Etter en uke med Kamala-feber blant amerikanske demokrater og ute i verden, er det på tide med en virkelighetsorientering: Donald Trump er per nå fortsatt den mest sannsynlige vinneren av valget i november.
En ny meningsmåling publisert av New York Times sent i går kveld norsk tid skapte en ny bølge av begeistring blant revitaliserte demokrater: Harris ligger bare et prosentpoeng bak Trump på landsbasis.
Dermed var man kommet godt innenfor feilmarginen i løpet av de fire dagene som hadde gått siden Joe Biden på søndag gjorde det klart at han ville trekke seg. I begynnelsen av måneden ledet Trump over Biden med seks prosentpoeng.
Så det er bra jobbet av Harris på fire dager.
Men likevel:
– Jeg regner Trump fortsatt som en klar favoritt, sa David Axelrod på sin egen podkast, Hacks on Tap, på tirsdag.
Det er ingen tvil om at Axelrod selv håper Harris vil vinne. Han var Obamas sjefstrateg, ikke bare i de to presidentvalgkampene i 2008 og 2012, men gjennom det meste av hans politiske karriere.
Les også: Donald Trump vs. Kamala Harris: Dette står de for
Og han viser til det alle som interesserer seg bitte lite grann for amerikansk politikk vet innerst inne. Valget blir ikke avgjort av målfoto.
Da ville Hillary Clinton vunnet over Donald Trump i 2016, i og med at hun fikk 48,2 prosents oppslutning mot hans 46, 1 – samt en overvekt på nesten tre millioner stemmer.
Likevel fikk altså Trump 304 valgmenn i ryggen, mot Clintons 227. Fordi han vant stater med flere valgmenn enn henne. Man kan godt kalle det en stang inn-seier.
Og dette er fortsatt Trumps største politiske styrke. Han leder i nesten alle de avgjørende vippestatene som gir størst uttelling av valgmenn.
Den siste oversikten, en måling fra Emerson College, viser at Trump leder i Arizona, Georgia, Michigan og Pennsylvania og at de står noenlunde likt i Wisconsin.
I Georgia og Arizona, som gikk hårfint for Biden i 2020, kan Harris ha et berettiget håp om hun lykkes med valgkampen.
De andre, såkalte ruststatene kan bli tyngre for henne enn de var for Biden. Her føler mange velgere seg sviktet av demokratene. Og Harris’ appell er mindre enn de vil være i sørstatene med større svarte velgergrupper.
Harris kandidatur er fortsatt ferskt. Hvis hun ikke gjør noen store tabber de kommende dagene og ukene vil hun kunne surfe på en medgangsbølge som kulminerer på demokratenes landsmøte i Chicago i midten av august.
Her vil det bli den rene kroningsseremonien med Clinton-ene og Obama’ene og alt som kan krype og gå av liberal Hollywoodelite.
Men innen da har Trump og republikanerne hatt god tid til å regruppere seg og legge om strategien. Så da begynner en av de tøffeste og antagelig skitneste valgkampene vi noensinne har sett.
Det er ikke på noen måte umulig for Harris å vinne dette valget. På disse tidene i 2016 lå for eksempel Trump mye lenger bak Clinton enn det Harris nå ligger bak Trump.
Men foreløpig har hun altså oddsene mot seg. Og veien frem vil bli beinhard.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.