USA-ekspert etter nytt Biden-intervju: – Ikke nok til å stilne kritikken

3 months ago 68


Sofie Høgestøl mener at Team Biden og kritikerne i det demokratiske partiet virker å være på to forskjellige planeter.

lørdag 6. juli kl. 11:32

I skjebneintervjuet med ABC natt til lørdag norsk tid sa Joe Biden at han ble distrahert av Donald Trumps roping under den mye omtalte presidentdebatten.

– Jeg lot det distrahere meg, og jeg hadde ikke kontroll, vedgikk Biden.

Han mente også:

  • At han er frisk nok og vil stå løpet ut i presidentvalgkampen
  • Prøver å berolige nervøse demokrater: Kun Gud kan få ham til å trekke seg
  • Han vil ikke ta kognitive tester for å vise at han er frisk nok. Ifølge Biden er hans egen innsats som president bevis nok

Se høydepunktene fra debatten 27. juni:

– Fremstår skarpere

USA-ekspert Sofie Høgestøl tror ikke intervjuet er nok til å stilne kritikerne som er bekymret for 81-åringens helse.

– ABC-intervjuet er ikke like negativt for ham som debatten. Men det er heller ikke en så overbevisende opptreden at det vil stilne kritikken, sier Høgestøl.

– Biden fremstår skarpere enn han gjorde i debatten. Det kan dempe noe av kritikken. Men han er lite ydmyk i møte med kritikk mot alderen, svarer til tider usammenhengende og virker å fornekte realiteten om hvordan han ligger an i valgkampen, sier hun.

Ifølge meningsmålingsnettstedet Fivethirtyeights gjennomsnitt er avstanden fra Trump ned til Biden nå på 2,5 prosentpoeng. For bare en og en halv uke siden - før debatten - hadde Biden en knapp ledelse.

Bilde av Sofie HøgestølSofie Høgestøl

USA-ekspert og førsteamanuensis i jus ved UiO

I intervjuet blir Biden presset på at han akkurat nå ligger an til å tape presidentvalget, ifølge meningsmålingene:

– Han er ikke villig til å ta det innover seg. Han snakker mye om det han har gjort de siste par årene som bevis på at han kan gjøre jobben. Men intervjueren presser ham på at dette handler om evnene hans til å være president de neste fire-fem årene, sier hun.

Den siste uka har intern frustrasjon og bekymring lekket ut i de store, amerikanske avisene.

– Deler av hans parti og hans indre leir virker å være på to ulike planeter, sier Høgestøl.

– Team Biden mener at presidentdebatten var en enkeltstående 90-minutters hendelse, som han kan komme seg bort fra. På den andre siden er det en voksende fløy i hans eget parti som er usikre på om han kan vinne og om han vil tåle å stå i jobben i fire år til, sier hun.

– Er dette intervjuet nok til å stoppe spekulasjonene?

– Det vil de neste dagene vise. De vil være kritiske for å vise hans evne til å rette skuta.

MØTTE FOLKET: Joe Biden hadde valgmøte i Wisconsin natt til i dag norsk tid. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Ifølge Washington Post jobber senatoren Mark R. Warner med å prøve å samle en gruppe med demokratiske senatorer som sammen skal prøve å få Biden til å gi plassen i valgkampen til noen andre.

Fredag fikk Biden også beskjed fra Massachusetts-guvernør Maura Healey om å vurdere om han er rett mann i høstens valg.

Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB

Healey var også blant de over 20 guvernørene som Biden møtte onsdag i et forsøk på å berolige dem etter den katastrofale TV-debatten mot Donald Trump.

– Hvis guvernører begynner å si at han bør trekke seg og hvis man også får en del senatorer sier det samme, da er han i trøbbel, sier Høgestøl og legger til:

– Hvis han ikke klarer å roe ned sitt eget parti, så er det veldig vanskelig å selge det inn til det amerikanske folk at de bør ha tillit til ham. Det vil være enormt skadelig for hans kampanje, undertstreker hun.

Høgestøl mener et viktig spørsmål fremover også blir hvordan Biden opptrer i intervjuer og TV-debatter – og at han unngår nye feilsteg som under presidentdebatten.

– Det er også interessant å se om han har flere debattlignende episoder de neste dagene. En del støttespillere har bedt folk gi ham to uker for å bevise at han er frisk og rask nok. Nå skal han ut for å overbevise. Spørsmålet er om han greier det.

– Vanskelig for partiet

I skjebneintervjuet med ABC sa Biden at han ikke var villig til å ta en kognitiv test for å bevise at han er skarp nok til å styre USA i fire år til.

Høgestøl sier at han kommer til å bli presset på dette mye i tiden som kommer.

– Hvis hverken Gud tar kontakt eller Biden selv velger å trekke seg, hvordan kan det demokratiske partiet da få det til? 

– Det er det som er så vanskelig for det demokratiske partiet. De har aldri prøvd å dumpe noen så sent i nominasjonsprosessen. Biden har allerede vunnet primærvalget. Så å si alle delegatene er forpliktet til å stemme på ham og det virker ikke som partiet vil bryte de interne reglene sånn situasjonen er i dag, sier hun.

VISEPRESIDENT: Kamala Harris trekkes frem som en mulig erstatter for Joe Biden. Foto: Thomas Nilsson / VG

Høgestøl sier at det er flere som sender ut testballonger om visepresident Kamala Harris. Ifølge henne er Harris den mest sannsynlige demokratiske presidentkandidaten, dersom Biden velger å trekke seg før valgkampen.

California-guvernør Gavin Newsom og Michigan-guvernør Gretchen Whitmer dras også frem som aktuelle.

Hun sier at de foreløpig har vært veldig lojale mot Biden i offentligheten.

– Det er ikke bare å hoppe inn som reservekandidat. Du får gjerne bare én sjanse til å tape et presidentvalg. Både Newsom og Whtimer er også nevnt som mulige kandidater i 2028-valget. Har de lyst å brenne alt kruttet på denne muligheten, et valg det er veldig uklart om de kan vinne hvis de hopper inn som reserve?

Read Entire Article