Utenriksminister Barth Eide: - Dramatisk og uakseptabel

4 months ago 37


Utenriksministeren reagerer sterkt på utviklingen i Rafah.

  • Bilde av Jørn E. Kaalstad
tirsdag 28. mai kl. 17:39

De grufulle bildene og videoene som skal vise ofrene for det israelske angrepet på Rafah natt til mandag, har gått viralt.

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til VG at utviklingen vi ser i Rafah er «dramatisk og uakseptabel».

– Vi har advart på det sterkeste om konsekvensene et angrep mot byen vil få for befolkningen som befinner seg der. Vi fordømte i går angrepet mot en teltleir der mange sivile ble drept og forventer at hendelsen granskes slik statsminister Netanyahu har lovet. Det er ingen trygge steder i Gaza. I mer enn sju måneder har befolkningen levd under forferdelige forhold, sier han i en kommentar.

VG viser i dag videoen som viser en mann som holder opp det som ser ut som en liten kropp uten hode. Videoen er delt massivt i sosiale medier verden over.

På videoen snur mannen seg rundt og viser frem den lille kroppen, mens folk løper skrikende rundt blant døde kropper.

En annen video viser folk som drar frem sterkt forbrente kropper fra den utbombede teltleiren i området Tel Al-Sultan etter det israelske angrepet der minst 45 personer skal ha mistet livet.

STO SAMMEN: Den irske utenriksministeren Michael Martin,. fra venmstre, Spanias Jose Manuel Albares og Espen Barth Eide i den spanske represantasjonsboligen i Brussel. Foto: OLIVIER MATTHYS / EPA / NTB

– Krigen må stanse

Utenriksminister Espen Barth Eide var mandag i Brussel på et felles møte med Irland og Spania hvor de tre landene nå offisielt anerkjente Palestina som selvstendig stat.

– I mer enn 30 år har Norge vært en av de sterkeste forkjemperne for en palestinsk stat. Dagen i dag, når Norge offisielt anerkjenner Palestina som stat, er en merkedag i forholdet mellom Norge og Palestina, sa Barth Eide i en uttalelse.

At de israelske angrepene fortsetter etter ICJs ordre, er ekstra alvorlig, mener han.

– Den internasjonale domstolen ICJ, som er verdens øverste domstol, har krevd umiddelbar stans av militæroffensiven eller handlinger som kan påføre befolkningen i Gaza levekår som fører til at den ødelegges. Sikkerhetsrådet skal ha et hastemøte i kveld og jeg gjentar min sterke oppfordring til Sikkerhetsrådet om å være seg sitt ansvar bevisst og gripe inn. Situasjonen er uholdbar, og krigen må stanse, sier han i en kommentar til VG.

Kjersti Toppe <-Kjersti Toppe

Barne- og familieminister (Sp)

Jonas Gahr Støre<-Jonas Gahr Støre

Statsminister

Read Entire Article