I fjor ble det registrert det høyeste antallet straffbare forhold begått av barn og unge under 18 år siden 2009.
Natt til forrige lørdag skjedde det igjen. Fire unge i alderen 14 til 17 år er siktet for drapsforsøk etter knivstikking på Tjuvholmen. Politiet mistenker at knivangrepet var hatkriminalitet.
– Han nekter straffskyld og har avgitt forklaring til politiet om hendelsen. Han tilbakeviser på det sterkeste at det er hatmotiv involvert, sier Thomas Øiseth, som forsvarer den ene 17-åringen.
Begge 17-åringene har sittet varetektsfengslet siden sist lørdag. Torsdag ble en av dem varetektsfengslet i ytterligere to uker. Fredag ble den andre, som Øiseth forsvarer, også fengslet i to uker.
Begge sitter nå i Eidsberg fengsel, et høyrisikofengsel for voksne.
– Det er uforholdsmessig. Det strider med FNs barnekonvensjon
, som sier at barn ikke skal sitte sammen med voksne, dersom det ikke er til barnets beste. Det er derfor vi har ungdomsfengsler, som nå dessverre er overfylte, sier Øiseth.Han trekker frem Sivilombudetsferske rapport fra juni i år. De undersøkte situasjonen i Eidsberg fengsel og fant at fengselet har store bemanningsproblemer for oppfølgingen av mindreårige.
De ber Justis- og beredskapsdepartementet umiddelbart stoppe praksisen med at barn fengsles med voksne.
– Da er det lite tilfredsstillende at domstolene fortsetter å sende unge lovbrytere i fengsel med voksne i påvente av ledige plasser. Det er uholdbart, sier Øiseth.
Her er hovedfunnene til Sivilombudet
- Fengselet har ingen egen avdeling for mindreårige og barna som plasseres der havner sammen med voksne innsatte.
- Fengselet er ikke satt i stand til å følge opp de mindreårige tilstrekkelig, og Sivilombudet har sett flere eksempler på at de er utrygge og redde. Til tider er mindreårige alene sammen med voksne innsatte.
- Ungdomsteamet som skal ivareta mindreårige skal også ivareta de mange unge innsatte som er voksne og som plasseres i fengselet. Teamet har hverken kapasitet eller ressurser til dette.
- Fengselet utgjør et klart dårligere tilbud til mindreårige enn ungdomsenhetene.
- Det mangler nasjonale retningslinjer for ordningen og rapportering om ordningen er svak.
- Kriminalomsorgen mangler pålitelig statistikk om antall mindreårige i fengsel for voksne. Kriminalomsorgsdirektoratet og Eidsberg fengsel oppgir ulike tall for hvor mange mindreårige som har vært i fengselet i 2023–24.
- Mindreårige innsatte plasseres også i andre fengsler for voksne og enkelte oppholder seg ved disse fengslene over lengre perioder.
Kilde: Sivilombudets rapport «Barn i Eidsberg fengsel»
Statssekretær Sigve Bolstad (Sp) skriver til VG at rapporten er under behandling og at de derfor ikke kan uttale seg om den på nåværende tidspunkt.
– På generelt grunnlag er det et mål for regjeringen at barn ikke skal sitte i fengsel sammen med voksne, sier Bolstad.
– Det har imidlertid vært en økning i antall innsettelser av mindreårige i fengsel de to siste årene, sier han (se mer om regjeringens tiltak lenger ned i saken).
Ifølge Kriminalomsorgen finnes det to ungdomsenheter for innsatte i alderen 15 til 18 år i Norge – ett med fire plasser i Bergen og ett med seks plasser på Eidsvoll.
Alle disse plassene er nå fulle, og det er ikke første gang.
I 2023 og hittil i år har det vært mindreårige plassert i minst 13 ulike høysikkerhetsfengsler for voksne, viser Sivilombudets undersøkelse.
Politimester Ida Melbo Øystese løftet problemstillingen torsdag i et møte med Jonas Gahr Støre og Tonje Brenna:
– Vi sliter med å finne plasser i ungdomsfengslene. Det er fullt. Og vi sliter med at barnevernet ikke har et tilbud som gir et effektivt samfunnsvern. Da får vi situasjoner hvor både en 17-åring og en 14-åring som raner en ungdom på tirsdag er tilbake i nabolaget på torsdag. Det skaper selvfølgelig frykt hos barn og foreldre, sa politimesteren.
Barnevernet har heller ikke noe aktuelt alternativ for fengsling av de under 18 år.
I tilfellet med de to siktede 17-åringene vil tvangsplassering på institusjon ikke sikre at de unngår gjentagelsesfare
og bevisforspillelsesfare , påpekes det i fengslingskjennelsen .«Barnevernet har dermed per i dag ikke noen tilbud som både kan ivareta
siktede og samtidig ivareta de nødvendige restriksjonene», heter det i kjennelsen.
Fungerende barneombud Ivar Stokkereit sier det er et stort problem at barnevernet ikke har noe alternativ.
– Den situasjonen vi er i nå, er et resultat av den politikken som er blitt ført, sier Stokkereit til VG.
– Vi har bygget ned barnevernsinstitusjoner i Norge de siste årene. Nå har Stortinget vedtatt å øke bevilgningen med 150 millioner til institusjoner i barnevernet, men det er et resultat av for lite penger bevilget de siste årene.
Ungdomsfengsler i Norge blir nesten utelukkende brukt til varetektsfengsling og ikke dømte, påpeker Stokkereit. I stedet for å styrke disse, må det heller være fokus på forebyggende enheter, som barnevernet og kommunenes oppsøkende tjenester, mener han.
Støre sa til VG torsdag at Norge trenger et tilbud «imellom fengsel og barnevernsinstitusjon som fjerner den trusselen som disse unge menneskene under den kriminelle lavalder representerer».
Stokkereit reagerer på dette:
– Selv om statsministeren sier det ikke skal opprettes fengsel for barn under 15 år, så er det det dette virker som. Vi fengsler generelt ikke mennesker uten lov og dom i dette landet, da bør vi ikke starte med å gjøre det for barn heller. Disse barna må også ha rettsikkerhet, sier han og understreker at dagens situasjon krever handling.
– Vi vet hvem disse barna er, og vi må sikre at vi har nok kapasitet til at de kan håndteres av barnevernet, og regjeringen bør heller se på om det er behov for flere tvangshjemler i institusjonene for å håndtere barn med svært komplekse utfordringer, sier han.
– Ellers er vi redde for at vi ikke adresserer bakgrunnen for at disse barna og ungdommene begår kriminelle handlinger.
Statssekretær Sigve Bolstad (Sp) sier regjeringen i 2024-budsjettet prioriterte midler til en utvidelse av kapasiteten til Ungdomsenhet øst med to plasser.
– Plassene ble tatt i bruk tidligere i år. Regjeringen følger med på utviklingen i behovet for flere ungdomsenhetsplasser, sier han.
Han sier ungdomsstraff i mange tilfeller skal kunne erstatte bruk av fengsel overfor barn. Stortinget vedtok i desember 2023 en rekke lovendringer som blant annet skal sikre strengere og raskere reaksjoner for ungdom som har begått kriminalitet, noe som trer i kraft 1. september i år.
– Videre har regjeringen nylig lagt frem et lovforslag som blant annet knytter seg til arbeidet med et hurtigspor for unge, avslutter Bolstad.