– Jeg hadde en reell frykt i starten. Det er jo helt umenneskelig. Men nå som det er rett før har jeg en helt rar ro. Jeg er bare jævlig klar for at dette skal bli over.
VG møter influencer Vegard Harm hjemme hos ham i Stokke. I gangen står det kasser med energibarer, et sykkelhjul og en ny løpevest.
Om få dager skal han delta i det som Redbull har omtalt som verdens tøffeste triatlon: Norseman.
Én ting var avgjørende for at han fikk delta i triatlonen. Opptreningen har betydd mye mer for ham enn det han hadde sett for seg.
– Jeg liker jo ikke å ha det vondt, men jeg har skjønt at det bor ett eller annet i meg som gjør at jeg klarer å pushe meg selv langt.
– Livredd
I VGTV-programmet «Vegard X Funkygine» har seerne fått et innblikk i hvordan opptreningen til Harm startet i januar.
– Da vi begynte med det her, var jeg livredd. Jeg tenkte «jeg må komme meg ut av det her» og «det her går ikke». Men etter hvert som jeg har trent og tiden har gått, så har nervene roet seg litt.
Serien har sluppet seks episoder, og skal totalt bestå av 16. Selve triatlonen får ikke seerne se før i september.
I morgen går startskuddet og han skal kaste seg ut fra en ferge midt i Eidfjord.
– Jeg må bare komme meg ut i det vannet. Finne en rytme. Så får jeg ta det som det kommer. Fordi jeg aner jo ikke hvordan det faktisk går. Får jeg total panikk i vannet? Får jeg et angstanfall? Jeg aner ikke. Men jeg føler meg ganske klar.
– Lett å havne i noe usunt
For å kunne delta i Norseman var det avgjørende at Vegard gikk ned i vekt.
– Jeg måtte ha en betydelig vektnedgang før jeg begynte å løpe med tanke på skade og slitasje.
– Jeg har aldri gått på noe diett – heller ikke nå. Det eneste jeg har gjort er å være i et kaloriunderskudd og å trene mye. Jeg har kunnet spise hva jeg vil, bare i moderate mengder.
Med trening og et mer bevisst forhold til mat, har han kommet i sitt livs form.
Han forteller at det har vært krevende å stå ved siden av, og trene med, triatlonutøvere som veier mye mindre enn han.
– Det har vært øyeblikk hvor jeg har vært sånn. Faen. Jeg kan skjønne at det har vært mye snakk om det i idrettsmiljøet. Med tanke på vekt og ... For det er så hårfin balanse der. De har så mye fokus på kosthold og trening at det er så lett å havne i noe usunt.
– Presset er helt sykt intenst
Det føles som at «alle» har fått med seg at han skal delta i Norseman.
– Det siste halvåret har folk tutet i biler med tomler opp når jeg jogger eller sykler langs veien, de har klappet i båter når jeg svømmer forbi og hvor enn jeg har gått har folk vært sånn «spennende – dette blir bra!».
– Jeg skjønner ikke hvordan toppidrettsutøvere klarer det, fordi presset fra «folket» er ... Det presset er helt sykt intenst.
Følelsen er todelt. Han elsker at folk har sett serien og heier, men kjenner også på et behov for å tenke på andre ting.
– Jeg har absolutt hatt øyeblikk med panikk. At jeg ikke vil at folk skal snakke om det og hvor jeg har vært sånn «faen».
– En veldig dårlig periode
Vegard har tidligere snakket om hvordan han har slitt med dårlig selvbilde. I 2018 lagde de første sesong av «Vegard X Funkygine» og han følte seg bedre enn noen gang.
Så kom hverdagen tilbake og mange av de sunne rutinene falt bort. I januar traff han bunnen.
– Det var en veldig dårlig periode. Jeg var på et bunnpunkt. Jeg fungerer sånn at jeg har det best når jeg er «on top of things». Når det faller bort, så faller selvbildet mitt og alt sammen. Så da var det ..., sier han og tar en pause.
– Selvhatet mitt er noe jeg har gått i terapi for, for å si det sånn.
Da ble redningen å ta ordentlig tak og begi seg ut på det han omtaler som den største utfordringen han har stått overfor hittil i livet.
I morgen går startskuddet
Tidligere denne uken dro Vegard og teamet opp til Eidfjord.
Lørdag morgen skal han og resten av utøverne stå klare for å yte sitt ytterste i opp mot 20 timer.
Dette er Norseman
Lørdag 3. august går årets «Zalaris Norseman Xtreme Triathlon» av stabelen. Triatlonen stekker seg over 5000 høydemeter og deltagerne skal gjennom:
- 3,8 kilometer svømming
- 180 kilometer sykling
- 42,2 kilometer løping
I år søkte over 5000 om å få bli med på Norseman, men kun 250 deltagere for stå på startstreken.
– Jeg har tidligere ikke skjønt hva dette betyr for folk. Men etter hvert som jeg har trent masse, blitt mer kjent med triatlonmiljøet og med Norseman som konsept, så er jeg veldig takknemlig for å få lov til å stå på startstreken.
Løpet starter 05:00 på en ferge midt i Eidfjord, hvor deltagerne må hoppe i vannet og svømme nesten fire kilometer til land.
– Jeg har svømt Norseman-distansen flere ganger. Så der kan vi regne på hvor lang tid jeg kommer til å bruke, sier Harm.
Deretter går ferden videre – hele 180 kilometer på sykkel, hvor utøverne skal klatre over 3000 høydemeter. Denne distansen har ikke Harm testet på forhånd.
Til slutt skal de ta bena fatt og løpe hele 42,2 kilometer.
– Jeg kommer nok til å bruke den tiden som er tilgjengelig. Det viktigste er at jeg klarer cutoff-tidene.
De såkalte «cutoff»-tidene er en makstid. Dersom man ikke rekker distansene innen tiden, får man ikke fortsette triatlonen.
Harm må fullføre svømmingen og syklingen innen 12 timer.
– Når du da skal begynne å «løpe», så kan du jo bruke så lang tid du vil på å fullføre. Mange går jo, det er bare de som er helt klin gærne som løper hele veien opp, sier Harm og ler.
– Typisk meg å «sluntre unna»
En vanlig sommer for Vegard består som oftest av festivaler, venner og alkohol. I år ble det byttet ut med beinharde treningsøkter, svømmetrening med videregåendeelever og psykiske forberedelser.
Han har et team av mennesker som hjelper han med å komme i form. Deriblant treningsprofil Jørgine Vasstrand.
– Vi har lagt ned helt enormt mye jobb for å nå dette målet. Det er så typisk meg å «sluntre unna», men dette er første gang jeg har kjent på at dersom jeg hadde vrikket foten nå hadde jeg ikke gjort annet enn å grine og bli helt fra meg, sier Vegard.
Han trener hver dag – noen ganger to dager om gangen. Alle treningene blir logget og han blir nøye fulgt opp. Men de fleste øktene må han gjennomføre helt alene – uten kamerateam.
– Jeg er vant til å bli sett. Det gjør jo at jeg vil imponere, vise meg frem og pushe meg selv. Det er noe helt annet når jeg sitter på sykkelen rundt i Vestfold og det ikke er et menneske på mils avstand. Da må jeg jobbe med meg selv.
Liker ikke å trene
Men, han liker ikke nødvendigvis å trene.
– Det å finne den «langvarige løsningen» synes jeg er pissvanskelig. Jeg trodde jeg hadde en livsstilsendring da vi lagde første sesong i 2018, men jeg gikk jo opp alle kiloene igjen.
– Jeg synes det er så provoserende med alle de blodtrente treningsprofilene som er sånn «bare gjør sånn». Jeg vet at hvis jeg har lyst på en viss type kropp og treningsform må jeg resten av livet tenke på det hver jævla dag. For det er ikke noe som sitter naturlig i hodet mitt i det hele tatt.
Vegard sier han har en indre kamp med seg selv hele tiden.
– Når jeg er på trening, kan jeg bli lei etter to minutter og så vet jeg at jeg har tre timer igjen på sykkelen. Jeg sykler jo de tre timene. Jeg gjør det uansett.
Hvor denne motivasjonen kommer fra vet han ikke, men han forteller at denne opptreningen har betydd mye mer for ham enn det han hadde sett for seg.
– Dette handler om noe helt annet enn å bare bli godt trent. Det går så mye dypere. Du skal hente frem noe i deg selv som du tenker at ikke er der.
Sårbarheten foran kamera
Vegard har vært i rampelyset siden han startet sin karriere på video-appen Vine. Det er over ti år siden.
Siden den gang har han blant annet vært programleder, hatt flere live-show og vært med på realityserier.
– Jeg har blitt god på å være foran kamera og ikke vise de ekte følelsene hele tiden. Men i en sånn prosess som det her er det mye vanskeligere. For når du er så sliten, så evner du ikke å putte på en maske, på en måte.
Selv om han har vært mye på skjermen tidligere, og han er smertelig klar over at han har «bedt om dette selv», sier han at det har vært provoserende å bli filmet i alle settinger.
– Stakkars produksjonen til tider. De sier jo ofte sånn «nå ser vi at du føler på noe og holder igjen», men det jeg er mest redd for i verden er å være klein eller at ting skal bli en klisjé.
– Også blir jeg jo sur noen ganger. Når man er jævlig sliten og har kamera i trynet så får jeg jo lyst til «å albue» det kamerat.
Til tross for at de siste syv månedene har krevd mye av han, er han takknemlig for programmet, teamet og menneskene rundt ham.
– Det har forandret meg på en måte. Jeg har lært å stenge en del ting ute. Spesielt andres forventninger. Det har jo vært mange som har forventet mye av meg i jobb tidligere, men dette er noe helt annet.
Om fremtiden
– Neste uke er det over liksom. Hva faen skal jeg ta meg til?
I løpet av praten med Vegard har han fått flere telefoner. Både fra trenere og fra venner som vil ha han med på bading og båttur.
– Jeg føler jeg har oppnådd mye av det jeg hadde lyst til. Jeg er mye mer glad og lettere til sinns. Det er slitsomt å leve, det skal sies, men jeg har lyst til å trene mye fremover og holde det gående.
Det blir en ny hverdag når teamet han har hatt rundt seg faller fra.
– Men nå føler jeg at jeg har funnet treningsformer som passer meg bedre. Veldig mye av treningen min er rolig, men det handler mer om mengde. Jeg kan sykle og svømme lenge.
– Hva tror du Vegard på Vine for ti år siden hadde sagt?
– Det er to forskjellige personer altså. Jeg føler jeg havnet på et godt sted og det kunne vært mye verre med tanke på den bransjen jeg er i. Men jeg har jo mine kamper jeg også.
– Men nå må jeg først få fullført det her, sier han.
Vegard Harm er tilknyttet Schibsteds profilbyrå Max Social. VG eies også av Schibsted. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.