Trump kjent skyldig i dokumentfalsk: - Dette er en skam

4 months ago 32


Donald Trump (77) er kjent skyldig på alle tiltalepunkter.

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Juryen har avsagt en historisk kjennelse: For første gang er en amerikansk president funnet skyldig i en straffesak.

Trump kan bli idømt fengselsstraff, men prøvetid og bøter er mer sannsynlig. Straffeutmålingen skjer 11. juli, skriver CNN.

Det er forventet at Trump kommer til å anke, og da er det ikke sikkert det foreligger en rettskraftig dom før etter valget.

– Dette var en rigget rettssak, sier Trump til pressen etter kjennelsen.

– Dette er en skam, fortsetter han og hevder seg fremdeles uskyldig.

– Den virkelige dommen kommer 5. november, sier Trump og viser til valgdagen.

I fem uker har hysjpengesaken gått for retten på Manhattan i New York.

Spørsmålet juryen tok stilling til, var om betalingen til pornoskuespilleren Stormy Daniels rett før presidentvalget i 2016 var forretningssvindel.

Stephanie Clifford

Også kjent som Stormy Daniels

– Har ikke svekket ham

USA-ekspert og førsteamanuensis Sofie Høgestøl sier at det store spørsmålet er hvordan en dom vil påvirke ham politisk.

– Mange har trodd at straffesakene ville ødelegge Trumps politiske karriere. Tvert imot, så har han på imponerende vis vunnet renominasjon av partiet. Det virker ikke som den har svekket ham, sa Høgestøl til VG rett før kjennelsen kom.

Hun viser til at Trump leder på mange nasjonale meningsmålinger, noe han ikke gjorde hverken i 2016 eller 2020.

Sofie Høgestøl

USA-ekspert

Hun understreker at han kan ende opp med en bot, siden han ikke er straffedømt tidligere og strafferammen relativt lav.

– Hvis han skulle få en dom og fengselsstraff derimot, så kan det bli ganske kinkig. Skal han virkelig sone i fengsel mens han driver presidentvalgkamp. Han kan ikke benåde seg selv fra en dom i en delstatsstraffesak, sier hun.

Hevdet hun fikk hysjpenger

Donald Trump var tiltalt for å ha forfalsket regnskapsdokumenter.

Det er et faktum at Trumps daværende advokat og fikser Michael Cohen betalte 130.000 dollar til Stephanie Clifford, kjent som Stormy Daniels, rett før valget i 2016.

Straffesaken handlet om hvorvidt pengene ble betalt ut i strid med regnskapsloven.

Daniels hevder hun fikk betalt for å tie om at hun hadde sex med Trump, en affære som skal ha funnet sted i 2006. Ekspresidenten benekter forholdet.

Donald Trump

USAs tidligere president, republikaner

Aktor Alvin Bragg hevdet at Trump beordret Cohen til å betale hysjpengene, og at det hele var en konspirasjon for å unngå dårlige nyheter om seg selv før valget.

Aktor argumenterte for at dette er en sak som handler om mye mer enn penger, nemlig om et forsøk på å påvirke et presidentvalg i USA.

I oktober 2016 stormet det allerede rundt Trump på grunn av anklager om trakassering mot kvinner og utsagn som «grab them by the pussy». Samtidig var valgkampen mellom Trump og Hillary Clinton svært jevn.

 Michael Cohen var advokat og fikser for Donald Trump. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB

Aktors viktigste bevis var:

  • Kronvitnet Michael Cohen, som hevder at Trump kjente til hele opplegget og betalte ham pengene tilbake kamuflert som «advokatutgifter».
  • En 96 sekunder lang telefonoppringning fra Cohen til Trumps livvakt i oktober 2016, der han skal ha fortalt Trump at utbetalingen var tatt hånd om.
  • Sitater fra biografier om Trump der han sier at han er involvert i alle transaksjoner fra bedriften og sin personlige konto.

Trump har bekreftet at han refunderte Cohens utbetaling. Advokatene hans forklarer det med at de ville skjerme Trumps kone og familie.

Todd Blanche, Trumps hovedforsvarer, mener Trump er uskyldig, at han ikke har begått kriminelle handlinger og at aktoratet ikke har bevis for det motsatte.

Forsvareren hadde tre hovedargumenter:

  1. Saken handler om dokumentforfalskning, og ikke noe mer.
  2. Trump hadde ingen befatning med dokumentene. Cohen sto for alt på egen hånd. Og da Trump signerte tilbakebetalingen i 2017 bodde han i Washington D.C. og var opptatt med å være USAs president. Det var en månedlig sjekk for advokattjenester, ikke et rigget spill.
  3. Aktoratets kronvitne Cohen er ikke til å stole på, og hele saken er basert på løgn.
Read Entire Article