Trump-tilhengere oppfordrer til hevn

4 months ago 66


Trump-supportere tok seg inn i Capitol-bygningen i Washington 6. januar 2021. På sosiale medier oppfordres det til nye opptøyer. Foto: LEAH MILLIS / Reuters / NTB

Ekspresidentens tilhengere raser etter dommen. Enkelte oppfordrer til opptøyer og voldelig hevn.

fredag 31. mai kl. 12:41

USAs tidligere president Donald Trump (77), ble sent torsdag kveld dømt på samtlige 34 punkter i hysjpengesaken som har gått fem uker for retten på Manhattan i New York.

Spørsmålet juryen tok stilling til, var om betalingen til Stephanie Clifford, kjent som Stormy Daniels, rett før presidentvalget i 2016 var forretningssvindel.

Nå raser tilhengere hans. Etter at dommen falt, har flere pro-Trump nettsteder blitt oversvømt med oppfordringer til opptøyer, revolusjon og voldelig hevn, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået har gjennomgått kommentarer på de tre Trump-vennlige nettsteder: hans egen Truth Social-plattform, Patriots. Win og Gateway Pundit.

SKAL HENGES? Det er sterke ytringer på Donald Trumps egen sosiale medier-plattform, Truth Social. Her har en bruker lagt ut en plakat med demokratiske politikere ved siden av en galge. Foto: Fra Truth Social

Noen brukere ber om angrep på jurymedlemmer eller henrettelse av dommer Juan Merchan, andre maner til direkte borgerkrig og væpnet opprør.

«Noen i NY som ikke har noe å tape, må ta seg av Merchan», skriver en person i et kommentarfelt på Patriots. Win.

«Forhåpentligvis blir han møtt med illegale (innvandrere, red.anm.) med en machete,» står det i innlegget, ifølge Reuters.

Startet etter valget

På Gateway Pundit foreslår en å «ta ut» såkalte liberale etter dommen.

«Time to start capping some leftys» (På tide å begynne å «ta ut» noen venstrevridde, red.anm.) (...) «Dette kan ikke fikses ved å stemme ved valg,» står det i innlegget.

Trusler om vold og skremmende retorikk økte etter at Trump tapte valget i 2020 og feilaktig hevdet at avstemningen var rigget og stemmer stjålet.

Etter at han ble republikanske presidentkandidat i år har Trump gjentatte ganger gått ut og sagt at dommerne og påtalemyndigheten i rettssakene mot han som korrupte verktøy for president Joe Biden. Hensikten skal ha vært å svekke hans muligheter for å vinne valget og få’ en ny periode i Det hvite hus.

Tilhengerne hans har fulgt opp med trusler rettet mot dommere og andre aktører i rettssakene.

Juan Merchan<-Juan Merchan

Dommer i rettssaken mot Trump

– Dette er en skam (...) Dette var en rigget rettssak, sa Trump selv til pressen etter dommen, og la til:

– Den virkelige dommen kommer 5. november.

Han var tydelig på at dommen ikke var et resultat av at han skjulte betalinger til en pornostjerne, men fordi «hele landet er rigget» og «har gått til helvete», ifølge The New York Times.

Trump har fortsatt sine angrep i sosiale medier etter dommen.

På sin egen plattform, Truth Social kaller han dommer Merchan for «høyst inhabil», og hevder jury-instruksjonene «var urettferdige».

En tilhenger har svart med å legge ut en plakat som viser en galge og et tau med renneløkke. På bildet står teksten: «forrædersk forbryter i rettssystemet».

Denne plakaten er det flere som har brukt på Truth Social. På en plakat VG har funnet på plattformen, står teksten: «Jeg er forbi punktet hvor jeg bare vil se dem i fengsel».

– Henge alle

Etter dommen gikk mange ut og sa at den var et bevis på at det amerikanske politiske systemet var ødelagt og at bare voldelig handling kunne redde landet.

«1.000.000 menn (væpnede) må dra til Washington og henge alle. Det er den eneste løsningen, sto det på en plakat på Patriots.win, ifølge Reuters.

En annen la til:

«Trump burde vite at han har en hær som er villig til å kjempe og dø for ham hvis han sier ordene (...) Jeg vil gripe til våpen hvis han spør».

Read Entire Article