Vedum lover å slette TikTok – om han får 15 prosent i valget

4 months ago 39


Du trodde kanskje at det flaueste Sp kunne gjøre i regjering denne uken var skjedd, etter nyheten om at utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) klinte med sin egen ekspedisjonssjef på byen.

Det var før Trygve Slagsvold Vedum (45) slapp en dansevideo fra finansminister-kontoret på TikTok.

På rekordtid har dansen til den rumpevrikkende Senterparti-lederen blitt sett nærmere en halv million ganger.

Selv synes han den er så pinlig at han ikke har klart å se den mer enn én gang.

Her kan du se hele videoen uredigert:

VG møter Vedum, eller «Sptrygve» som han heter på TikTok, for å snakke ut om videoen og for å stille alle spørsmålene du brenner inne med etter å ha sett den.

– Hva i helvete?

– Hehehehehehehe, videoen med dansingen? Jeg synes den var flau selv. Jeg holdt på å feige ut å skru av flere ganger, for det var så flaut, men jeg sto i det! Man må ikke ta alt for alvorlig. Selv om jeg ser at det ikke var noen stiløvelse i TikTok-dans.

Pinlig

– Hvorfor gjør du dette mot oss?

– For å få skuldra til folk litt lenger ned. Det er for mye høye skuldre og selvhøytidelighet. Kan man få folk til å flire, så er det bra. Det er nok folk som er pretensiøse og viktige.

TIKTOK-DADDY: Flere av kommentarene på Vedums dansevideo skriver at han er «søt». Det var ikke helt den responsen han så for seg. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Jeg blir fryktelig flau av å se på denne videoen. Jeg kjenner det fysisk.

– Ja, det gjør jeg og. Da noen skulle vise denne videoen da jeg var med Emilie Enger Mehl i går, så knabbet jeg telefonen deres, for jeg orket ikke se på den. Den er så pinlig. Jeg har kun sett den én gang. Det er nok.

– Hva slags støtte kan folk som er utsatt for denne videoen forvente fra det offentlige?

– Jeg tror den har skapt mer latter enn sår. Og vi må le mer av oss selv, og kan jeg skape litt glede så er det bra.

Kan videoen være straffbar?

Straffelovens paragraf 266 og 267 tar for seg hensynsløs adferd, krenkelse av privatlivets fred og deling av krenkende bilder.

Der fremkommer det at det er en strafferamme på inntil to år for å krenke en annens fred og ett års strafferamme for dem som tilgjengeliggjør film hvor noen utsettes for ydmykelser eller av noen som befinner seg i en sårbar eller utsatt situasjon.

– Begge disse paragrafene dukket opp i hodet mitt, da jeg så videoen. Har du gjort en juridisk vurdering av strafferammen ved å dele en slik video?

– Jeg tenker dette er veldig uskyldige videoer, så jeg tror jeg skal klare meg.

FREMSTÅR SOM KRENKELSE: Advokat John Christian Elden har forståelse for at man kan la seg krenke av TikTok-danse-videoen. Foto: Frode Hansen / VG

VG har forelagt videomaterialet for advokat John Christian Elden. Han kan ikke med sikkerhet slå fast hvorvidt publiseringen av videoen er straffbart, men sier i en kommentar:

– For de krenkbare av oss går Vedum her altfor langt i selvironi. Det fremstår som en krenkelse av de krenkedes privatliv å få den videoen rett inn i stuen.

Kan ingenting stoppe ham?

– Hvis jeg legger vekk journalistyrket i et øyeblikk, og bare snakker til deg som medmenneske: kan du være så snill og slette videoen og TikTok-brukeren og bare benekte at det noen gang har skjedd?

– Jeg kan si at jeg er overrasket over hvor mye engasjement denne har skapt!

– Vær så snill?

– Huff. Jeg må kanskje se den videoen en gang til. Om jeg orker.

SPONTANT, TANKELØST OG PINLIG: Er tre nesten tilfeldig valgte ord fra VGs journalist, for å beskrive Vedums dansevideo. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Er det ingenting vi som samlet nasjon kan gjøre for å få deg til å stanse å bruke TikTok?

– ...

Vedum tenker seg om. Og gir velgerne et valg:

– Greit. Får vi over 15 prosent i valget, så skal jeg slette TikTok, sier han.

Dermed holder Sp-lederen velgerne som gisler fram til valget – med dilemmaet: Stem Senterpartiet – eller risiker å bli utsatt for flere TikTok-videoer fra den 45 år gamle topp-politikeren.

NEKTER MEDVIRKNING: Vedums spinndoktor, Lars Vangen, nekter for noen kjennskap eller medvirkning til dansevideoen. Foto: Gisle Oddstad / VG

Preget datter

Vedum er ikke bare finansminister. Han er noens far. Og videoen ble også for sterk kost for Vedums datter. Hun klarte ikke se hele den 15 sekund lange videoen første gang hun forsøkte.

– Men etter gang nummer to så synes hun det var litt morsomt.

– Ja, hva sier egentlig barna dine? La oss glemme personvern og TikTok, tenk på barnevernet!

– De flirer litt av det. Jeg er glad i å danse og danser masse swing.

Vedum er mer enn en habil svingdanser og har danset swing med både hvermannsen og kongelige (!). I 2009 bøy han opp USAs førstedame Michelle Obama til dans på Grand hotell i Oslo.

SWINGE SEG MED MICHELLE? Vedum drømte om en danse med Michelle Obama, men det ble med drømmen. Foto: Jan Petter Lynau / VG

– Jeg fikk nei, men da kom Mette Marit og sa «du kan få danse med meg, Trygve». Så jeg er veldig glad i å danse Swing.

– Men disse TikTok-dans-greiene her var helt hjelpeløst.

– Ja, jeg kjente skam underveis. Å danse skal være glede. Men her kjente jeg skam. Men det skaper glede hos andre.

Uheldig vinkel

– Hva kan du si om sangvalget? Var det noe med TikTok-remiksen av Zara Larsson som snakket til deg som statsråd eller menneske?

– Det var den TikTok foreslo, jeg tenkte ikke så mye over det. Hun er flink artist og flott dame.

SKAMFULL: Trygve Slagsvold Vedum føler – med rette, må vi legge til – en hel del skam for dansevideoen på TikTok. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Jeg vet ikke om det finnes noen flatterende vinkel å filme noen slik TikTok-danse-video. Men du valgte den aller verste av dem: Tett på, og nedenfra og opp.

– Kameraet måtte jo stå en plass! Og jeg ville ikke at noen skulle holde den, og se dansen, sier Vedum, samtidig som seertallet på dansevideoen fortsetter å stige inn i himmelen, samtidig som han kommer med følgende løfte – eller trussel:

– Det kommer mer!

Read Entire Article