Ungarn kan godta Mark Rutte som Nato-sjef

5 months ago 33


I flere måneder har Mark Rutte, Nederlands statsminister, blitt regnet for å være Jens Stoltenbergs sannsynlige etterfølger.

Nordmannen har ledet Nato siden 1. oktober 2014 og er inne i sin fjerde «ekstraomgang». Normalt sitter en generalsekretær i fire år, noen få har sittet lenger.

I slutten av februar kunngjorde Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA at Mark Rutte er rette mann til å etterfølge Stoltenberg.

Selv om støtteerklæringene til nederlenderen kom på rad og rekke utover våren, er de fremdeles ikke i mål.

«Noen dager til»

Kilder i Nato sier til NRK at en kunngjøring av Rutte som Stoltenbergs etterfølger «vil ta enda noen dager», men «at det nok vil komme på plass før toppmøtet».

Det er nå kun litt over tre uker til Natos toppmøte i Washington D.C. 9.–11. juli, der alliansens 75 år skal feires.

Det er ingen formell prosess når forsvarsalliansen skal velge generalsekretær, bortsett fra at den formelle utpekingen skjer i Natos råd, av forsvarsalliansens faste ambassadører.

Ellers skjer det meste bak lukkede dører. Gjennom samtaler mellom ambassadørene, utenriksministre, forsvarsministre og regjeringssjefer.

Det har de siste ukene vært først utenriksministermøte og nå sist forsvarsministermøte i alliansen, uten at enighet er nådd.

Og det tar seg dårlig ut å skulle markere mottoet i forsvarsalliansen «en for alle og alle for en», hvis den samme alliansen ikke klarer å bli enige om ny sjef.

Ungarn og Romania blokkerer

Det er Ungarn og Romania som blokkerer utnevnelsen av Rutte.

Romanias president Klaus Iohannis lanserte seg selv tidligere i år som kandidat til lederposten.

Han mener tiden er inne for at generalsekretæren kommer fra ett av de «nye» medlemslandene i øst. Spesielt når så mye handler om forsvar av Natos østlige flanke, presset frem av Russlands angrep på Ukraina.

Iohannis' ønske om å overta kom noe overraskende, fordi landets tidligere utenriksminister Mircea Geoana har vært Stoltenbergs nestkommanderende de siste årene.

Ungarn statsminister Viktor Orban har flere politiske høner å plukke med Mark Rutte. De to har vært i konflikt flere ganger, særlig i EU-sammenheng.

Da Ungarn ville innføre det som ble betegnet som en anti-LHBT-lov, uttalte Rutte at han ville «tvinge Ungarn i kne». Det ble tatt særdeles dårlig imot på statsministerkontoret i Budapest.

Også Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kom med sine innvendinger, men han erklærte seg fornøyd med Rutte etter et møte i april.

Jens Stoltenberg og Mark Rutte under toppmøtet i Vilnius juli 2023.

Jens Stoltenberg og Mark Rutte har kjent hverandre i flere år gjennom ulike politiske sammenhenger.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Orban stiller krav

At Ungarn trenerer politiske fellesprosesser, er kjent både fra EU og Nato.

Landet endte med å bli det siste som godkjente Sverige som Nato-medlem, selv om det var Tyrkia som først og fremst satte seg på bakbeina.

Men Orban kan være i ferd med snu.

I forrige uke sa statsministeren i et intervju med det regjeringsvennlige nyhetsnettstedet Mandiner at han kan godta Rutte som ny Nato-sjef, på visse betingelser.

Den rumenske presidenten Klaus Iohannis må først gjøre det klart at han ikke lenger er kandidat. Orban har stilt seg bak Iohannis, selv om Romania har valgt en mer provestlig vei enn Ungarn.

Iohannis har så langt ikke vært villig til å trekke seg som motkandidat, men det vil skje en av dagene, ifølge TV 2.

Orban krever at Rutte må beklage tidligere fornærmende uttalelser», både om Ungarn og Orban.

Dessuten må Rutte, som mulig ny Nato-sjef, love at Ungarn ikke trenger å delta i militære operasjoner i Ukraina som er rettet mot Russland.

Per nå er det ingen som krever, planlegger eller forbereder noe slikt fra Nato-hold. Det finnes heller ingen plikt å delta i militæroppdrag utenfor eget territorium.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Ungarns statsminister Viktor Orban under møte i Budapest.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg var på besøk hos statsminister Viktor Orban denne uken for å sortere ut diverse uenigheter, spesielt rundt Ukraina.

Foto: Marton Monus / Reuters

På sjarmbesøk i Budapest

Avtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg var onsdag på besøk i Budapest.

Nato-sjefen lovet der at Ungarn ikke trenger å bidra med verken penger, materiell eller personell i Natos støtte til Ukraina. Til gjengjeld lovet Orban ikke å blokkere den langsiktige støtten til Ukraina, som Stoltenberg prøver å få på plass.

Ungarn er et lojalt og bidragsytende medlem av Nato, understreket den ungarske statsministeren.

Jens Stoltenberg ville ikke si noe til pressen om han også hadde diskutert sin mulige etterfølger med Orban, slik at alliansen kan få pekt ut en ny sjef.

Victor Orban og Mark Rutte under EU-møte i juni 2023.

Selv om Mark Rutte og Viktor Orban er sterkt politisk uenige, regnes Rutte for å ha noen av de samme egenskapene som Stoltenberg. Flink til å snakke med og håndtere motstandere.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Finlands president: Ingen alternativ

Finlands president Alexander Stubb sa på torsdag at han er ganske sikker på at Mark Rutte blir Natos neste generalsekretær.

Stubb sa til avisen Helsingin Sanomat at han ikke ser noen alternativer til Rutte.

Mandag skal det være toppmøte i EU, der EU-landenes stats- og regjeringssjefer skal møte, inkludert Rutte og Orban.

Forventningene på Nato-hold er at Orban kan få de forsikringene han krever av Rutte, lik de han fikk av Stoltenberg.

Om han får den personlige beklagelsen, gjenstår å se.

Jens Stoltenberg etter Natos forsvarsministermøte.

Det kan nærme seg slutten for Jens Stoltenbergs sjefstid i Nato. Han har forsøkt å komme seg hjem til Norge flere ganger, men har blitt overtalt til å bli.

Foto: Virginia Mayo / AP

Bestilt flyttebil?

Når NRK spør Jens Stoltenberg fredag ettermiddag – i etterkant av Natos forsvarsministermøte – om han har ordnet med flyttebil i september eller om han venter til Mark Rutte er blitt offisiell etterfølger, ler han godt og svarer:

– Mitt fokus er på toppmøtet og få på plass viktige vedtak. Så flytteprosessen skal gå ganske greit og enkelt. Det er ikke det jeg er bekymret for.

– Mark Rutte er en strålende person med masse erfaring, noe som er nyttig i mange sammenhenger. Så jeg er helt trygg på at Nato har en god etterfølger på plass i god tid.

Publisert 15.06.2024, kl. 07.50

Read Entire Article