Trump/Musk-samtalen: – Virket preget av alderen

3 months ago 47


Ved 10-tiden hadde snaut 20 millioner hørt på samtalen mellom presidentkandidat Donald Trump og Tesla- og Space-X-gründer Elon Musk på X natt til tirsdag.

I løpet av den to timer lange sendingen diskuterte Musk og Trump blant annet innvandringspolitikk, 7. oktober-terroren mot Israel, atomvåpen, krigen i Ukraina og utdanning.

Innimellom langet han ut mot president Joe Biden og sin motkandidat Kamala Harris, som etter bare en uke som nominert, leder på meningsmålingene.

– Vil intervjuet gi Trump boost på målingene?

– Nei, det tror jeg ikke. Denne samtalen var ingen game changer. Jeg tror ikke han klarer å fange opp mange usikre velgere etter dette, sier Eirik Løkke, Civita-rådgiver og USA-ekspert til VG.

New York Times skriver tirsdag at Trump gjentok en rekke falske påstander under intervjuet.

– At valget i 2020 var rigget, straffesakene mot ham var en konspirasjon fra Biden-administrasjonen for å undergrave han, og at andre land sendte bevisst kriminelle og deres «ikke-produktive folk» til Amerika, skriver Michael Gold.

Elon Musk uttrykte i stor grad enighet og roste Trump ofte for disse synspunktene under intervjuet, ifølge New York Times-kommentatoren.

Se video – påstår Trump kaller Harris for en «bitch»:

Trump-teamet var raskt ute og kalte samtalen for «det største intervjuet i historien».

– Dette var akkurat som forventet. Det var en koseprat mellom to fyrer som har nærmet seg hverandre politisk, sier Løkke.

Mandag mente Løkke at Trump ville snakke mye, spesielt om innvandring, klima og hylle utenlandske autoritære statsledere.

Og det var nettopp det han gjorde.

Bilde av Eirik LøkkeEirik Løkke

Civita-rådgiver

– Musk begeistret

Musk har foretatt en politisk reise fra demokratisk side til å bli en kraftfull økonomisk støttespiller for Donald Trump og hans valgkamp.

Og det er ingen tvil om at han er begeistret for ekspresidenten, mener Løkke.

– Man fikk et veldig tydelig inntrykk av hvordan Musk smisker opp til Trump under intervjuet, sier han.

Civita-rådgiveren mener Musk er blitt radikalisert og øyner muligheter for statlige kontrakter og forretningsavtaler ved en eventuell Trump-seier.

– Musk ønsker å bli en politisk aktør og dette intervjuet forsterket denne utviklingen. Han er nå for alvor om bord på Trump-toget, sier han.

Jennifer Bailey, professor i statsvitenskap ved NTNU mener Trump har hatt lite nytt å komme med på lenge og når han snakker, finner han på ting.

– Jeg så ikke poenget med å se to menn med en overdimensjonert følelse av berettigelse rose hverandre, sier hun i en kommentar til VG.

Løkke mener Trump var tidvis mer disiplinert enn vanlig under samtalen.

– Var samtalen positiv for Trump?

– Det er vanskelig å si. Trump har et politisk narrativ om at alt er forferdelig og klarte ikke å gjennomføre uten å lange ut mot innvandring og gjøre narr av klimaendringer. Han burde ha snakket mer om økonomi, i stedet for de kjente elendighetsbeskrivelsene, sier Løkke.

Det er et poeng Associated Press også har merket seg: Mens Harris/Walz sprer glede og optimisme på sine opptredener, fokuserer Trump på dommedagsbeskrivelser.

– Demokratene fremmer ideen om at velgere kan bli inspirert til å støtte noen og ikke bare stemme mot den andre siden. Trump-kampanjen argumenterer for at kandidaten deres gjenspeiler den dystre stemningen i landet, skriver AP.

– Virket mer preget

Pussig nok skrøt Trump av Norge og kalte vårt utdanningssystem «fantastisk» og «vi skal bli like gode».

FAKTA: Ifølge Utdanningsdirektoratet presterer norske elever «betydelig svakere i både lesing, matematikk og naturfag» sammenlignet med tidligere PISA-målinger.

– Tror du Trump kjenner til det norske skolesystemet og hvor lavt Norge scorer på internasjonale tester?

– Nei, helt sikkert ikke. Det er jo hyggelig at han roser Norge, men dette er uforståelig. Det ville vært mer sannsynlig dersom han hadde refset det (statlige) norske skolesystemet, sier Løkke.

Harris slo tilbake mot Trump-utspill – se video:

Løkke sier at energien Trump viste under 2016-valgkampen – som han tidvis viser på folkemøtene sine – var fraværende i natt.

– Den energien så vi ikke noe til. Han virket mer preget av alderen enn jeg har sett tidligere og nå er kontrasten til Kamala Harris mer tydelig.

Vinkler på Kamala Harris

Fox News hadde en vesentlig mer Trump-positiv spinn på samtalen. I deres sak tirsdag vinkler de på Trumps angrep på Kamala Harris, som han kaller mer venstrevridd enn Bernie Sanders.

– Hun er en radikal-venstre galning. Og hvis hun skulle bli vår president, ville du raskt ikke ha et land lenger, sier Trump, ifølge Fox.

Fox vinkler også på at Kamala Harris ennå ikke har holdt noen pressekonferanse etter at hun ble nominert og siterer Trump fra intervjuet.

– Det er ganske trist å tenke på at noen som har dette som levebrød ikke kan svare på et spørsmål, og er redd for å gjøre et intervju, sier Trump i samtalen.

Bilde av Hilmar MjeldeHilmar Mjelde

professor i statsvitenskap

– Får kjekke seg

Hilmar Mjelde, professor i statsvitenskap sier til VG at denne typen medieplattform er politisk «safe space» som Trump får på Fox News og X.

– De er hans politiske allierte som aktivt fremmer kandidaturet hans. De er rene partiorganer i denne sammenhengen. Jeg mener denne typen media gjør minst like stor skade som nytte, sier han og fortsetter.

– Her får han kjekke seg mens verten nikker anerkjennende med - men til Trumps forsvar skal det sies at han også gjør intervjuer med kritiske medier, i motsetning til Kamala Harris.

I likhet med Løkke mener Mjelde at Elon Musk og Donald Trump har et slags politisk partnerskap.

– Musk har økonomisk og politisk egeninteresse av en ny Trump-periode. Musk på sin side hjelper Trump å ta pulsen på «internett-høyre», sier professoren.

Read Entire Article