Akkurat nå sitter styret i Toppfotball Kvinner og vurderer tidenes største avtale for norsk kvinnefotball.
– Det er helt sjukt og utrolig artig og spennende.
Det sier NRKs fotballekspert Ingrid Kvernvolden når hun får høre om de utenlandske investorene som frister Toppserien med en gigantavtale.
Etter det NRK erfarer er investorene villige til å legge inn et tresifret millionbeløp, altså minst 100 millioner kroner, for å få innpass i kvinnefotballen i Norge.
– Den vil rent økonomisk være en avtale som er betydelig større enn noen avtale som noensinne er blitt inngått for kvinnefotballen i Norge, sier styreleder Jan Erik Fåne i Toppfotball Kvinner til NRK.
Han forteller til NRK at de foreløpig ikke kan gå ut med hvor mange millioner det er snakk om og når avtalen eventuelt kan være i boks.
Det kan også være aktuelt at investorene kjøper navnet til Toppserien som en del av avtalen.
– Hvordan skal pengene komme inn fra disse investorene?
– Det vil være et samarbeid hvor de betaler for noen rettigheter. Så fordeles det ut til klubbene våre etter dialog og avgjørelse blant klubbene, svarer Fåne.
– Hva er det investorene ønsker?
– De ser verdien av å bli assosiert med kvinnefotball. Jeg har sett en internasjonal utvikling som er helt enorm. Og vi vet at produktet vårt også i Norge er verdifullt, sier han.
– Hvilke rettigheter er det de ønsker å ha?
– Det vil være markedsrettigheter knyttet til produktet vårt. Altså kampene, lagene, ligaen og så videre, forklarer Fåne.
Gjenstår en rekke avklaringer
Kvernvolden sier til NRK at toppfotballen for kvinner ikke har vært bortskjemt økonomisk de siste årene. En eventuell avtale kan utgjøre en stor forskjell, mener hun.
– Det tenker jeg kan være med på å utvikle fotballen i Norge til å bli mer attraktivt og øke kvaliteten betraktelig, sier Kvernvolden.
Generalsekretær Karl-Petter Løken i Norges Fotballforbund (NFF) bekrefter også til NRK at det har vært uforpliktede samtaler med et globalt selskap med partnere fra både Europa og USA.
De ser på muligheten for et kommersielt samarbeid rundt Toppserien og 1. divisjon for kvinner.
– Men vi er ikke der nå at det foreligger noen utkast til avtale på hvordan et sentralisert samarbeid kan se ut, sier Løken og fortsetter:
– Hvordan et eventuelt samarbeid vil bli er det derfor for tidlig å si noe om. Det er en rekke avklaringer av juridisk, kommersiell og forretningsmessig karakter som må til før vi eventuelt er der.
– Forholder oss til avtalen som den er i dag
Toppseriens generalpartner er per dags dato Obos. De ble kontaktet av Toppfotball Kvinner mandag.
Dagbladet skrev i 2017 at Obos gikk inn med elleve millioner kroner i året, fordelt over en femårsavtale som gikk ut i 2023. Denne avtalen ble forlenget med ett år til i desember 2023. Obos har dermed en generalpartner-avtale med Toppserien ut året.
– Vi forholder oss til avtalen som den er i dag. Vi er i forhandlinger nå som er konfidensielle mellom partene. Hvis en annen interessent kommer inn på banen så kan det være med å påvirke begge parter, sier Rasmus Aarflot, sponsorsjef i Obos, til NRK.
Blant hovedpartnere finner man Norsk Tipping, Coop og Thon Hotels. Samarbeidspartnerne er Fagforbundet, Select og Mercimate.
Sliter økonomisk
Toppserieklubbene endte med et underskudd på 2,4 millioner kroner for 2023. Det viste tall NFF la frem i mai.
– Toppserien leverer for andre år på rad negativt årsresultat. Det er ikke bærekraftig over tid. Kvinnefotballen i Europa er i rask endring. Det er viktig at vi henger med på denne utviklingen, og det er bra at det investeres, men det er viktig at man også har kontroll på økonomien, sa Løken til NTB da.
I de to øverste divisjonene på herresiden hadde klubbene et positivt årsresultat på godt over en halv milliard kroner i fjor.
Toppfotball Kvinner erkjenner at det er vanskelige økonomiske tider for klubbene. Etter fjorårssesongen mistet Avaldsnes lisensen og plassen i Toppserien på grunn av klubbens økonomiske situasjon, mens LSK Kvinner for tiden er truet av konkurs .
Kolbotn er også blant klubbene som har slitt økonomisk. Dette er også mulig å se på fasilitetene til klubben på Sofiemyr Stadion.
Daglig leder i klubben, Jan Thomas Birkeland, stiller seg positiv til å få utenlandske investorer inn i toppfotballen for kvinner.
– Umiddelbart tenker jeg at det er veldig spennende at det er noen aktører som er interessert i fotballen på kvinnesiden. Jeg tror også det er store muligheter, sier Birkeland.
Også hos serieleder Vålerenga er de positive, dagen før første kamp i Mesterliga-kvalifiseringen mot Anderlecht, blir den utenlandske interessen mottatt med optimisme.
– Det hadde vært fantastisk hvis noen ønsker å investere i norsk kvinnefotball på den måten. Vi trenger økonomi, alle klubbene gjør det for å ta ytterligere steg i en konkurranse som blir tøffere og tøffere, sier sportssjef Steinar Pedersen.
– Trenger å bli tilført betydelig mer midler
Fåne mener at toppfotballen på kvinnesiden har et stort kapitalbehov, og at det må investeres betydelig i Toppserien og 1. divisjon for at man skal være konkurransedyktige med klubber utenfor landegrensen.
– Det trenger å bli tilført betydelig mer midler dersom vi skal klare å holde følge med den enorme utviklingen internasjonalt, hevder Fåne.
– Kan utenlandske investorer kjøpe ligaen? At de er eierne av klubbene og serien?
– Det vil bli vanskelig i henhold til de reglene som er for norsk fotball, svarer Fåne og legger til at dette ikke er noe investorene heller ønsker.
Publisert 17.09.2024, kl. 19.16 Oppdatert 17.09.2024, kl. 19.21