Urfolk drepte to tømmerhuggere i Peru

2 months ago 18


 STRINGER/PERU / Reuters / NTBBildet, fra 2015, viser medlemmer av Mashco Piro stammen som observeres reisende nedover Alto Madre de Dios elv i Amazonas. Foto: STRINGER/PERU / Reuters / NTB

To tømmerhuggere er drept med pil og bue etter at de skal ha tatt seg inn på landområdene til Mashco Piro-stammen i Amazonas i Peru, melder nyhetsbyrået AP.

fredag 6. september kl. 01:37

Rettighetsgruppen FENAMAD sier at spenningen øker mellom tømmerhuggere og urfolksstammer i Amazonas.

FENAMAD, en organisasjon som representerer 39 urfolkssamfunn i Cusco- og Madre de Dios-regionene, jobber for å beskytte rettighetene til Perus urfolk. De sier at to andre tømmerhuggere er savnet etter angrepet, mens en annen ble skadet.

Hendelsen skal ha funnet sted 29. august i Pariamanu-elvens nedbørfelt da tømmerhuggerne utvidet veiene sine inn i skogen og kom i kontakt med den isolerte Mashco Piro-stammen.

– Den peruanske staten har ikke satt inn forebyggende og beskyttende tiltak for å sikre liv og helse til arbeiderne som er blitt rammet, sier FENAMAD i en uttalelse.

 ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL / Reuters / NTBBildet er fra 2014 og viser folk som går forbi en plakat med advarsler om å nærme seg urfolksstammene Foto: ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL / Reuters / NTB

Organisasjonen sier at angrepet skjedde bare 25 kilometer fra et lignende angrep i juli, der Mashco Piro-stammen angrep tømmerhuggere. Også da skal urfolkene ha skutt med pil og bue mot tømmerhuggere, slik at en av dem ble skadet.

Etter angrepet i juli sa FENAMAD at manglende beskyttelsestiltak fra den peruanske regjeringen og økt aktivitet fra selskaper og ulovlige aktører på Mashco Piro-territoriet, kan få «katastrofale konsekvenser».

Blant annet økt vold og spredning av sykdommer.

I 2022 ble to tømmerhuggere skutt med piler mens de fisket. Den ene døde. Det har også vært flere andre rapporter om konflikter tidligere.

Angrepene kommer etter at Peru i januar løsnet på restriksjonene for avskoging, et lovverk kritikere har kalt «anti-skogloven».

Read Entire Article