Trump i gravlund-kontrovers: – Jeg trenger ikke oppmerksomhet

1 month ago 10


 ANNA MONEYMAKER / AFP / NTBDonald Trump legger ned en krans sammen med soldatene Kelsee Lainhart og Vargas-Andrews, som begge ble såret under terrorangrepet mot flyplassen i Kabul i 2021. Foto: ANNA MONEYMAKER / AFP / NTB

Den tidligere presidenten blir beskyldt for å utnytte drepte og sårede soldater.

søndag 1. september kl. 02:01

Donald Trump besøkte mandag 26. august æresgravlunden Arlington i Virginia.

Det er her amerikanske soldater som har falt i krig for USA gravlegges, og den tidligere presidenten deltok på en kransnedleggelse til ære for 13 soldater som mistet livet i terrorangrepet mot flyplassen i Kabul i Afghanistan i 2021.

I forbindelse med besøket publiserte Trumps valgkampanje en video av Trump på gravlunden, sammen med et lydklipp der han kritiserer president Joe Bidens håndtering av tilbaketrekkingen av amerikanske styrker fra Afghanistan.

 Skjermbilde fra Donald Trumps TikTok-konto @realdonaldtrumpDet er denne TikTok-videoen som har skapt blest i USA. Foto: Skjermbilde fra Donald Trumps TikTok-konto @realdonaldtrump

Hevder ansatt ble dyttet bort

Men politisk aktivitet ved æresgravlunden er strengt forbudt, noe som fikk den amerikanske hæren til å komme med en sjelden irettesettelse:

– Deltakerne i seremonien 26. august og det påfølgende besøket til seksjon 60 ble informert om de føderale lovene og praksisen til militæret og forsvarsdepartementet, som strengt forbyr politisk aktivitet på gravlunden, skriver de i en uttalelse torsdag.

De hevder også at en ansatt fra gravlunden «bryskt ble dyttet til side» av en av Trumps medarbeidere da hun prøvde å forsikre seg om at disse reglene ble fulgt.

– Denne hendelsen var uheldig, og det er også uheldig at den ansatte og hennes profesjonalitet har blitt urettferdig angrepet.

Harris: – Respektløst

Lørdag kommenterte også Trumps demokratiske valgmotstander Kamala Harris kontroversen for første gang.

I en lengre uttalelse på X lørdag, skriver hun at hun har besøkt æresgravlunden flere ganger i sin tid som visepresident.

– Det er ikke et sted for politikk, og likevel, som det ble meldt om denne uken, valgte Donald Trumps team å spille inn en video der, noe som endte med sammenstøt med en ansatt. La meg være tydelig: Den tidligere presidenten opptrådte respektløst på hellig grunn, bare for et politisk stunt.

Trumps kampanjeapparat sier på sin side at de hadde sikret seg tillatelse til å ta filme på gravlunden, skriver CBS. Ifølge kanalen kom tillatelsen direkte fra familiene til de avdøde. Gravlundens reglement gjelder umiddelbart uansett hva familiene måtte ønske, skriver de.

Trumps talsperson Steven Cheung er også uenig i militærets fremstilling av hendelsen som involverte den ansatte ved gravlunden.

– Faktum er at en privat fotograf fikk tillatelse til å gå på gravlunden. Av en eller annen grunn bestemte en ikke-navngitt person, som åpenbart lider av en psykisk episode, seg for å fysisk blokkere medlemmer av Trumps delegasjon under en høytidelig seremoni, sier han til CBS.

Trump avviser beskyldninger

Hovedpersonen selv fnyser av kritikken. Han forsvarte besøket fra scenen på et valgkamparrangement i vippestaten Pennsylvania fredag.

– Jeg trenger ikke offentlig oppmerksomhet. Jeg får masse oppmerksomhet. Jeg kunne gjerne tenkt meg å få mindre oppmerksomhet. Jeg kunne leid inn en PR-agent for å få mindre oppmerksomhet, sa han ifølge Guardian.

– Joe Biden drepte de unge menneskene fordi han var inkompetent. Og så sier de til meg at jeg brukte gravene deres for å drive PR, men det gjorde jeg ikke.

Trump får støtte fra sin visepresidentkandidat J.D. Vance. I et svar til Kamala Harris på X, påpekte han at Trump var på gravlunden fordi han hadde fått invitasjon av familiene til de drepte soldatene.

– De døde på grunn av din inkompetanse. Hvorfor logger du ikke av sosiale medier og setter i gang med en gransking av de unødvendige dødsfallene? spør han.

Read Entire Article