Stortinget har krevd en konkret plan for å nå 2030-klimamålene i løpet av denne våren, men regjeringen leverer ikke. – Vil komme tilbake til dette, sier statssekretær.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Onsdag skrev E24 at regjeringen har utsatt en planlagt klimamelding fra i år til våren 2025.
Nå viser det seg at enda en klimaplan er utsatt.
Flertallet på Stortinget krevde i fjor at regjeringen skulle legge frem en plan for klimakutt frem mot 2030. De mente at det manglet konkrete tiltak for å nå målene, og ville ha planen på bordet i løpet av våren 2024.
Regjeringen har tidligere meldt til Stortinget at planen skulle komme i juni, men nå er den utsatt.
– Den kommer ikke i juni, men vi vil komme tilbake til dette anmodningsvedtaket fra Stortinget, sier statssekretær Sigrun Aasland i Klima- og miljødepartementet i kommentar sendt på e-post til E24.
– Vi mener det er viktig å knytte regjeringens klimaplan til statsbudsjettet. I Klimastatus- og plan som legges frem sammen med budsjettet, vil vi gjøre rede for både status på utslippskutt og forsterkede virkemidler for å oppfylle Parismålet, sier hun.
Denne uken kritiserte Riksrevisjonen regjeringens klimastatus og -plan (også kalt Grønn bok) fordi virkemidlene i mange tilfeller ikke er konkretisert og tidfestet.
Les også
Klimamelding utsatt til våren 2025: – Synd
– Jeg skjønner ingenting
Partiene bak forslaget er svært kritiske til at det blir en ny utsettelse i klimapolitikken.
– Klimakrisen er et faktum. Regjeringens svar er nok en gang å utsette de livsviktige utslippskuttene, sier Lars Haltbrekken (SV) til E24.
– Jeg skjønner ingenting, sier han.
Han peker på at planen skulle bidra til at Norge kan nå klimamålene innen 2030. Nå kommer det ingen nye tiltak før sommeren.
– Regjeringen har ingen ambisjon om å nå klimamålene. Det ser ut til at planen for å nå 2030-målene har havnet ute i det store intet, sier han.
– Dette er jo en trist tryllekunst av politisk håndverk. De har fått både klimamålene og klimapolitikken til å forsvinne.
Les også
Riksrevisoren om norsk klimapolitikk: – Kritikkverdig
– Arroganse
Stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) støtter kritikken.
– Det er ikke frivillig å følge opp vedtak i Stortinget. Det kan ikke være noen tvil om hva Stortinget har bedt om. Regjeringens beslutning om å ignorere Stortinget er ikke bare et uttrykk for arroganse, men rokker ved det konstitusjonelle forholdet mellom storting og regjering, sier Astrup i en kommentar.
– Det er samtidig ironisk at dette kommer samme uke som Riksrevisjonen slakter regjeringens håndtering av egen klimapolitikk, sier han.
Astrup påpeker at regjeringen selv har valgt å skjerpe klimamålene, men mener den så langt ikke har lagt frem tiltak for å nå målene.
– Riksrevisjonen er tydelig i sin kritikk av grønn bok som styringsverktøy i klimapolitikken. Derfor har vi bedt om en stortingsmelding, slik at regjeringen må vise hvordan de har tenkt til å nå egne mål, sier Astrup.
– Trengs en rask forsterking
Venstre-nestleder Sveinung Rotevatn reagerte onsdag på at regjeringen hadde utsatt en ventet klimamelding fra i år til 2025. Han er skuffet over en ny utsettelse.
– Regjeringen har svekket flere av virkemidlene i den gjeldende klimaplanen, alt fra uthuling av CO₂-avgiften til dyrere elbiler til utsetting av nullutslippskrav til ferger. Derfor trengs det en rask forsterking av klimapolitikken, og Stortinget må få diskutere dette i sin fulle bredde, sier han i en kommentar.
– Det er synd regjeringen utsetter den varslede klimaplanen. 2030 rykker stadig nærmere, og klokken tikker, sier Rotevatn.
Dette vedtok Stortinget i fjor
«Stortinget ber regjeringen i løpet av våren 2024 legge frem for Stortinget en oppdatert Klimaplan med konkrete virkemidler som viser hvordan klimamålene i 2030 skal nås», het det i flertallsvedtaket i juni 2023.
Flertallet mente at virkemidlene i regjeringens årlige klimastatus og -plan (Grønn bok) ikke var tilstrekkelig til å nå klimamålene.
«Flertallet understreker behovet for politisk diskusjon, åpenhet og demokratisk forankring i klima- og miljøpolitikken frem mot 2030», skrev partiene bak vedtaket.
«Flertallet mener dette er særlig viktig fordi regjeringen har valgt å endre Norges klimamål uten å fremme tiltak innen klima og energi som er tilstrekkelig for å nå målet», skrev de.
Les også