Kjendisinvestorens inkassogjeld økt til 5,1 millioner

1 month ago 17


Magnus Rønningens Vågå-prosjekt har 64 ubetalte inkassokrav. Nå vurderer han å ta opp lån for å betjene gjelden.

Magnus Rønningen og forfatter Jørn Lier Horst, som er blant investorene i Vågå-prosjektet, her avbildet da de store planene ble presentert i VG i fjor. Foto: Hallgeir Vågenes / VG / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I fjor sommer annonserte tidligere Petter Stordalen-partner Magnus Rønningen sitt store reiselivsprosjekt i Vågå.

Sammen med et knippe medinvestorer hadde han kjøpt «halve bygda» – nærmere bestemt alle de sentrale næringsbyggene i Vågås to hovedgater. Den lille bygda skal gjøres til Gudbrandsdalens fortrukne turistdestinasjon.

I juni skrev E24 at de 11 selskapene som er tilknyttet Vågå-prosjektet oppført med til sammen 145 betalingsanmerkninger. Kreditorene hadde 2,9 millioner kroner utestående.

Les også

Kjøpte «halve bygda» – nå vasser investoren i ubetalte regninger

Rønningen sa den gang at han var i ferd med å rydde opp i faktura-rotet, og at det skyldtes feilfaktureringer og at det kom nye drivere inn på hoteller og restauranter i porteføljen.

I oktober er flere av de tidligere inkassokravene ryddet opp i.

Men nye krav er også kommet til.

Den 10. oktober er de 11 selskapene oppført med til sammen 64 betalingsanmerkninger.

Kreditorene har nå samlet utestående i overkant av 5,1 millioner kroner.

Magnus Rønningen sier det skyldes en «midlertidig likviditetsskvis» som følge av inkasso-omtalen i sommer.

– Det blir jo litt «Goddag mann økseskaft» over hele greia. I går skrev DN en sak om «Dundrende underskudd for Magnus Rønningens Vågå-satsing», man kunne jo kanskje forvente at finansjournalister skjønner at det blir røde tall i regnskapet i et år hvor man stenger ned et hotell og pusser det opp for 50 millioner kroner? sier Rønningen.

– Og på samme måte er disse inkassokravene E24 nå vil skrive om, et direkte resultat av E24s forrige sak om at vi «vasset i regninger». For da fikk samtlige leverandører panikk og sendte alle fakturaer til inkasso, samtidig som alle andre leverandører plutselig skulle ha forhåndsbetalt. Da oppstår det en midlertidig likviditetsskvis, så vurderer vi fortløpende om vi kan håndtere det over driften eller om vi må inn med et midlertidig lån, skriver han i en e-post til E24.

Han legger til at fakturaene E24 omtalte i juni, stort sett er gjort opp.

– Men så kom altså en ny haug med fakturaer i posten med E24-stempel på. Så får man se hva som skjer etter at denne saken kommer på trykk, vi snakkes vel igjen om en måneds tid.

Bygningene som er markert på bildet viser hvilke bygninger Magnus Rønningen og medinvestorene har kjøpt i Vågåmo. Foto: Alexander Henningsen

Ubetalte bar-regninger

Rønningens selskaper har flere inkassokrav fra bryggeriet Ringnes. I selskapet Vågå Nasjonalpark AS har bryggeriet utestående rett i overkant av 755.000 kroner.

Rønningen forklarer inkassokravet med at ølkranene fra Ringnes ble byttet ut med Hansa da Stein Erik Hagens hotellselskap Classic Norway tok over driften av Vågå Hotel.

– Da må vi betale tilbake en bonus for et ølsalg som ikke var oppnådd, skriver Rønningen.

Den største kreditoren er nå den lokale håndverksbedriften Brun Bygg, som har 1,8 millioner kroner utestående i Rønningen-eide Vågå Hotell AS.

– Vi er i dialog med Magnus Rønningen, som har forespeilet at vi skal få betalt. Vi regner med at dette løser seg, sier daglig leder Torstein Brun til E24.

Brun Bygg har utført arbeid på flere av bygningene Rønningen og hans forretningspartnere har kjøpt i Vågå.

Rønningen skriver i e-posten at det har vært en uenighet med Brun Bygg, men at de nå er så godt som i mål med en avtale.

– Fjerner du de to kravene fra regnestykket deres, er det rundt to millioner igjen – under én prosent av hva vi har investert i Vågå, skriver Rønningen.

Saksøker tidligere hotell-eier

I sommer var rundt 150 millioner kroner investert i Vågå-prosjektet. En stor andel har gått til totalrenovering av Vågå Hotell, som Rønningen kjøpte i 2022.

Siden har det oppstått en konflikt med tidligere eier, Suat Catalgøl. Rønningen tar ham til retten med krav om 13 millioner kroner. Bakgrunnen er at han mener ni av hotellets 58 hotellrom ikke tilfredsstiller forskriftsmessige krav til brannsikkerhet, og at dette ikke ble opplyst om da kjøpet ble gjennomført.

NRK omtalte søksmålet først.

Catalgøl bestrider påstandene fra Rønningen. Saken skal opp i Vestre Innlandet tingrett 15. oktober.

Selskapet Vågå Hotel, som eier Villa Vågå, har over 3,3 millioner kroner i forfalt gjeld. I dag er det hotellkjeden Classic Norway som har ansvaret for den daglige driften. Foto: Alexander Henningsen/E24
Read Entire Article