Velgerne Kamala Harris trenger for å vinne

1 month ago 11


Hun er allerede i ferd med å samle de velgergruppene som tradisjonelt stemmer på demokratiske kandidater: Kvinner, unge og etniske minoriteter.

Nå trenger hun å overbevise andre velgere i middelklassen som hverken ønsker Donald Trump eller Joe Biden i Det hvite hus.

Derfor forlater hun tidligere radikale standpunkter og inntar mer moderate holdninger.

Men i CNN-intervjuet natt til fredag insisterte hun på at hennes verdier er de samme.

Hun ønsker for eksempel ikke lenger å forby fracking, som er en særlig omstridt form for gass- og oljeutvinning på grunn av konsekvensene for klima og miljø.

Årsaken er enkel. Fracking er en stor industri i Pennsylvania, som kanskje er den viktigste vippestaten av dem alle.

Å endre standpunkt handler ikke om verdier, men om politisk taktikk. Harris forsøker å vinne tilbake de demokratiske velgerne som stemte på Trump i 2016 og 2020.

Jeg tror ikke hun skremte bort noen velgere på grunn av det hun sa. Men jeg tviler på om hun vant så mange nye.

Det viktigste for Harris er å opptre som en moderat og pragmatisk kandidat, ikke den venstreradikale aktivisten Trump fremstiller henne som.

Kamala Harris kommer ut av valgkampbussen ved flyplassen i Savannah/Hilton Head 29. august. Georgia er en av vippestatene.  Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTBKamala Harris kommer ut av valgkampbussen ved flyplassen i Savannah/Hilton Head 29. august. Georgia er en av vippestatene. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

I en ny meningsmåling fra Reuters/Ipsos oppgir 45 prosent at de vil stemme på Kamala Harris. 41 prosent svarer Donald Trump.

Den viktigste årsaken er at Harris får større oppslutning blant kvinner og velgere med latinamerikansk bakgrunn enn Biden hadde.

I begge disse gruppene leder Harris på Trump med 13 prosent.

Valgdagsmålingene i 2016 viste at Hillary Clinton også hadde 13 prosent høyere oppslutning blant kvinner enn Trump. Likevel tapte hun valget.

En meningsmåling utført for Fox News denne uken viser at Trump slår klart best an blant menn, og særlig hvite menn uten høyere utdanning. Han har også svært høy oppslutning blant hvite, evangelikale kristne og folk på landsbygda.

Fox News viser til at Harris' beste velgergrupper er kvinner, svarte, de som er under 30 år og de som har høyere utdanning.

Hva tenker du?Har du tillit til Kamala Harris som presidentkandidat?aJa, hun vil bli en god president.bNei, hun har ikke det som skal til.cHar ikke tillit til noen av kandidatene.

Kvinner og menn har i flere tiår hatt ulike politiske preferanser.

I alle valg siden 2000 har et flertall av kvinner og menn foretrukket ulike kandidater, med unntak av 2008 da forskjellen var liten.

Trenden med at kvinner, i større grad enn menn, stemmer på demokratiske kandidater går tilbake til 1980-årene.

Bill Clinton, Barack Obama og Joe Biden kan i stor grad takke kvinnene for at de sto igjen som seierherrer, i 1992, 1996, 2008, 2012 og 2020.

 SAUL LOEB / AFP / NTBKamala Harris og Tim Walz besøkte Sandfly Bar-B-Q i Savannah 28. august i forbindelse med en to dagers rundreise i Georgia. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Det demokratiske partiet representerer i langt større grad enn republikanerne mangfoldet i det amerikanske samfunnet.

Fire av fem registrerte republikanske velgere er hvite. Blant demokratene er det bare en av to, ifølge Pew Research Center.

Et overveldende flertall av svarte velgere stemmer på demokratiske kandidater. 77 prosent av svarte velgere sier i en måling fra Pew at de vil stemme på Harris, mens bare 13 prosent svarer Trump.

Også et flertall av amerikanere med asiatisk og latinamerikansk familiebakgrunn foretrekker det demokratiske partiet.

Blant de med latinamerikansk bakgrunn stemte over 60 prosent på Biden i 2020, men siden den gang har det vært en bevegelse i retning av Trump.

Denne velgergruppen blir stadig viktigere. I 2016 hadde 27 millioner med latinamerikansk bakgrunn stemmerett. I dag er det 36 millioner.

 Vincent Alban / Reuters / NTBDonald Trump på et valgmøte i La Crosse i Wisconsin 29. august. Wisconsin er en av syv vippestater. Foto: Vincent Alban / Reuters / NTB

I år stiller partiet med en presidentkandidat med foreldre som begge var innvandrere. Kamala Harris' far er fra Jamaica, moren kom fra India. Harris kan bli USAs første kvinnelige president.

Kamala Harris fokuserer ikke på hverken hudfarge eller kjønn. Hun overlater til andre å snakke om den historiske muligheten for at USA kan få en svart kvinne som president.

En som er opptatt av det er Trump. I intervjuet på CNN natt til fredag ble Harris spurt om hva hun syntes om at Trump i juli tok opp hennes etnisitet og sa at hun plutselig omtalte seg som svart.

– Ja, det er den samme gamle reglen. Neste spørsmål, takk, svarte Harris.

 Evan Vucci / AP / NTBDonald Trump hilser på Robert Kennedy Jr. på et valgkampmøte i Glendale, Arizona, 23. august. Kennedy, som forsøkte å bli demokratenes presidentkandidat før han stilte som uavhengig, støtter nå Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Religion markerer en annen skillelinje mellom partiene. Over 80 prosent av registrerte republikanere oppgir at de er kristne. Hvite, evangelikale velgere er Donald Trumps aller mest lojale og begeistrede tilhengere.

Demokratiske velgere er blitt mindre religiøse de siste tiårene. Om lag femti prosent oppgir at de kristne og 38 prosent sier at de ikke har noen religiøs tilknytning. Et klart flertall av amerikanske jøder har i alle valg i nyere tid stemt på demokratiske presidentkandidater.

Alle kandidater til verdens mektigste embete erklærer at de vil være en president for alle og bygge bro over motsetninger. Joe Biden har ikke klart det. Heller ikke hans forgjengere.

Årsaken er at skillelinjene og interessemotsetningen i det amerikanske samfunnet er høyst reelle.

Det tidligere konservative republikanske partiet er blitt overtatt av Trumps høyrepopulistiske Make America Great Again (MAGA)-bevegelse. Det har ført til en motreaksjon i det demokratiske partiet, der progressive krefter har fått større plass.

Den politiske avstanden øker mellom demokrater og republikanere. Velgerne står overfor et retningsvalg mellom kandidater som knapt kunne vært mer forskjellige.

Harris forsøker å vinne de uavhengige velgere, de som hverken kaller seg demokrater eller republikanere. Valget blir svært jevnt. Hvem som får de uavhengiges stemmer vil avgjøre utfallet.

Les også

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article