TV-anmeldelse «Norges dummeste»: Dom som sier dom er domme …

1 month ago 6


«Norges dummeste»

Norsk kjendiskonkurranse i 10 deler

Premiere på TV 2 kl. 21:40 og TV 2 Play torsdag 29. august

Deltakere: Vendela Kirsebom, Aurora Gude, Elin Ørjasæter, Mayoo Indiran, Sveinung Rotevatn, Sebastian Brevik, Per Sandberg, Caroline Nitter, Espen P.A. Lervaag, Jenny Husse, Morten Thoresen, Marte Bratberg

Programledere: Einar Tørnquist og Jan Thomas

Jaaa, neeei, det er ikke noe som dytter verden videre, dette, og ikke den norske TV-bransjen heller:

En televisuell selskapslek der 12 kjendiser kjemper mot hverandre, under ledelse av to andre kjendis-aktige programledere. Hørt det før? Tro meg, du har sett det før også.

«Norges dummeste»s epokegjørende, grensesprengende eksistensberettigelse i et overfylt marked, programmets trumfkort blant utallige likesinnede TV-program, er dette:

Dette er konkurransen du vil bli sendt hjem fra. Kampen du ikke vil vinne. Den som «vinner», er taperen. Vedkommende som står igjen til sist, er – liksom – «Norges dummeste».

Det er ikke nok til å få en stakkars seer til å revurdere hele hens virkelighetsoppfatning akkurat. Men hei, det er alltids noe.

KINKIG SITUASJON: Morten Thoresen i «Norges dummeste». Foto: Montreux Film & Fjernsyn/TV 2

Kort redegjørelse for deltakere og konsept, vi tar deltakerne først. De er:

Vendela Kirsebom – modell. Aurora Gude – influencer. Per Sandberg – politiker, tidligere statsråd og bareier (ikke med i de tre episodene undertegnede så, grunnet sykdom). Jenny Huuse – influencer. Marte Bratberg – programleder på radio og TV.

Det er flere der de kom fra. Nemlig Sebastian «Barisbrevik» Brevik – influencer. Morten Thoresen – bryter. Mayoo Indiran – TV-«profil». Espen P.A. Lervaag – komiker.

Ja, og så er det de to overraskelsene: Elin Ørjasæter – forfatter, samfunnsdebattant, foredragsholder og dosent ved Høyskolen Kristiania. Samt Sveinung Rotevatn – jurist, nestleder i Venstre og stortingsrepresentant.

JA, DU LER NÅ: Elin Ørjasæter i et øyeblikk av overmot i «Norges dummeste». Til høyre: Caroline Nitter. Foto: Kristoffer Steffensen Lenes / Montreux Film & Fjernsyn / TV 2

Her er det meningen at vi skal gispe i sjokk og vantro og tenke at de to sistnevnte, godt innlosjerte i elitens elfenbenstårn som de er, umulig kan være «Norges dummeste».

Ørjasæter gir da også stadig uttrykk for hvor viktig det er for henne å tape («jeg lever av å virke smart»). Så kommer hun kanskje til å erfare at «Norges dummeste» er en selskapslek, og slett ikke en IQ- (eller EQ-)test.

Den første oppgaven er av det praktiske slaget. Her vil en evne til logisk tenkning komme godt med. Etter denne bærer det tilbake til skolebenken for både skriftlig og muntlig eksamen. Det betyr i praksis en quiz om «elevenes» kunnskaper om alt fra geografi til norske ordtak.

HØYT HENGER DE: Aurora Gude i «Norges dummeste». Foto: Montreux Film & Fjernsyn/TV 2

Den som ligger tynt an etter dette, blir bedt om å fremføre et improvisert foredrag om et gitt tema (USA, historiske kjendiser). Deretter følger det en gruppeoppgave med slapstick-tilsnitt, der deltakerne risikerer å få noe i hodet, for eksempel, eller måtte slenge seg inn i en vegg.

Til sist finalen, også kalt utslagsrunden. Nok en streit quiz, hverken mer eller mindre.

Vanskelighetsgraden er jevnt over på «lavt nivå». Men det er likevel snakk om spørsmål og oppgaver det er fullt mulig å drite seg ut på og i. Spesielt i unaturlige omgivelser som et TV-studio, under nervøst press. Undertegnede følte seg virkelig ikke så ovenpå at det gjorde noe. Og jeg lå hjemme i sofaen.

SYKEMELDT: Per Sandberg kommer sent – men godt? – med i «Norges dummeste». Foto: Montreux Film & Fjernsyn / TV 2

Medrivende moro? Ikke egentlig. Men jeg kan ikke late som om «Norges dummeste» er Norges dummeste, minst severdige TV-program heller.

Det det er, er nøyaktig midt på treet-TV. Det TV-treet som tilsynelatende nesten utelukkende består av programmer der kjendiser konkurrerer med hverandre i beste sendetid på TV 2 og – spesielt – TVNorge.

Hvor mye du får ut av det, avhenger av hvor godt du liker deltakerne. Om du, som jeg, synes Aurora Gude har en artig måte å ordlegge seg på, som vitner om en selvinnsikt et «dumt» menneske aldri ville besitte.

PÅ SKOLEBENKEN: Caroline Nitter, Marte Bratberg, Espen P.A. Lervaag og Vendela Kirsebom (fra venstre) i «Norges dummeste». Foto: Montreux Film & Fjernsyn/TV 2

Eller at Morten Thoresen og de to manglende fortennene hans er seriens store sjarmtroll. (Bryteren kommer til å få så mange TV-tilbud i tiden fremover at han bør vurdere å få seg en agent).

Programledelsen er på sin side lav-energisk. Tørnquist er jovial, slik han pleier å være, Jan Thomas er den bredt smilende sekundanten som såvidt holder orden på hvordan deltakerne ligger an.

Og slik går no torsdagan, i 10 uker fra og med denne. TV-høsten kom tidsnok i år også.

Anmelderen har sett tre av 10 episoder

Les også

Read Entire Article