– Uten tvil det tøffeste ved å være leder

4 months ago 42


Konfliktløsning, oppsigelser og vanskelige beslutninger. Tre unge ledertalenter forteller hva som har vært vanskeligst ved å være sjef, og hva de har lært.

 Markedssjef Haakon Mølster i Egmont måtte fortelle sine ansatte at ikke alle ville ha en jobb der lenger. Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det var helt forferdelig, uten tvil det tøffeste jeg har stått i som leder.

Leder for markedsføring og kundereiser Haakon Mølster (34) i Egmont forteller om hvordan det var å måtte kutte antall ansatte da selskapet i fjor var nødt til å spare kostnader på grunn av dårlige tider i mediebransjen.

Mølster ble kåret til en av Norges fremste ledertalenter i E24s kåring i fjor.

Her forteller tre av ledertalentene om hva som har vært de tøffeste utfordringene de har møtt som ledere og hvilke erfaringer og råd de vil dele med andre unge som drømmer om å bli ledere.

Nå kan du nominere din kandidat til årets kåring Ledertalentene. Send inn ditt tips her!

Den tøffeste utfordringen

Denne våren står Haakon Mølster midt en ny nedbemanningsprosess. Nå er det varslet at om lag en fjerdedel av de ansatte i Egmont må slutte. Da er det krevende å være leder.

– Det er mennesker jeg bryr meg om og samarbeider med hver dag som plutselig må få beskjed om at de ikke har en jobb her lenger, sier han.

Selv om han hele tiden har visst at dette kan være en del av lederansvaret, er det noe annet å måtte gjennomføre det i praksis.

– Folk reagerer veldig forskjellig. Du må være forberedt på et stort spekter av reaksjoner og følelser i slike situasjoner - forståelig nok, sier han.

Haakon Mølster

Leder for markedsføring og kundereiser i Egmont

Å sitte på andre siden av bordet i slike prosesser synes han kan være krevende.

– Du må veie alle ordene dine for å opptre formelt korrekt og samtidig være en god kollega og vise at du bryr deg, sier han.

Krevende konflikter

Sadia Mohamed (34) var også på topplista over unge ledertalenter i fjor. Hun er servicemarkedsdirektør i elbilselskapet NIO Norge.

For henne har den største utfordringen som leder vært å håndtere konflikter.

– I min tidlige fase som leder var konflikthåndtering en utfordrende oppgave, sier hun.

Med tiden har hun utviklet evnen til å gjenkjenne spenninger før de eskalerer. Hun mener konfliktløsning krever dyp forståelse for ulike personligheter.

Sadia Mohamed

Head of Service Operations i NIO Norge.

– Det er essensielt med klar og tydelig kommunikasjon. Og det er viktig å snakke med hverandre, ikke forbi hverandre, og løse konflikter på en respektfull måte, sier hun.

Bruker magefølelsen

Oda Dregelid (30) klatret også høyt på listene over ledertalenter i fjor. Hun leder et globalt team i rederiet Wallenius Wilhelmsen som har ansvar for digitalisering, data og analyse innen HR.

– Den mest krevende utfordringen som leder har vært å måtte ta beslutninger når det ikke er mulig å få et godt faktagrunnlag og det er mye som står på spill, sier hun.

Oda Dregelid

VP People Technology and Analytics i Wallenius Wilhelmsen.

Da hjelper det at hun har folk rundt seg til å drøfte problemstillingene med. I tillegg bruker hun magefølelsen.

– Jeg tror magefølelsen kan hjelpe med å ta valg som stemmer med mine verdier og integritet, sier hun.

Grip muligheten

De tre unge lederne har flere råd til unge som drømmer om en lederkarriere.

Haakon Mølster i Egmont oppfordrer unge til å tørre å vise ambisjonene sine. Både lederambisjonene, men like mye ambisjoner om å være en skikkelig dyktig medarbeider.

– Ta sjansen på å gripe muligheten, hvis den kommer. Ledermuligheter kommer ikke på løpende bånd, så de må kjempes for og tas med begge hender hvis de kommer, sier han.

Har man først fått en lederjobb, har han tro på å sette rammer og retning, og så la de ansatte finne veien selv.

– Jo mer ansvar folk får, jo mer opplever jeg at de tar ballen selv og jo mer søker de selv tilbakemelding. Så må du følge opp underveis, og sikre en åpen og trygg relasjon, sier han.

For de som, i likhet med han selv, blir nødt til å håndtere nedbemanning, minner han om å huske på å være et medmenneske også.

– Selv om det kan være vondt å høre svaret, må man fortsette å snakke med folk og spørre hvordan det går, sier han.

Les på E24+

Maya (31) ble utbrent: – Følte jeg hadde null verdi hvis jeg ikke leverte

Forstå forskjellighet

Oda Dregelid i Wallenius Wilhelmsen råder unge som ønsker seg lederansvar til å bry seg om menneskene rundt seg.

– Det handler om å lede mennesker mot et felles mål. Be om mer ansvar og ta initiativ for å bidra også utenfor din rolle eller det som forventes av deg, sier hun.

Selv mener hun at god ledelse starter med å forstå hvordan folk er forskjellige.

– Forstå hva som er viktig for dem, deres styrker og hva de drives av. Jeg har tro på at de fleste kan få til mye mer enn de vet selv, sier hun.

Lytte til de ansatte

Sadia Mohamed i NIO Norge har følgende råd til ferske ledere:

– Det er viktig å være bevisst på egen lederstil og hvordan den påvirker andre.

Det viktigste hun selv har lært om ledelse fra egen erfaring er å lytte til sine ansatte.

– Det gjør at jeg forstår individuelle bekymringer og hva som motiverer de ansatte. Det hjelper meg å fange opp verdifull innsikt som bidrar til bedre beslutninger, sier hun.

Selv forsøker hun å støtte de ansatte i sin vekst gjennom opplæring, coaching og ved å gi dem utfordrende arbeidsoppgaver.

Les på E24+

Astri (32) ble headhuntet av Nicolai Tangen

Read Entire Article