USA: Lærer Jacob (27) jobber som matbud på deltid

1 month ago 17


– Med bare lærerlønnen lever jeg fra lønning til lønning. Noen ganger er det slik at jeg ikke vet om jeg kommer til å klare meg til neste lønning.

Jacob Vaxmonsky jobber på en ungdomsskole i Scranton i vippestaten Pennsylvania. Byen er best kjent fra den amerikanske versjonen av «The Office» og som fødestedet til president Joe Biden.

NRK møter 27-åringen idet han er på jobb som matbud for leveringstjenesten Doordash.

Jacob gjennomfører en levering av mat i Scranton.

Jacob går fra hus til hus i Scranton for å levere mat.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Jeg er min egen sjef. Eller, det føles i hvert fall sånn, helt til jeg ser at betalingen for en times jobb ikke dekker mat denne uken, sier Vaxmonsky.

I en eldre Toyata Supra følger NRK ham rundt på leveringer i byen. I løpet én time tjener han like under 100 kroner på tre leveringer.

– Noen ganger føles det som jeg bruker mer penger på bensin enn jeg tjener på disse turene.

Jacob viser på telefonen at han får 5 dollar for en levering.

«Big money, baby!» utbryter Jacob idet han får tilbud om fem dollar for en dobbeltlevering.

Jacob ler idet han er på vei inn i bilen med en levering.

– Jeg brukte cirka fire minutter på å kjøre i ring for å finne dette stedet, sier Jacob og ler idet han henter den ene ordren. Det tar ham cirka en halvtime å levere.

Jacob ler inne i bilen.

– Jeg liker å kalle bilen min for Supra, selv om det ikke er en Supra. Jeg prøver å holde bilen gående, men noen ganger føles det som om den rett og slett sier "nei, ikke i dag", sier han og ler.

Studentgjeldskrise

8 av 10 velgere i USA peker på økonomi som en av de viktigste sakene i årets presidentvalg, ifølge målinger fra Pew Research. Viktigere enn noe annet.

Alt har plutselig blitt mye dyrere enn før – også for demokraten Jacob Vaxmonsky.

– Å kjøpe et hus er mer en drøm enn et mål på dette tidspunktet. Det føles som en umulig mur å komme over.

Han jobber i dag fulltid med spesialundervisning på en ungdomsskole. Lønnen hans er 45.000 dollar i året.

Jacob står i klasserommet sitt.

Hvert år bruker han hundrevis av dollar på å kjøpe inn ting til å ha i klasserommet sitt. Det er vanlig blant lærere i USA å bruke av egen pengebok for å skaffe utstyr.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Det er ikke dårlig. Men det er ikke nok å leve på og betale alle regningene. Matprisene er høye, å leve er dyrt, og jeg liker jo å gjøre noe gøy også. Derfor har jeg flere jobber, sier Vaxmonsky.

For ham er den største byrden et studielån på 800.000 kroner. Han er ikke alene om å ha den byrden. 43 millioner amerikanere sitter med et studielån på svimlende 1750 milliarder dollar – like mye som det norske oljefondet.

Vaxmonsky tror det økonomiske var lettere for de eldre generasjonene, spesielt for dem som har gjennomført høyere utdanning.

– Det føles i alle fall slik. Jeg tror en stor del av det var at høyere utdanning var billigere før. De hadde ikke 80.000 dollar i gjeld når de prøvde å finne et hus eller bygge et liv, sier Jacob.

Jacob tar på seg en soldathjelm inne i klasserommet.

– Jeg liker å kalle elevene mine for mine små soldater. Så jeg later som jeg er generalen og hilser på alle, sier Jacob Vaxmonsky.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Mener flere har bedre råd

Men ikke alle er enige i at Jacob Vaxmonsky og andre unge amerikanere har det tøffere i dagens økonomiske virkelighet.

– Målt etter flere kriterier har folk egentlig bedre råd nå enn for 20–30 år siden, mener Dean Baker.

Han er seniorøkonom ved Center for Economic and Policy Research (CEPR) i Washington D.C. Baker mener mediene bidrar til å skape en falsk virkelighet om at økonomien er verre enn før.

– Media har konstruert en historie her om at det er krise. Sannheten er at flere eier sin egen bolig nå enn i 2019. Vi kommer til å se andelen som kjøper bolig stige, sier han.

Inflasjonen har vært ekstrem høy etter pandemien, men Baker viser til at hele verden opplevde det samme. Nå er inflasjonen tilbake på et normalt nivå igjen – og lønningene har vokst.

– Det er ikke krise. Det blir ikke stadig verre.

Joe Biden gikk tidligere i år inn for å få slettet studiegjeld for flere millioner amerikanere. Det finnes også i dag allerede flere ordninger for lærere hvor gjelden kan bli delvis slettet eller hvor man kan betale mindre hver måned.

Men Baker anerkjenner at ordningene er lite kjent og at det ikke alltid er like lett for unge med studielån.

– De første årene kan være kostbare, spesielt med alle gjeldsforpliktelsene som unge står overfor, sier han.

Jacob står inne i en bar i Scranton.

Høsten 2024 har Jacob Vaxmonsky skaffet seg bartenderjobb i helgene.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Fått ny ekstrajobb

NRK møtte Jacob Vaxmonsky for første gang nå i sommer – like etter Biden trakk seg som presidentkandidat. 27-åringen er mer optimistisk den andre gangen vi møter ham.

For denne høsten fikk han nok en ekstrajobb. Nå leverer han mat med bil og serverer øl og mat på en lokal bar i Scranton.

– Jeg tjener bra som bartender, spesielt med tips. Men det er fremdeles ikke nok til å kjøpe bolig, sier han.

Jacob setter seg inn i bilen sin.

Jacob deler i dag hjem med den ene søsteren sin i nabohuset til foreldrene.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Vaxmonsky planlegger å stemme Kamala Harris under årets presidentvalg til tross for at han opplever en trang økonomi.

– Jeg tror hun kan hjelpe å lette studentgjeldskrisen her, enten om det er delvis, halvveis eller fullstendig. Det vil ikke bare hjelpe meg selv, men millioner av amerikanere.

Lærerjobb på dagtid, matbud på deltid og bartender i helgene. Det gir et lite overskudd både til å spare til bolig og nedbetale studielån.

– Jeg elsker å undervise, selv om det ikke betaler så godt. Håpet er at en dag skal alt dette harde arbeidet lønne seg.

Jacob portrettert inne i klasserommet.

– Jeg kan våkne hver dag og si at jeg elsker jobben min. Ikke alle har muligheten til å si det, sier Vaxmonsky om lærerjobben.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Publisert 05.10.2024, kl. 20.10

Read Entire Article