Trump-vingling om abort: – Kan avgjøre valget

1 month ago 7


Kortversjonen

  • Donald Trump sliter med å bestemme seg i abortspørsmålet og møter kritikk fra både tilhengere og motstandere.
  • Ekspert advarer om at Trumps vingling kan koste ham stemmer i det jevne presidentvalget.
  • Demokratene bruker abortspørsmålet for å sanke stemmer, særlig fra kvinner, noe som kan bli avgjørende i vippestater.

Fredag uttalte ekspresidenten, som håper å komme tilbake i Det hvite hus, til Fox News at han ikke vil støtte et forslag som vil gi bedre tilgang til å ta abort i hans hjemstat Florida, hvor abort i dag i de aller fleste tilfeller er ulovlig etter de første seks ukene av svangerskapet.

Det skjedde bare rundt et døgn etter at han gikk langt i å antyde at han støttet forslaget, da han til TV-kanalen NBC sa at «seks uker er for kort» og la til at han ville «stemme for at man trenger mer enn seks uker».

Han har også tidligere uttalt at forbudet mot abort etter seks uker er «forferdelig ting og en stor feil».

– Trump har alltid vinglet, så det i seg selv er ikke nytt, sier USA-ekspert og rådgiver i tenketanken Civita, Eirik Løkke.

Les også: Abortkampen i USA: –⁠ De kaller meg babymorder

Derfor er abortspørsmålet så betent i USA

Slik forklarer Civita-rådgiver Eirik Løkke hvorfor abort er en «het potet» i USA:

En hovedgrunn til at abort er betent er at abortspørsmålet i 1973 (Roe v. Wade) ble avgjort av domstolen, og ikke politikerne. I tillegg var det juridiske grunnlaget tvilsomt, og det gjorde at den manglet politisk legitimitet.

Dommen i 1972 gjorde at aborttilhengere ikke trengte å søke politisk kompromiss for å sikre abortrettigheter. Høyesterett innførte også begrepet «levedyktighet» i 1992, som grense for selvbestemt abort, noe som gjorde at mange delstater kunne ha abortgrense opp til 24. uke.

Hadde aborttilhengerne i USA, gjort som i Norge og søkt et politisk kompromiss om nasjonal grense på rundt 12 uker – hadde spørsmålet vært betydelig mindre betent. Men fordi aborttilhengerne har insistert på føderal beskyttelse gjennom domstolene, samt selvbestemt abort selv etter 20. uke, så er abortspørsmålet blitt mer kontroversielt, noe det fremdeles er etter høyesterettsdommen i 2022 (Dobbs v. Mississippi), som opphevet føderal beskyttelse av abort, og overlot lovgivningen til politikerne.

Han forklarer at i spørsmålet om abort har Trump vært tydelig på at han man ikke kan vinne valg om man er for mye imot abort. Derfor har han forsøkt å legge seg på en linje som sier at dette er det delstatene som skal avgjøre – og at ikke han som politiker eller president som skal avgjøre.

– På den måten har han forsøkt å berolige aborttilhengere, om at de kan stemme på ham og like fullt beholde retten til selvbestemt abort. Problemet hans er at han tidligere har sagt at kvinner bør bli straffet for abort, og tatt æren for at Roe v. Wade har blitt opphevet. Og således blitt knyttet sterkt til abortmotstand, sier Løkke.

Les også: Derfor mener de abort er drap

– Vanskelig for Trump

Hastverket for Trump med å endre mening denne gang kom ifølge CNN etter intens kritikk fra abortmotstandere.

Den kritikken har ført til frykt blant Trumps partifeller om at hans stadige vingling i sitt syn på abortspørsmål kan føre til at han mister stemmer fra religiøst konservative amerikanere i det som etter alt å dømme blir et svært jevnt presidentvalg i november mellom Trump og visepresident Kamala Harris.

– Det er en vanskelig sak for Trump fordi det store flertallet i USA er tilhenger av retten til abort i en eller annen form. Og saken er blitt en politisk tapersak, også fordi saken mobiliserer stort blant demokrater. Trump har også problemer med deler av egen base som ikke ønsker noe kompromiss om abort, men vil forby det. Noe som gjør saken ekstra vanskelig politisk, sier Løkke.

Les også: Donald Trump vs. Kamala Harris: Dette står de for

Vinnersak for Demokratene

Trump har flere ganger uttrykt bekymring for de politiske konsekvensene av en avgjørelse i den amerikanske høyesteretten i 2022, som i praksis fjernet den grunnlovsfestede retten til abort.

Det til tross for at det var han selv, i sin presidentperiode fra 2017 til 2021, som innsatte tre konservative dommer i høyesterett slik at det ble flertall for nettopp den avgjørelsen.

Bilde av

Trumps tanke bak å si at abortspørsmålet bør være opp til de ulike delstatene skal ha vært å legge hele samtalen om hans syn på dødt.

Slik gikk det ikke. Og det kan vise seg å bli skjebnesvangert for Trump i valgkampen.

– Abort er en vinnersak for Demokratene og det har blitt en tapersak, et problem, for Republikanere. En republikansk presidentkandidat risikerer å skyve fra seg mange velgere ved å gå imot abort. Også viktige velgergrupper på midten, som kan være med å avgjøre valget, sier Løkke, som på spørsmål om abort-saken er mer krevende for en republikansk presidentkandidat enn en demokratisk, er klar i sin tale:

– Definitivt.

KOMMENTAR: Abortstriden kan koste Trump seieren

– I dag han tapte

Demokratene gjør derfor sitt ytterste for å holde abortspørsmålet varmt i valgkampen. De vet at dette er en sak som kan sanke stemmer, særlig fra kvinner, i de viktige vippestatene.

– Det kan bli en av sakene som avgjør valget. Det er Harris sin sterkeste sak, sier Løkke.

Han viser til hvordan abortspørsmålet ble avgjørende da Demokratene gjorde et mye bedre såkalt mellomvalg i 2022 enn forventet.

– Abortrettigheter kommer også til å være direkte på valgseddelen i flere delstater, deriblant vippestatene Arizona og Nevada, samt Florida. Noe demokratene håper vil kunne mobilisere ekstra mange til å stemme, og dermed også stemme på Harris i presidentvalget.

Den konservative kommentatoren Erick Erickson tror Trumps uttalelser om loven i Florida kan få konsekvenser. På sosiale medier skriver han at selv de mest hardbarkede abortmotstanderne trolig kan leve med at det ikke blir et nasjonalt forbud, men at det fort kan bli for mye for dem når ekspresidenten uttaler støtte til en mindre streng lov i Florida – all den tid han har sagt at det skal være opp til delstatene selv.

– Dersom Donald Trump taper (valget journ.anm.), så var det i dag han tapte det, skriver Erickson.

Les også: Trump sier prøverørsbehandling blir gratis om han vinner valget

Read Entire Article