Ingvild Bjerkeland er nominert til Nordisk råds litteraturpris for barneboken «Udyr», men de som trodde hennes nye bok var en oppfølger til den, blir skuffet.
«Udyr», fjorårets barnebok av Ingvild Bjerkeland, feide alle av banen da den vant Arks barnebokpris. Nominert er den også til den gjeve Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, som blir delt ut 22. oktober i år.
Boken er en uhyggelig dystopi i Cormac McCartys ånd. Samfunnet har kollapset, og to barn må ta vare på hverandre i flukt fra livsfarlige rovdyr og desperate voksne.
Den slutter brått, og de som hadde håpet på at oppfølgeren nå foreligger, blir skuffet.
Årets utgivelse, «Pappa og andre terrorister», er nemlig satt i et helt annet univers med andre personer.
BOKANMELDELSE
«Pappa og andre terrorister»
Forfatter: Ingvild Bjerkeland
Sjanger: Barnebok fra 9 år
Forlag: Cappelen Damm
Sider: 165
Pris: 329 kr.
Men også her står barn midt oppi alvorlig hendelser.
Hovedpersonen Erle er på ferie med faren i London, og i nærheten av restauranten de er på, går det av en bombe.
Rett etter smellet løper faren ut. Hvorfor ble han ikke igjen for å ta vare på henne, hans eneste datter på 12 år? Kan han ha vært involvert i terroren på et eller annet vis, er spørsmålet som gnager datteren. Selv kan han ikke svare for han ligger i koma på sykehuset.
Når det verste sjokket har lagt seg, går hun i gang med sin egen etterforskning godt hjulpet av sin elegante og indiske farmor, som er journalist av yrke.
Det blir en interessant oppdagelsesreise i en gruppering med religiøse overtoner: klimabevegelsen. Det blir også en beskrivelse av forholdet Erle har til foreldrene sine, «som begge overførte seg som det var deres ansvar å redde verden».
Erle drømmer om å reise til Syden og slappe av i ferien. Ikke bruke tid på konferanser og demonstrasjoner. Nora Dåsnes klimabibel for unge, «La skogen leve», handler om hvordan ungdom kan gjøre en forskjell. «Pappa og andre terrorister» handler om barn som savner tid sammen med sine klimaengasjerte foreldre.
Temaet er originalt, og gjør boken interessant for lesere i alle aldre.
Hovedinnvendingen er at forholdet mellom Erle og foreldrene ikke oppleves som ekte.
De to første kapitlene blir leserne kjent med Erle og faren, men den tøysete stemningen her er stiv og ubehjelpelig.
Faren blir nesten beskrevet som et barn: Han er impulsiv, glad i mat og prate med folk han ikke kjenner. Det er faktisk vanskelig å engasjere seg i mysteriet om han er en terrorist eller ikke fordi han fremstår som så lite troverdig.
Når moren endelig dukker opp i London, har det ingenting å si for stemningen eller handlingen. Nå er Erle vant til å klare seg uten foreldrene, men siden hele boken hviler på mysteriet om faren, slakker drivet når leseren ikke bryr seg om ham.
Boken har mange fine scener og bipersoner, og det merkes at forfatteren har bakgrunn fra film og TV.
Selv om den har litt å gå på når det gjelder personskildringer og humor, er Ingvild Bjerkeland uansett en forfatter verdt å følge med på.