på en måte bort hele oppsiderisikoen. Men Fed har tatt feil før, sier Chen.

Stabil og lav arbeidsledighet

Arbeidsledigheten er forventet å bli liggende på 3,9 prosent, som i april. Siden våren 2022 har den økt noe, men er fortsatt på lave nivåer.

– Kommer det et hopp i arbeidsledigheten?

– Jeg forventer ikke noe kraftig økning i arbeidsledigheten nå. Historisk har det alltid sammenfalt med resesjon, og jeg ser ikke noe umiddelbar fare for det heller, sier Chen.

Han tror at det som skjer i det amerikanske arbeidsmarkedet nå, er etterdønninger etter overstimuleringen under pandemien.

– Det gjør det vanskelig for oss å analysere.

Bakgrunnen for at den økonomiske tilbakegangen lar vente på seg, er blant annet at det fortsatt er mye penger i systemet, sier Chen.

– At arbeidsmarkedet går så bra, gjør at man kan takle dyrtid, inflasjon og høye renter. Jobbsikkerheten gjør at den amerikanske økonomien har klart seg såpass bra.

Chen peker på at privat konsum utgjør rundt 70 prosent av amerikansk BNPBNPBruttonasjonalprodukt (BNP) summen av alle varer og tjenester som produseres i et land i løpet av et år, minus de varene og tjenestene som blir brukt under denne produksjonen. Brukes ofte for å si noe om tilstanden og utviklingen i et lands økonomi. .

– Så lenge husholdningene fortsetter å opprettholde etterspørselen og aktiviteten i økonomien, holdes hjulene i gang.

Read Entire Article