Turistboom i Tromsø gir klimasmell: – Vi planlegger alt å komme tilbake

4 months ago 36


– Jeg elsker kulturen, folkene, naturen. Det er et fantastisk land, sier Patricia Sehildenberger.

Hun er en av rundt 2.500 turister som er innom Tromsø noen få timer med et tysk cruiseskip denne julidagen.

For det kommer stadig flere turister til Nord-Norges største by. Nær ukentlig blir nye direkteruter annonsert fra utlandet, og Tromsø lufthavn har de siste ukene hatt størst passasjervekst i landet, melder Avinor.

Marius Rølland, styremedlem i Naturvernforbundet i Tromsø og omegn

Marius Rølland i Naturvernforbundet i Tromsø og omegn vil ha mer fokus på klimaet rundt turistveksten.

Foto: Simen Wingstad / NRK

– Situasjonen er bekymrende fra et klima- og naturperspektiv. Nå føles det som om turismen øker eksplosjonsartet og litt ukontrollert på mange fronter, samtidig som utslippene fortsetter å øke i kommunen, sier Marius Rølland, styremedlem i Naturvernforbundet i Tromsø og omegn.

For Tromsø kommune har som mål å halvere klimautslippene fra 2009 til 2025. De siste tallene fra 2022 viser at utslippene heller har økt med 15 prosent, viser tall fra Miljødirektoratet.

Turister i Tromsø

Turister sikrer seg lokale delikatesser hos Rakettkiosken i Tromsø sentrum.

Foto: Torkil Stoltz / NRK

Vil ha begrensninger

Rølland og Naturvernforbundet har gått sammen med flere av de frivillige klimaorganisasjonene i nord. De kaller seg klima- og naturalliansen og mener at klima- og natur må være en sentral del av debatten rundt turismens utvikling.

– Tromsø kommune er jo de som kan sette begrensninger og kan påvirke hvor mye turisme vi skal ta inn til kommunen, samt sette krav til hvordan turismen skjer, sier Rølland.

Klima- og natur alliansen

Ingunn Elstad fra Besteforeldrenes klimaaksjon, leder Isak Brox Krane i Tromsø Natur og ungdom og Marius Rølland i Naturvernforbundet mener alle at Tromsø kommune nå må ta grep for klimaet.

Foto: Simen Wingstad / NRK

Etter mange år med fokus på nettopp turistvekst i nord mener Natur og ungdom at det nå er på tide å tenke annerledes og omstille.

– Det koster mye å la være å bygge ut næring og la være å tenke vekst. Men det er ikke en like stor kostnad som den som kommer til å ligge på min generasjon og kommende generasjoner hvis man velger å ikke gjøre noe. Kommunen har makta til å omstille, sier Isak Brox Krane, leder i Tromsø Natur og Ungdom.

Vil sette turistgrense

En som tidlig ropte varsku om turistveksten er Henrik Romsaas. Samfunnsdebattanten i Tromsø reagerer på at turistene blir flere samtidig som klimautslippene øker.

Det er et kjempeparadoks. Skal du til Tromsø er det to måter å komme seg hit på, og det er med fly eller båt. Begge deler er verstinger når det gjelder klimautslipp.

Henrik Romsaas

Samfunnsdebattanten Henrik Romsaas vil sette en grense på turister som kommer.

Foto: Per Inge A. Åsen / NRK

Han sier det er mange positive aspekter med turismen i Tromsø, men at det har negative sider som må diskuteres.

Hvor «hot spot» skal vi egentlig være, og hvor mye skal vi varme opp jorda med alle de turistene som kommer hit. Vi må faktisk ha en grense for hvor mange turister, fly og båter vi skal ta imot, uten at den grensa er lett å definere, sier Romsaas.

– Nærmer oss en tålegrense

Tromsø kommune ser først og fremst positivt på det de kaller en ellevill turistvekst.

– Det er veldig mange som tjener gode penger nå og det her gode ringvirkninger. Men nå begynner vi å nærme oss ei tålegrense og det er noe vi er nødt til å begynne å diskutere, sier Kari Helene Skog.

Hun er Arbeiderpartiets leder for MIKS-utvalget i Tromsø kommune. Med ansvar for Miljø-, idrett-, kultur- og samfunnsutvikling leder Skog det politiske arbeidet med Tromsøs klimamål.

Kari Helene Skog, leder for MIKS-utvalget i Tromsø kommune (Ap)

Kari Helene Skog (Ap) leder Tromsø kommunes klimaarbeid.

Foto: Simen Wingstad / NRK

– Flytrafikk er en av utslippsverstingene, det vet vi. Men det er ikke slik at vi bare kan stenge flyplassen, det vet alle. Men å ta det ned og regulere det er noe vi kanskje må se på etter hvert.

Skog erkjenner at kommunen ikke når klimamålene som er satt, men mener tålegrensa for turismen enda ikke er nådd.

– Vi må se på alle klimautslippene i Tromsø kommune, det er mer enn bare fly det er snakk om som berører det.

Nye planer på vei

Tromsø kommune jobber nå med å få på plass både en reiselivsstrategi og en klima, miljø og energiplan mer eller mindre samtidig.

Diskusjon er vel og bra, men flere sier de savner handling. Hva sier du til det?

– I det kommunale er det nettopp slike planer som er handlingen, det er der tiltakene ligger og målsettingen settes. I min verden er det ikke slik at vi først begynner å prate om tiltakene. Først må vi bli enig om hva problemstillingen er, så må vi forankre det i næringa og i befolkninga. Det er tross alt et større tiltak vi prater om, sier Skog.

Tromsø lufthavn

Stadig flere direkteruter settes opp mellom utlandet og Tromsø lufthavn.

Foto: Simen Wingstad / NRK

En ny klimaplan forventer Skog å ha på plass før året er omme.

– Vi er nødt til å se på hvordan vi kan få ned utslippene. Det er snakk om fly, fiskefartøy, biltrafikk, cruisetrafikk. Det er mange store utslippsproblemer vi er nødt til å se på. Det jobbes på alle feltene, men teknologien og infrastrukturen kommer etter. Så vi er rett og slett bakpå, sier Skog.

Og mens nye klimamål jobbes fram, så fortsetter turistene å strømme til Tromsø.

– Vi elsker det, og vi planlegger alt å komme tilbake hit, sier cruiseturisten Sehildenberger.

Hei!

Tenkte du på noe da du leste saken, eller har du en historie du vil fortelle? Send meg gjerne en e-post!

Publisert 10.07.2024, kl. 05.11

Read Entire Article