September, desember eller neste år? Økonomene er uenige om når første rentekutt kommer. Handelsbanken-økonom mener døren også er åpen for renteheving.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Det store flertallet av økonomene venter at Norges Bank vil la styringsrenten ligge uendret på 4,5 prosent torsdag.
Større spenning er det om hva sentralbanken vil si om renten fremover.
Ved rentemøtet vil Norges Bank legge frem nye prognoser, også for styringsrenten.
Ser utsatt rentekutt
Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken venter at Norges Bank vil heve rentebanen, altså gi et signal om det vil drøye enda lenger før det første rentekuttet kommer.
Hov tror Norges Bank nå kommer til å signalisere at første kvartal neste år er mest aktuelt, men med en mulighet for at rentekuttet kan drøye enda lenger.
Sjeføkonom Kjersti Haugland venter at rentekuttet vil komme tidligere, i desember i år.
Et dyrere lønnsoppgjør enn Norges Bank ventet, høyere renteforventninger internasjonalt og signaler fra bedriftene om økt aktivitet er blant faktorene som tilsier utsatt rentekutt, påpeker økonomene.
Tidligere har både september og desember har vært trukket frem som mulige tidspunkt for det første rentekuttet.
– Renteheving nå helt uaktuelt
Hov har som en av få økonomer tatt til orde for at det også er en risiko for at Norges Bank faktisk vil heve renten på torsdag.
– Dagens rentebane har en liten mulighet for at renten blir satt opp. Den muligheten har økt nå, sier han.
Haugland er uenig.
– Renteheving nå på torsdag ser jeg som helt uaktuelt. Hvorfor varslet ikke Norges Bank det allerede i mai? Når de hadde fått inn lønnsveksten, når de hadde fått inn ganske gode BNP-tall og ikke minst, når kronekursen var svært svak.
– Hvis Norges Bank hadde hevet renten nå, hadde det vært et fullstendig brudd med forutsigbart handlingsmønster fra Norges Bank. Er det noe vi har lært det siste året så er det at de gjør det de sier, sier hun.
Les også
Kraftig shippingbyks: – Kan bidra til å forsinke rentekutt
– Jeg mener at Norges Bank har åpnet for det. De sier at hvis det er nødvendig for å få prisveksten ned, så er de beredt til å heve renten, svarer Hov.
Hov sier spørsmålet er om Norges Bank er mer utålmodige med å få prisveksten ned nå, i en situasjon der Regionalt nettverk-undersøkelsen viser at det går «overraskende godt» i norsk økonomi.
– Vi har landet på at de holder seg til strategien. Og så peker vi på dette som en risiko. Den er større enn det man kanskje liker å tro.
– Kronen er kjempeviktig
– Hvis kronen hadde vært mye svakere så hadde det vært mye mer sannsynlig med en overraskende renteheving, sier Olav Chen i Storebrand.
Kronen har svekket seg mye, noe som gjør det vanskeligere å få prisveksten ned. Men siden Norges Banks forrige renteheving i desember har kronen styrket seg noe.
Chens prognose er at Norges Bank venter til desember med å sette ned renten. Han mener kronen blir en joker fremover.
– Sammenholdt med lønnsveksten og Regionalt nettverk – hvis kronen da svekker seg tilbake til de lave nivåene er en potensiell renteheving tilbake på bordet.
Chen peker på at svakere kronekurs både gjør importere varer dyrere og kan øke lønnsomhet og lønnsvekst i eksportbedriftene som tjener på svak krone. Det kan bety høyere prisvekst.
– Kronen er kjempeviktig, sier han.
– Det blir rentekutt i Europa og USA
– Det store bildet er at dette har vært en inflasjonsbølge som kommer til å gi seg, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.
– Det er på vei nedover i USA og Europa. Det blir rentekutt i Europa og USA. Så er kronen en joker, sier han.
Hans prognose er rentekutt i september.
Andreassen sier at hans «gjettverk» er at kronen vil styrke seg, blant annet på grunn av rentekutt i Den europeiske sentralbanken.
– Jeg tror det er et omslag på gang – altså at norsk økonomi er i ferd med å ta litt sats, sier Haugland.
Hun peker på de nye signalene om økende aktivitet fra bedriftene i spørreundersøkelsen Regionalt nettverk, som Norges Bank legger mye vekt på.
– Det hviler ikke strengt på at renten blir kuttet. Folk får høyere lønninger inn på konto. Vi har fått høy nominell lønnsvekst i fjor og i år.
– Prisveksten er definitivt mye lavere enn det den var, sier hun.
Les også
Rentekuttet lar vente på seg: – Vi var veldig redde
– Det er en sektor som virkelig kommer til å slite nå, og det er byggebransjen, sier Andreassen.
– Det er altfor tidlig å snakke om noe omslag der, sier han.
Høyere renter og økte materialkostnader har truffet byggenæringen hardt, men i det siste har det blitt meldt om noen lyspunkt.