Får slakte sjefen på nett: – Kan bli mye grums

1 day ago 5


En ny nettportal lar deg vurdere din egen arbeidsplass anonymt. – Kan bli villeding mer enn veiledning, sier HR Norge-sjefen.

ÅPENHET ELLER SKITTKASTING? Den nye nettportalen Jobbi.no lar ansatte vurdere egen arbeidsplass anonymt og er åpen for alle til å lese.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Onsdag åpnet nettportalen Jobbi.no. Den fungerer som Trustpilot eller Legelisten, bare for arbeidsplasser.

Alle kan legge inn vurderinger av egen arbeidsgiver, og folk som er på jobbjakt kan finne andres vurderinger av arbeidsgivere de vurderer å søke jobb hos.

– Målet er å skape et bedre arbeidsliv og jevne ut maktbalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstagere.

Les på E24+

Kvinners sykefravær koster titalls milliarder: – Vi var nødt til å gjøre noe

Det sier Fredrik Fornes, en av initiativtagerne. Han mener det er uheldig at et viktig valg som hvor man skal jobbe ofte må tas uten at man vet hvordan de ansatte har det på arbeidsplassen.

 Fredrik Fornes vil utjevne maktbalansen mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. Foto: Line Owren Fotografi AS

Skal regulere seg selv

På Jobbi.no er alle vurderinger anonyme. For å legge inn en anmeldelse må man logge seg inn med Vipps.

Det føres ingen kontroll med at de som legger inn anmeldelser er ansatt i selskapet de vurderer, men de må krysse av på at de faktisk har vært ansatt der.

Anmeldelsene går rett ut på nett, uten moderering fra selskapets side. Men alle brukere har mulighet til å rapportere inn kommentarer de har innsigelser mot. Da blir de fjernet og går til vurdering av en jurist hos Jobbi.

– Vi tenker at fellesskapet i stor grad skal regulere seg selv. Blir noe rapportert inn, vurderer vi om det er personvernhensyn eller juridiske hensyn som gjør at det bør fjernes, sier Fornes.

Eksempler på anmeldelser av arbeidsgivere i portalen:

Skeptisk til metoden

– Det er bra med transparens og at jobbsøkere får god informasjon om arbeidsplasser de vurderer å søke på. Men det avhenger av at metodene holder mål, så det blir gode data.

Det sier daglig leder Even Bolstad i HR Norge. Han stiller seg tvilende til om den nye plattformen vil bidra til god opplysningsvirksomhet.

Undersøkelser basert på egenrapportering som dette blir ofte lite representative, mener han. Problemet oppstår spesielt dersom de får for få anmeldelser.

– Da blir det villeding mer enn veiledning, sier han.

– Risikerer grums

HR Norge-sjefen er sterkt kritisk til at kommentarene ikke gjennomgås av moderatorer før de publiseres, bare i etterkant dersom noen rapporterer dem inn.

 HR Norge-sjef Even Bolstad har flere betenkeligheter med nettportalen Jobbi.no. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Hvis det ikke er moderert, risikerer man mye grums, slik man ser i kommentarfeltet i nettavisene. Klarer du ikke håndtere det som kommer inn på en god måte, blir dette negativt og ikke positivt, sier han.

Bolstad ser også for seg at det kan være fare for misbruk av portalen ved at noen gjør en samkjørt kampanje for å påvirke resultatene for en bedrift.

– Ledere må tåle kritikk

Fredrik Fornes medgir at det kan dukke opp usaklig eller personlig kritikk fra ansatte som er i konflikt med sjefen.

– Jo, det kan skje. Dette er en subjektiv plattform. Men får du tilstrekkelig mange anmeldelser vil du fort se om dette er det generelle bildet, eller en enkeltperson som er misfornøyd, sier han.

Han sier at kritikk av navngitte personer ikke er akseptert på plattformen.

Navn lukes likevel ikke nødvendigvis ut før noen eventuelt rapporterer det. Bedriftene må selv følge med. De kan også legge inn svar som kommentarer til vurderingene.

– I en liten virksomhet vil det kanskje være lett å se hvem som får kritikk, også når vedkommende ikke navngis?

– Ledere må tåle kritikk. Så lenge det ikke er noe juridisk problematisk, så må bedriftene bare gå inn og svare godt for seg og vise at de er villige til å lytte, sier han.

Bør modereres

Datatilsynet har foreløpig ikke gjort noen konkret vurdering av personvernet i nettportalen, men kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl skriver i e-post til E24:

– Det er lurt for Jobbi.no å gå igjennom anmeldelser før de publiseres, siden enkeltpersoner i virksomheten som anmeldes noen ganger kan identifiseres indirekte.

Hun mener også de som legger inn anmeldelser bør tenke på dette med indirekte identifisering.

– Brukerne bør tenke over om de sier noe som gjør at ledere eller kolleger kan skjønne hvem som har lagt inn en anmeldelse.

 Kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet advarer mot indirekte identifisering. Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

Fordeler oppveier ulemper

Selv om det er noen muligheter for å misbruke nettportalen, mener Fornes den vil bidra til et bedre arbeidsliv.

– Fordelen ved å ha et slikt åpent system oppveier etter vår mening risikofaktorene. Men dette er reelle problemstillinger vi hele tiden må jobbe med, sier han.

I skrivende stund har Jobbi.no fått inn om lag 1000 anmeldelser, etter en kort testperiode og første dag som åpen portal.

Les på E24+

Helt sjef: Kraften i å være sint

Read Entire Article