Ukrainsk eks-president til VG om mulige Putin-samtaler: – Ingen forhandlet med Hitler

4 months ago 127


I et eksklusivt intervju med VG omtaler Jusjtsjenko Putin-Russland som et «fascist-regime».

– Putins regime oppfyller alle kriteriene for å definere det som fascisme. Derfor er det en skam å snakke med Putin, sier mannen som styrte Ukraina fra 2005 til 2010. Nå reiser han rundt og snakker Ukrainas sak i Vesten.

– Putins fascistiske regime ble bygget på et autoritært og de senere årene totalitært grunnlag, sier Viktor Jusjtsjenko.

«Autoritært» og «totalitært» er kort fortalt bare to grader av diktatur. Eksempler på totalitære regimer er Hitlers Tyskland og Stalins Sovjetunionen.

Viktor Jusjtsjenko i samtale med Vladimir Putin i 2005, da begge var presidenter. Foto: GLEB GARANICH / AP / NTB

– Derfor ville det være en skam å sette seg ned og forhandle med Putin om fred. Det var ingen som satt ved samme bord som Adolf Hitler i 1943. Ingen forhandlet med Hitler. Den feilen må ikke den vestlige verden gjøre nå heller. De må ikke se inn i Putins øyne. Vær så snill og ikke gjøre den feilen! Det er ikke noe positivt å se i Putins øyne.

Viktor Jusjtsjenko sitter avslappet på Ukrainas ambassade i Oslo og snakker. Han snakker ukrainsk. Han ønsker ikke å snakke russisk, og heller ikke engelsk, selv om hans amerikanskfødte kone sitter der sammen med oss.

– Vi trenger seier over Putins regime. Seier over det totalitære Russland. Som kan gi en bedre fremtid for 140 millioner russere, sier han.

Viktor Jusjtsjenko sammen med sin amerikanskfødte kone Katja. Foto: Ole Kristian Strøm

Ukrainas eks-president snakker om at han vil ha «færre Chamberlains» og «flere Churchill». Neville Chamberlain betraktes av mange som en britisk statsminister som ga etter for Hitler, mens Winston Churchill holdt en hard linje.

– Hva kan du si om forholdet mellom Ukraina og Russland?

Spørsmålet får Jusjtsjenko til å holde et ti minutter langt, uavbrutt foredrag.

– Vi har skjønt at Ukraina var den største og viktigste kolonien til Russland. Vi har lenge følt den russiske holdningen til oss. Det har vært nesten 25 kriger mellom oss. Gang etter gang har vi kjempet for vår uavhengighet fra Russland. Vi har overlevd menneskeskapte sultkatastrofer og folkemord, mener eks-presidenten.

– Vi har overlevd den russiske imperialismen i generasjon etter generasjon, sier Jusjtsjenko og ramser opp de ulike russiske styrene, fram til kommunist-Sovjet og dagens Russland.

Han blir drømmende i blikket når han forteller om friheten fra Sovjet i 1991.

– Det var det viktigste som har skjedd de siste 350 årene. Og vi skjønte også hva det betydde for Russland. Lenin skrev en gang at «å miste Ukraina er det samme som å miste ditt hode». Putin og hans folk har den samme meningen i dag.

– Hva skjedde etter 1991?

– Vi ville ha et godt naboskap. Som en ny nasjon ville vi ikke ha russisk aggresjon. Vi stor demokrati og de verdiene det fører med seg. Vi var overbevist om at demokratiet var det eneste som kunne gi oss velstand og velferd.

Under Jusjtsjenko nærmet Ukraina seg Europa.

– Det var veldig viktig for oss å knytte oss til europeisk økonomi. Vi ville bli en del av det markedet. Jeg var overbevist om at det var sånn vi måtte ha det – og at Russland ikke ville ha det slik. Men jeg mente at det var det eneste som kunne bevare ukraina som en uavhengig nasjon på Europa-kartet.

– Da du var president, så vestlige ledere på Putin som en «good guy»?

– Det ble gjort mange feil den gangen i vestlig politikk. Det har oppmuntret Putin. Han har tjent nesten en milliard euro om dagen for å selge gass og olje til Vesten de siste 10–15 årene. Disse pengene har vært på å finansiere Putins fascistiske politikk. Det har styrker russisk økonomi gjennom mange år. Den gang trodde europeiske ledere at de kunne se Putin i øynene og gjøre «en deal» med ham.

– Men hva skjedde?

– Putin har i løpet av de siste 15 årene ødelagt all politisk opposisjon i Russland. De moderne, demokratiske lederne, som Boris Nemtsov, en smart, ærlig politiker, ble sett på som den største trusselen mot Putin. Nemtsov ble skutt og drept rett foran Kremls murer. Nylig døde Aleksej Navalnyj, og den neste kan være Vladimir Kara-Murza. Han holdt en 17 minutter lang tale om ytringsfrihet i USA og er nå dømt til 25 års fengsel.

– Andre har vært heldigere og rukket å forlate Russland, som sjakkgeniet Garri Kasparov og oligarken Mikhail Khodorkovskij, som slapp ut etter ti år i fengsel. Dette er rett og slett en politisk tragedie.

Eks-presidenten er ikke imponert av Vesten:

– Europa aksepterte denne holdningen, og Putin ødela også all fri presse, som drapet på journalisten Anna Politkovskaja. I dag er 90 prosent av uavhengige russiske journalister stemplet som «utenlandske agenter». Det finnes ikke en eneste fri TV-kanal, ikke en eneste fri nettside. For å si det rett ut – dette er flaut for Europa.

– Når så du dette komme?

– Jeg følte det i 2008 da vi ble nektet en plan for fremtidig NATO-medlemskap. Mange vestlige ledere hyllet Putin. Men jeg følte at Ukrainas fremtid ble avgjort i Brüssel og ikke i Kyiv.

Read Entire Article