Ultranasjonalist er Putins nye sportsminister: – Han slo ned protestene

4 months ago 51


Mikhail Degtjarjov har - som guvernør i Khabarovsk-regionen - besøk av Vladimir Putin i januar 2024. Bildet er distribuert av Kremls fotografpool. Foto: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA / NTB

Han klarte å stilne protestene i en russisk region. Nå har Vladimir Putin utpekt lojale Mikhail Degtjarjov (42) til ny sportsminister.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
torsdag 30. mai kl. 10:13

Kortversjonen

  • Vladimir Putin har utnevnt Mikhail Degtjarjov til ny sportsminister.
  • Degtjarjov, medlem av det ultranasjonalistiske partiet LDPR, er kjent for å ha slått ned protester i Khabarovsk-regionen.
  • Han planlegger å innføre en egen sportsparade på Den røde plass i Moskva.
  • Putin og Degtjarjov satser på sportslig samarbeid med Kina.

Degtjarjov tilhører det ultranasjonalistiske partiet LDPR og kommer fra jobben som guvernør i Khabarovsk-regionen.

Han har allerede bestemt at det skal innføres en egen sportsparade på Den røde plass i Moskva.

– Putin liker folk som er lojale og ikke tviler på hvordan de skal gjennomføre Putins ønsker, sier Inna Sangadzhieva i Helsingforskomiteen til VG.

– Det er mange tidligere sportsstjerner i russisk politikk. Sportsfolk har kvaliteter som passer for å holde samfunnet militarisert. De er mer lojale, disiplinerte, tåler juling og har de egenskapene som Putin vil ha.

Sportsprofiler som alle var en del av «Team Putin» før presidentvalget i mars. Øverste rekke fra v.: Jelena Välbe, Aleksandr Legkov og Nikolaj Valujev. I midten fra v.: Tatjana Navka, Aleksandr Karelin og Sergej Karjakin. Nederst fra v.: Jevgenij Plusjtsjenko, Vladislav Tretjak og Jeff Monson. Foto: Bjørn S. Delebekk, AP, AFP, Reuters, EPA

Blant tidligere idrettsstjerner i russisk politikk er tungvektsbokseren Nikolaj Valujev, bryteren Aleksandr Karelin, skøyteløperen Svetlana Zjurova og ikke minst kunstløpslegenden Irina Rodnina. Andre, som langrennsløperen Jelena Välbe og hockeymålvakten Vladislav Tretjak, styrer sine respektive særforbund.

Inna Sangadzhieva forteller at den nye sportsministeren ble sendt til Khabarovsk av Putin høsten 2022 – for å ordne opp etter mye protester i regionen.

– Han brukte mye politi og sikkerhetsstyrker. Han brukte vold, ekstremistiske lover og var tålmodig. Til slutt ble folk lei av å protestere. Han hadde klart å slå ned protestene. Da var Putin fornøyd. Det likte Putin, sier Sangadzhieva.

Degtjarjov (t.h.) i et møte med Putin i januar 2024. Bildet er distribuert av Kremls fotografpool. Foto: GAVRIIL GRIGOROV / AFP / NTB

Degtjarjov tilhører altså LDPR, partiet som i 30 år ble ledet av Vladimir Zjirinovskij, inntil han døde for drøyt to år siden.

– LDPR er fortsatt et ultranasjonalistisk parti som støtter Putin fullt ut. Det er en del av Putins maktbase, sier Sangadzhieva.

– Men han har selvfølgelig en vanskelig oppgave nå som Russland er utestengt fra det meste av sport, fortsetter Russland-eksperten.

Både Putin og Degtjarjov er imidlertid klare på hvordan de skal satse sport også nå:

– Samarbeidet mellom Russland og Kina i sport er veldig viktig, både innen toppidretten og breddeidretten, sier Putin ifølge nyhetsbyrået R-sport.

I en felles erklæring etter møtet mellom Putin og Kinas leder Xi Jinping nylig, fastslo de at de går mot politiseringen av idretten.

– Dette argumentet blir stadig brukt av Kreml mot at Russland er utestengt fra internasjonal idrett. Men heldigvis er sanksjonene mot russisk idrett fortsatt i stor grad gjeldende, sier Inna Sangadzhieva.

IOC (den internasjonale olympiske komité) har bestemt at russiske utøvere kan delta i sommer-OL i Paris til sommeren, men ikke under det russiske flagget eller med den russiske nasjonalsangen. Det er også forbud mot russiske lag.

Enkeltutøvere kan delta under bestemte forutsetninger, blant annet at de tar avstand fra krigen i Ukraina.

Read Entire Article