Vigdis Hjorths ekskjæreste med bokbombe: Lanserer motroman

4 months ago 52


Vigdis Hjorth var sammen med forfatter og litteraturprofessor Arild Linneberg for rundt 20 år siden. Nå har han skrevet en motroman, ifølge forlaget. Foto: Terje Bringedal / VG

Litteraturprofessor og forfatter Arild Linneberg gir i midten av juni ut det forlaget kaller en motroman til Vigdis Hjorths roman «Om bare» fra 2001.

torsdag 30. mai kl. 12:00

Dette er Arild Linnebergs andre roman. Den første skrev han sammen med Vigdis Hjorth: «Ubehaget i kulturen» kom ut i 1995. På den tiden var de to et par.

Nå har han skrevet en det forlaget Solum Bokvennen omtaler som en motroman til Hjorths roman «Om bare» fra 2001. Aftenposten omtalte saken først.

Boken handler om forholdet mellom dramatikeren Ida Heier og professoren Arnold Busk - og utløste den gangen en debatt om virkelighetslitteratur. For var ikke denne professoren veldig lik Arild Linneberg som Hjorth hadde vært kjæreste med?

– Ja, du kan kalle det en motroman. Begge romanene har samme hovedperson, sier Ann Helen Brendehaug i en kort kommentar til VG - og viser til en pressemelding de sendte ut onsdag ettermiddag.

Romanen skal hete «Bare om Arnold Busk» - og spiller direkte på Vigdis Hjorths romantittel «Om bare».

«Tjue år etter at forholdet til den kvinnelige forfatteren tok slutt, bestemmer litteraturprofessor Arnold Busk seg for å fortelle sin versjon av historien», skriver forlaget om boken i en pressemelding.

Romanen har ikke stått på noen lister for utgivelser, men kommer allerede i midten av juni.

I 2009 sa Vigdis Hjorth til Aftenposten om «Om bare»:

– Mange forfattere skriver tett på eget liv, men offentligheten vet ikke noe om dem. Dette dukket opp da jeg skrev romanen «Om bare». Min daværende kjæreste Arild Linneberg og jeg var et offentlig par. Når jeg skrev en bok om brudd, «visste» alle at det var meg.

Hun skrev også «Nå tenker jeg at det kanskje var dumt,» i essaysamlingen «Fryd og fare» (2015) om hennes opptreden sammen med kjæresten i forkant av romanutgivelsen «Om bare». I ettertid har hun beklaget at lesere og anmeldere ble ledet inn på et smalt og personlig spor, skriver Aftenposten.

Om «Bare om Arnold Busk» i dag sier Vigdis Hjorth i en kort kommentar på SMS via forlaget:

– Dette er et interessant prosjekt som jeg bare synes er morsomt.

Og hennes forlag Cappelen Damm svarer:

– Innenfor litteraturen er det jo lang tradisjon for at romaner og andre tekster siterer fra hverandre, hentyder til hverandre, eller på andre måter er forbundet. At Linneberg nå spiller på Vigdis Hjorths roman «Om bare» i sin nye roman, er i grunnen bare gøy, sier Tone Hansen, kommunikasjonssjef i Cappelen Damm i en kommentar sendt VG på e-post.

VG har kontaktet Linneberg for en kommentar, men foreløpig ikke fått det.

Arild Linneberg er professor em. i litteraturvitenskap, forfatter, kritiker og oversetter. Han har utgitt en rekke bøker og essays. Dette er hans andre roman, den første skrev han sammen med Vigdis Hjorth. Foto: Solum Bokvennen

Romanen «Bare om Arnold Busk» beskrives av forlaget som en odyssé som begynner i Berlin tidlig på 1990-tallet:

«Leseren blir med på en reise gjennom et intenst kjærlighetsforhold, med utflukter både i litteraturens og virkelighetens verden (...) Men mest av alt om lidenskapelig kjærlighet og hvorfor den ikke kunne vare», skriver Solum Bokvennen i pressemeldingen om romanen.

Det er ikke første gang det kommer en motroman til Vigdis Hjorths bøker. Hennes «Arv og miljø» utløste en stor debatt om virkelighetslitteratur - og søsteren Helga Hjorth skrev motromanen «Fri vilje».

Romanen var et direkte motsvar til suksessromanen «Arv og miljø»

Read Entire Article