Verdens heldigste kvinner

3 months ago 43


Vi bør alle være mer takknemlige for fagfolkene som gjør det trygt å føde barn.

TRYGG FØDSEL: «Har vi glemt lidelsene kvinner og barn går gjennom i andre land den dag i dag, uten tilgang til det fantastiske helsevesenet vi har i Norge?», spør Ingeborg Holt. (Ilustrasjonsfoto). Foto: Natalia Deriabina / Shutterstock
fredag 2. august kl. 13:07
Bilde av INGEBORG HOLTINGEBORG HOLT

Takknemlig mamma og gravid

«Eg vil ikkje ha barn. Det er så mange som døyr når dei får barn!» sier unge Marta Kristine i Edvard Hoems roman «Jordmor på jorda».

Boken handler om Hoems tippoldemor som utdannet seg til jordmor i Christiania i 1820-årene, og hennes virke som jordmor i mer enn femti år.

Selv om den er en roman, er boka basert på et trist historisk faktum: Fødsler var en livsfarlig affære, for både mor og barn.

Kvinnene fødte ofte hjemme. De hadde ikke velferdsstaten med moderne medisin, sykehus med føde-, barsel- og nyfødtavdelinger, tilgjengelige jordmødre og fødsels- og barneleger, helsestasjoner og annet tilbud som vi er prisgitt i dag.

Tenk at vi får alt dette over skatteseddelen!

RISIKOFYLT: «Fødsel har vært, og vil alltid være, risikabelt uten fagfolk til stede», skriver Ingeborg Holt. Foto: LolaWilma / Shutterstock

I mai 2024 leste jeg i VG om såkalt «Free birth». En gruppe norske kvinner fortalte om hvorfor de ville føde hjemme uten hjelp fra profesjonelle.

I saken kommer det frem at flere av kvinnene heller ikke gikk til ultralyd eller fikk oppfølging av helsepersonell under svangerskapet.

En av kvinnene mente at det i dagens samfunn er «obligatorisk» å tenke at fødsel er en farlig situasjon.

Hun sa videre at «hadde vi ikke tenkt det så hadde det ikke vært noen grunn til å sette opp det medisinske systemet som vi har gjort.» Hun sa også at uassistert fødsel «kjennes veldig dypt og ekte».

En av de andre kvinnene sa at hun tror på at det er det tryggeste.

Reportasjen oste av en misforstått romantisering av fortiden.

Heldigvis hadde VG også snakket med en fødselslege som advarte mot farene ved planlagt uassistert hjemmefødsel.

Har vi glemt lidelsene kvinner og barn går gjennom i andre land den dag i dag, uten tilgang til det fantastiske helsevesenet vi har i Norge?

Vi lever i en tid der «naturlig» har blitt et moteord.

Flere og flere tror de har kunnskaper om både det ene og det andre, og setter spørsmålstegn ved ekspertenes kompetanse.

Fødsel har vært, og vil alltid være, risikabelt uten fagfolk til stede.

FÆRRE FØDSLER: Norske kvinner føder nå i snitt bare 1,40 barn, noe som er et historisk lavt tall. Foto: StoryTime Studio / Shutterstock

Vi må aldri ta for gitt det tilbudet gravide, fødende og nybakte mødre får i dag.

Uten moderne fødselshjelp vet vi at mange enten ikke hadde levd, eller levd med store fødselsskader.

Vi skal være dypt takknemlige for alle dem som bruker mange år på å utdanne seg innenfor faget, og som er på vakt døgnet rundt for vår skyld – med mye ansvar på skuldrene sine.
Tusen takk, alle dere fagfolk som gjør det trygt å føde barn!

Les også

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article