Unge kvinner i kamp for Kamala

1 month ago 18


Kortversjonen

  • Kamala Harris står sterkest blant kvinner under 30 år og har en ledelse på 38 prosentpoeng over Trump.
  • Trump har en ledelse på 13 prosentpoeng blant unge menn.
  • Metoo-bevegelsen og kampen for abortrettigheter driver unge kvinner mot liberal politikk.
  • Støtten for Harris kan være avgjørende i de jevne delstatene.

De siste årene har amerikanske meningsmålere oppdaget en oppsiktsvekkende trend. For hvert år blir unge kvinner politisk mer liberale. De får ikke følge av sine mannlige jevnaldrende.

Blant kvinner i alderen 18 til 29 år leder Harris på Trump med hele 38 prosentpoeng. Trump har en ledelse blant unge menn på 13 prosentpoeng, ifølge en meningsmåling i New York Times.

 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTBKamala Harris talte på siste dag av det demokratiske partiets landsmøte i Chicago i august. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTB

Ikke i noen annen aldersgruppe er kjønnsforskjellen større. I synet på politikk og samfunn er mange unge kvinner og menn på ulike planeter. Og avstanden øker. Flere unge menn blir konservative, mens kvinnene går mot venstre på den politiske skalaen.

Noe av det samme skjer i Norge. Nesten seks av ti unge menn stemte på Fremskrittspartiet eller Høyre i kommune- og fylkestingsvalget i fjor. Bare tre av ti unge kvinner gjorde det samme.

I 2020 vant den eldste presidentkandidaten, Joe Biden, etter å ha fått 60 prosent av de unges stemmer. Donald Trump måtte nøye seg med 36 prosent.

I noen delstater var differansen mellom kandidatene noen få tusen stemmer. Det ser ut til å bli like jevnt denne gang. Da kan de unges stemmer bli avgjørende.

Menn i generasjon Z er selvsagt ingen ensartet gruppe, like lite som de jevnaldrende kvinnene.

Men for en del unge menn representerer Trump en tradisjonell maskulinitet. Tidligere var det få unge menn som i meningsmålinger ga uttrykk for at de ble utsatt for kjønndiskriminering. Nå mener nesten annethvert ung amerikansk mann at han er blitt diskriminert.

Det er Daniel A. Cox i den konservative tenketanken American Enterprise Institute som viser til disse funnene i artikkelen «Krigen i generasjon Z», som ble publisert i Business Insider tidligere i år. Generasjon Z er en betegnelse på de som ble født fra midten av 1990-tallet og frem til 2010.

En av to unge menn mener at de blir straffet av samfunnet når de oppfører seg som menn. Like mange mener at feminisme har skadet samfunnet mer enn det har gagnet.

Cox skriver at for mange unge menn er likestilling et nullsumspill: Hvis kvinnene tjener på det må det bety at menn uunngåelig taper.

Flere unge kvinner enn menn tar høyere utdanning. Trump får størst støtte blant menn uten høy utdanning. Mange av dem føler seg tilsidesatt eller oversett i et samfunn i endring. De opplever dårlige økonomiske utsikter. De sliter med å forsørge familien, som de mener er deres oppgave.

Kvinner i generasjon Z bruker stemmeretten i større grad enn unge menn. De er mer opptatt av politiske saker og deltar oftere i politiske bevegelser og protestaksjoner.

Det politiske stemningsskiftet har skjedd hurtig. Public Opinion Strategies har spurt velgere i aldersgruppen 18 til 34 om de anser seg som liberale eller konservative.

I 2012 svarte 32 prosent av kvinnene at de var liberale, mens 29 prosent var konservative. Ti år senere var andelen liberale steget til 51 prosent. Bare 17 prosent regnet seg som konservative. Det store flertallet stemmer på kandidater fra det demokratiske partiet.

Nå kjemper de for å få Kamala Harris valgt. Ikke først og fremst fordi hun kan bli landets første kvinnelige president, men fordi de deler hennes politiske syn i en lang rekke saker.

Etter å ha intervjuet mange fra generasjon Z og gjennomført meningsmålinger over tid har Cox og hans kolleger kommet til at det er særlig en hendelse som forklarer at unge kvinner er blitt liberale aktivister.

– Blant kvinner var ingen hendelse mer betydningsfull for deres politiske utvikling enn MeToo-bevegelsen. I 2017 begynte kvinner over hele verden å snakke ut om deres erfaringer med seksuelle overgrep og trakassering.

MeToo ble en stor sak da generasjon Z var da på high school eller i college. Det formet deres syn på samfunn og politikk. Nå er det en annen sak som mobiliserer unge kvinner, kampen for selvbestemt abort.

 JIM WATSON / AFP / NTBPresidentkandidat Kamala Harris taler til studenter på et college i Philadelphia 17. september. Det er en kampanje for å få unge til å registrere seg slik at de kan stemme i valg. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB

Kampen for abortrettigheter er et sentralt tema i Harris'valgkamp.

Donald Trump tar æren for at Høyesterett opphevet den landsomfattende retten til selvbestemt abort. Det var han som nominerte de tre høyesterettsdommerne som sikret flertall for en kjennelse som overlater til delstatene å bestemme abortlovgivningen.

Ifølge en meningsmåling i New York Times oppgir kvinner under 45 år at abortsaken er den aller viktigste for hvem som får deres stemme i år. Det scorer høyere enn økonomi.

På et valgmøte i Pennsylvania nylig sa Donald Trump at når han blir president «vil ikke kvinner lenger tenke på abort».

– Jeg vil beskytte kvinner i et omfang ingen tidligere har sett. De vil bli friske, håpefulle, trygge og sikre. Deres liv vil igjen bli lykkelig, vakkert og stort, sa Trump.

Trump sa at han alltid hadde trodd at kvinner liker ham, men at «fake news» stadig påstår det motsatte.

Men Trump innser at han har et problem med kvinnelige velgere, særlig de yngre. Det han åpenbart ikke forstår er at hans gammelmodige, patriarkalske budskap virker mot sin hensikt.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article