– Noe av det vi er stoltest over

2 hours ago 5


Oljefondssjefen påpeker at flere kvinner er blitt værende i hans periode, uten at en eneste mann føler seg forbigått. Fondstopp mener Tangens etterfølger kan bli en kvinne.

NESTE ÅR går Nicolai Tangens første periode som sjef for Oljefondet ut, men han vil foreløpig ikke si om han ønsker forlengelse. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Gisle Oddstad / VG

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

– Noe av det vi er stoltest av i OljefondetOljefondetOljefondet er et annet navn for Statens pensjonsfond utland, som er som en stor pengebinge Norge har spart opp fra inntekter fra olje og gass. er det vi har fått til de fire siste årene, sier Oljefondssjef Nicolai Tangen i forbindelse med fremleggelsen av årets statusrapport fra Kvinner i Finans CharterKvinner i Finans CharterEt initiativ som jobber for å øke antallet kvinner i ledende stillinger i finansnæringen i Norge..

Han viser til at fondet i mange år før han kom hadde et mål om 50 prosent kvinner, uten å komme høyere enn 25 prosent. Nå er det 35 prosent, mens det langsiktige målet er 40 prosent.

– Det er en helt fantastisk historie, og det finnes ikke én mann i Oljefondet som føler seg forbigått eller ufordelaktig behandlet, sier han skråsikkert.

Ifølge Tangen må kvinneandelen økes «sakte og sikkert».

– Det må være rettferdig. Når du forfremmer, så må det være basert på kvalifikasjoner, at du faktisk er best. Hvis ikke forfremmelsen er rettferdig, så underminerer du kvinnen og behandler folk urettferdig, forklarer han til E24.

Les på E24+

Hvordan unngå at jobben går utover familien?

– Tullballet er vekk

Blant grepene Oljefondet har tatt, er fjerning av sjekklisten med krav i jobbannonser. Grunnen til det er at kvinner ofte føler at de ikke tikker av noen bokser, mens menn føler de tikker av alle.

– Alt det tullballet er vekk, sier Tangen, og legger til at de nå fokuserer mer på følelser og det viktige i å gjøre noe for landet i jobbannonsene.

Han viser også til en endring i hvem som får uttale seg på vegne av fondet. For fire år siden var det kun fire personer. Så langt i år har 175 personer gjort det.

– For å få tillit må du kjøre ut folk som vet hva de snakker om. Vi har folk som er blant verdens beste på mange felt. I mange tilfeller er det unge kvinner, og det er vanvittig gøy.

For mye kok

Tangen har erfart at kvinnelige porteføljeforvaltereporteføljeforvalterePersoner som har jobben med å velge og håndtere investeringer for en investeringsfond eller enkeltpersoner. forvalter kapital på en annen måte enn menn.

– Det er litt mer fokus på noen av de bedriftskulturspørsmålene i selskapene vi har investert i, som er kjempeviktige for å bestemme langsiktig suksess for et selskap. Jeg tror de er mer langsiktige i snitt, sier han.

– Men du skal ikke bare ha kvinner, du skal ha begge deler. Hvis det er for mye kvinner så blir det bare kok, men det blir det også med for mye menn, legger han til.

– Målet i seg selv er ikke å få flere kvinner, det er å få en bedre organisasjon. Det er kjempeviktig. Vi har så vanvittig mye flinke kvinner i organisasjonen, og vi har blitt mye bedre til å holde på dem enn før, sier han videre.

I sommer kunne fondet også opplyse at det ettertraktede graduate-programmetgraduate-programmet Et opplærings- og arbeidsprogram for nyutdannede som gir dem mulighet til å jobbe og lære i Oljefondet i ett år med lønn. i år består av 10 kvinner og bare 3 menn. Det var det en del mannlige lesere som reagerte på.

– Hva sier du til de som følte seg forbigått?

– Det er ingen menn som har blitt forbigått. Så det er ingen som har noen grunn til det. Det er skikkelig rettferdige ansettelser, understreker Tangen.

Alexandra Morris, investeringsdirektør i Skagen, og Turid Solvang, sjef for FutureBoards, tok initiativet til den norske avdelingen av Kvinner i Finans Charter. Foto: Camilla Knudsen

Problem i bransjen

I statusrapporten fra Kvinner i Finans Charter (KIFC) kommer det frem at kun 27 prosent av topplederne i finansbransjefinansbransjeIndustrien som omhandler forvaltning av penger, inkludert banker, investeringsselskaper og forsikringsselskaper.n i Norge er kvinner. Ser man på alle lederstillinger i norsk finans er andelen 35 prosent. Det er en marginal bedring siden 2015.

Alexandra Morris, som er en av initiativtagerne til KIFC i Norge og investeringsdirektør i Skagen Fondene, synes utviklingen går for sakte.

– Men jeg tror det er større fremgang enn det som synes i tallene. Grunnen til det er at vi fortsatt har for høy avgangsrate. Selv om det er gledelig å se at Oljefondet lykkes mer med å holde på kvinnene, er det et problem ellers i bransjen, sier hun til E24.

Morris forteller at bransjen har fokusert veldig mye på rekruttering, men at fokuset nå må flyttes over på å beholde kvinnene. For å få til det, er Morris opptatt av viktigheten av åpenhet om forventninger og trygghet rundt mulighetene for fleksibilitet i karriereløpet.

– Altså ha god forventningsavklaringforventningsavklaringEn prosess der man diskuterer og blir enige om hva man kan forvente av en jobb, et prosjekt eller en annen situasjon. både for kvinner og menn, sier hun.

Kan ikke bare bløffe

– Kvinner er ikke så flinke til å si høyt at de har ambisjoner. Men det har de. Det ser vi av forskning og egne undersøkelser. Så der må vi hjelpe dem litt ved å skape trygghet.

– Noen menn føler seg forbigått når kvinneandelen skal økes for å skape likestilling. Skaper det problemer?

– Hvis det hadde vært hold i det, så er det klart det hadde skapt problemer, men det tror jeg ikke på før jeg ser bevis for det, svarer hun.

– Men kunnskap og intelligens er jevnt fordelt blant menn og kvinner. Og når utvalget plutselig blir dobbelt så stort, så er det klart at en del gutter føler seg truet og at de kanskje må bevise seg selv i mye større grad enn bare å bløffe og snakke sjargong.

Morris berømmer Nicolai Tangen og Oljefondets arbeid med å få opp kvinneandelen og at de offentlig støtter KIFC.

– Når tror du vi får første kvinnelige sjef for Oljefondet?

– Neste oljefondssjef kan jo bli en kvinne. Hvorfor skulle ikke det skje? spør Morris, som i første omgang håper Nicolai Tangen tar en runde til.

Read Entire Article