Flyktninger brent levende: - Jeg kunne høre ham skrike

2 hours ago 4


Kortversjonen

  • Israel bombet et sykehusområde i sentrale Gaza natt til mandag, og en teltleir med flyktninger tok fyr.
  • VG har møtt vitner og mannen som filmet brannen.
  • Video av en brennende 19 år gammel student har spredt seg verden over.
  • Øyenvitner forteller om en natt fylt av forvilte skrik og hjelpeløshet.
  • Over 42.000 menneskerer så langt drept i israelske angrep siden 7.okotber i fjor, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Først en massiv eksplosjon - så et flammehav.

I forgården til al-Aqsa-sykehuset i sentrale Gaza, har mennesker på flukt satt opp telt og søkt trygghet gjennom over et år med krig.

Men natt til torsdag bombet Israel sykehusområdet, og umiddelbart rev flammene igjennom teltene på få minutter.

I videoklipp fra brannen, som er spredt verden over, kommer et brennende menneske til syne, idet han fortsatt lever og strekker ut armen.

– Han skrek og hylte, helt til stemmen ebbet ut. Det var ingen ting vi kunne gjøre, sier Ibrahim Shofal til VG utenfor al Aqsa-sykehuset i sentrale Gaza.

Han er ett av flere vitner vi har snakket med de to siste dagene i ruinene av teltleiren ved sykehuset.

Hani Abu Rizk er mannen som filmet klippet. VG møter ham ved sykehuset tirsdag ettermiddag.

Bilde av Hani Abu RizkHani Abu Rizk

Vitne

– Jeg begynte å filme, men kunne ikke gå nære brannen. Det er den største brannen jeg noen gang har vært i nærheten av, sier han.

Plutselig så han en eldre mann på siden, som gråt og slo seg selv i ansiktet. Det var sønnen hans som brant ihjel i flammene.

– Jeg tok ham vekk fra brannen. Faren så på sin sønn brenne, uten å kunne redde ham, sier Rizk.

Han sier videre om øyeblikket:

– Jeg var så redd og følte meg så hjelpesløs.

 - / AFP / NTBBrannen startet etter et israelsk luftangrep natt til mandag. Foto: - / AFP / NTB

Da brannen til slutt ble slukket, ble mannens utbrente kropp båret inn på sykehuset. Tre mennesker skal ha blitt drept i angrepet - 40 ble skadet.

Ifølge folkene VG snakker med ved sykehuset, het den unge mannen som brant i videoklippet Shaban Ahmad Aldalo. Han var en 19 år gammel student og dataingeniør som hadde flyktet til Deir al-Balah fra nordlige Gaza.

 PrivatShaban Ahmad Aldalo Foto: Privat

VG har også snakket med en firebarnsfar, som var naboen hans i teltleiren:

– Jeg føler så mye skam for at jeg ikke kunne gjøre noe. Jeg kunne høre ham skrike. Jeg kunne ikke gjøre noe.

Han sier at han ikke vil ha navnet sitt på trykk, på grunn av skammen over at han ikke kunne redde den unge mannen.

– Jeg måtte ta barna mine og flykte vekk. Jeg måtte prioritere dem. Mens jeg løftet barna vekk, kunne jeg fortsatt høre Shabans skrik, sier vitnet.

Det israelske forsvaret, IDF, har bekreftet at de gjennomførte et luftangrep på sykehusområdet natt til mandag.

De sier til VG at de gjennomførte et «presist angrep mot terrorister, som opererte et kommandosenter på parkeringsplassen ved sykehuset», men vitnene VG møter avviser Israels påstand:

De sier at de ikke har sett noen tilstedeværelse av Hamas der eller annen militær aktivitet. De sier at de drepte var sivile.

Lukten av svidd plast og klær er fortsatt tydelig utenfor sykehuset, når VG går gjennom ruinene av teltleiren. Svidde teltduker og kanner med hermetikk ligger strødd.

 Sami Abu Salem/VGSlik ser sykehusområdet ut tirsdag. Foto: Sami Abu Salem/VG

Den lokale journalisten Shorooq Shaheen har bodd i et telt ved sykehuset de siste seks månedene. Området og sykehuset har vært angrepet før, sier Shaheen, men det hun opplevde natt til mandag beskriver hun som spesielt grusomt:

– Rundt klokken 01.00 kunne vi høre flere israelske droner over oss. Kort tid etterpå hørte vi den store eksplosjonen. Jeg løp med en gang fra teltet inn i selve sykehusbygningen. Flammene spredte seg så raskt.

Shaheen sier hun ble stående og se på hvordan flammene slukte så mange telt.

– Hadde vi ikke løpt vekk hadde vi også blitt drept, sier hun.

 Sami Abu Salem/VGShorooq Shaheen rømte fra flammene. Foto: Sami Abu Salem/VG

Rawda Wadi våknet av hylene og skrikene utenfor teltet hennes. Hun kom seg raskt opp og ut av teltet, og så folk bære sine barn og eiendeler i sikkerhet fra flammene.

– Jeg løp unna, og tilbrakte resten av natten inne på sykehuset, sier hun.

Al-Aqsa-sykehuset, i Deir al-Balah, er et av sykehusene på Gazastripen som fortsatt holder åpent og tar imot pasienter. Den siste uken har de tatt imot svært mange drepte og skadde.

Mange av de skadde er barn:

 EYAD BABA / AFP / NTBEt skadet barn ble tatt hånd om på al-Aqsa-sykehuset den 10. oktober, etter et israelsk angrep mot et skolebygg der familier hadde søkt tilflukt. Foto: EYAD BABA / AFP / NTB

Mandagens angrep på sykehuset kommer samtidig som en massiv israelsk militæroperasjon er under oppseiling i nordlige Gaza.

Israelske styrker har nå omringet Jabalia-leiren. Det er den største av åtte leirer på Gazastripen, opprettet for palestinere på flukt etter at staten Israel ble opprettet i 1948.

Området har i over en uke blitt beskutt både fra luften og bakken. NTB skriver at innbyggerne sitter fast i sine hjem mens det pågår kamper utenfor. Det skal heller ikke være mulig å evakuere døde og sårede fra området.

Minst 42.289 mennesker er drept i de israelske angrepene på Gazastripen siden 7. oktober i fjor, ifølge palestinske helsemyndigheter. Da gikk Hamas og andre grupper til angrep i Israel og drepte 1200, både sivile og militære, og tok med seg 250 gisler til Gaza.

Det er per nå ingen klare utsikter til våpenhvile.

 MOHAMMED SABER / EPA / NTBEn gutt i ruinene av teltleiren som ble angrepet natt til mandag. Foto: MOHAMMED SABER / EPA / NTB
Read Entire Article